Gastroturist fra USA: "Jeres måde at være på gør mig lykkelig"

Fire ud af ti turister, der kommer til København, kommer udelukkende for at opleve det nordiske køkken. Men hvem er de? Og hvorfor har de valgt at komme til vores ende af verden? TV 2 Kosmopol har mødt to af dem.

Det amerikanske par fra Kansas City ser mildest talt skeptiske ud, da fiskemanden i Torvehallerne rækker dem en hjemmelavet fiskefrikadelle med hjemmerørt remoulade.

- Er det ikke bare en stor crabcake?, hvisker Paul Weber til sin kone Jennifer Wensel . 

Lige inden havde Paul på bedste vis prøvet at bestille fiskefrikadellen på dansk.

- Kaan jeg fåe en fiskefrikabouul? (læg Chris Macdonalds american-dialekt på i øregangen, og så har du scenariet.)

Det virker. Måske, fordi Paul også peger samtidig. Men lad nu det ligge. 

Den første ret på deres a la carte-rejse gennem København er dog slet ikke en fuser. 

Tværtimod.

- Den smager så godt, at hvis jeg bare lavede navnet om, ville den blive solgt i stride strømme derhjemme, siger Paul begejstret.

Welcome to Copenhagen, sir

Sommeren er over os, og det rimer på turister. Turisterne i hovedstadsområdet er stærkt tilbage efter et ordentligt dyk under corona. I 2022 blev der sat rekord med over 13 millioner turister.

TV 2 Kosmopol sætter denne sommer fokus på, hvem de mennesker er, der slentrer rundt i vores område i hobetal, og hvorfor de er kommet til vores del af verden.

Du kommer til at opleve nomaden uden fast hjem, madelskerne, der ikke rører fastfood med en ildtang, og dem, der cykler med hele deres kuffert fra overnatning til overnatning.

Gastro all the way

Paul Weber og Jennifer Wensel er kommet til Danmark for at spise sig igennem tilværelsen på Københavns mange restauranter.

- Vi vil hellere spise på et dusinvis af restauranter end at gå på et museum, siger Jennifer Wensel.

Parret er, hvad man kan kalde vaskeægte gastroturister. Altså et par, som udelukkende kommer til en storby for at prøve den mad, byen har at tilbyde.

Den slags turister er der mange af.

Hele fire ud af ti turister, der kommer til København, kommer udelukkende for at opleve den københavnske madscene, oplyser Wonderful Copenhagen til TV 2 Kosmopol. 

- Gastroturisme er et af vores fyrtårne. Restauranter som Noma og Geranium har virkelig banet vejen for København som en gastronomisk magt, siger Rikke Holm Petersen, der er kommunikationschef for Wonderful Copenhagen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Det er især to mænd, som København i følge Rikke Holm Petersen kan takke. 

Claus Meyer og René Redzepi.

- For 20 år siden kom det nordiske manifest hertil og skød det i gang, og sidenhen har det bare driblet afsted med dygtigere kokke, der er kommet hertil.

Hvad er det nordiske manifest?

I 2004 samlede Claus Meyer og René Redzepi kokke fra hele norden for at diskutere, hvordan de kunne skabe et nyt nordisk køkken sammen.

Det blev til det nordiske manifest, hvor de fandt 10 punkter for:

  • Renhed

  • Årstider

  • Etik

  • Sundhed

  • Bæredygtighed

  • Kvalitet

Hvordan kan en vegetarisk bistro være så kreativ?

- Velkommen til Baka d' Busk, lyder det fra tjeneren, der byder Paul og Jennifer indenfor på restauranten på Rantzausgade på Nørrebro. 

Parret fra det centrale USA er nået til anden ret på menuen: Hovedretten. 

Fordi Paul og Jennifer hovedsageligt spiser vegetarisk, skal de se, hvad København kan, når det kommer til det grønne. 

- Her har vi vores relish med dertilhørende vodka, siger tjeneren, mens han sikkert hælder op. Han venter ikke på nik eller "ja tak".

Paul udbryder: "Åhhh-uuu".

Var det et godt "uuh" eller et dårligt "uuh"? spørger journalisten. 

Paul når ikke at svare, før tjeneren kommanderer: "Dyp jeres relish i vodkaen, dyp-dyp". 

Det er ikke til at tage fejl af, når man ser Jennifer og Pauls øjne. De er helt spærret op, da de tager en bid af relishen. Ja, Paul tager hele vodka-shottet i en køre bagefter.

- Vodkaen er fremragende, siger han. 

Ordet fremragende bliver gentaget igen og igen, mens parret prøver det vegetariske tapasbord, som Baka d' Busk har stillet frem til dem. 

- Hvordan kan en vegetarisk bistro være så kreativ? Jeg kan ikke nævne én eneste derhjemme, kan du? spørger Paul Jennifer. 

Jennifer må kapitulere. Selvom hun tænker sig om, kan hun ikke finde på noget, der er i nærheden af kvaliteten på maden hos Baka d' Busk. 

I videoen kan du møde gastro-turisterne Paul og Jennifer. 


Man bliver ikke kørt over af en bil - måske en cykel - ikke en bil

Den kulinariske oplevelse er nået til sidste og sødeste stop. Desserten er is hos Østerberg Ice Cream på Østerbro. 

Jennifer og Paul får vegansk hyldeblomstsorbet og havtorn-is. 

Alt i alt har madoplevelsen været over alle forventninger, men det er danskernes væremåde, som har charmeret sig ind på det amerikanske par, som i den grad skal tilbage igen.

- Der er noget ved, at I nyder solens stråler i fulde drag, når den endelig er fremme. Bare det at se jer på fyldte caféer en tirsdag eftermiddag gør en amerikaner som mig, der tager alt for givet, lykkelig, siger Jennifer og tager en bid mere af hyldeblomst-sorbeten. 

- Og hvorfor er jeres bilister så respektfulde? bryder Paul ind.

- Det er altså meget fodgængervenligt i forhold til hjemme i Kansas.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik