Hæstorp uden for døren – partier forhandler uden om S og SF i budgetaftale
Både Socialdemokraterne og SF er ikke en del af de afsluttende forhandlinger om en budgetaftale for Københavns Kommune.
Ingen adgang for overborgmesteren.
Sådan ser virkeligheden ud for overborgmester Sophie Hæstorp Andersensen (S) torsdag eftermiddag, hvor de afsluttende forhandlingerne om en budgetaftale for Københavns Kommune finder sted.
Socialdemokraterne og SF sidder nemlig ikke med ved bordet, hvor budgettet forhandles.
Det fortæller overborgmester Sophie Hæstorp Andersen selv på et pressemøde sammen med sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) torsdag eftermiddag.
Tidligere på dagen bekræftede flere kilder over for TV 2 Lorry både indefra og udenfor forhandlingerne, at de to partier ikke var en del af forhandlingerne.
Dermed sidder Enhedslisten altså sammen med Radikale Venstre, Alternativet og de borgerlige partier for at finde ud af, hvordan pengene skal fordeles.
Ikke længere det største parti
Ved kommunalvalget i november mistede Socialdemokratiet for første gang i mere end 100 år status som det største parti i København og måtte afgive mandater til Enhedslisten.
Dengang sagde politisk kommentator Martin Vinæs Larsen til TV 2 Lorry, at Sophie Hæstorp Andersen ville indtage overborgmesterkontoret i en stækket position.
- De opnår mindre indflydelse, selvom de fastholder overborgmesterposten. Det er et stækket parti, sagde Martin Vinæs Larsen til TV 2 Lorry.
Samme spørgsmål møder torsdag eftermiddag overborgmesteren til pressemødet foran Københavns Rådhus.
Har du tabt grebet om rådhuset?, spørger en journalist.
- Jeg har gjort, hvad jeg kunne for at forhandle en bred aftale, og vi har lavet mange brede aftaler i de otte måneder, jeg har været overborgmester, så det her er ikke et farvel til brede aftaler, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Alligevel mener tidligere Venstre-borgmester i Københavns Kommune og nuværende politisk kommentator, at Sophie Hæstorp Andersen viser svaghedstegn.
- Der er tale om en helt speciel situation med en vægelsindet overborgmester, der ikke helt ved, hvor hun skal stå. Hun kunne have valgt en ren rød vej eller et budget med de borgerlige partier og Radikale Venstre. Jeg tror, hun har været i tvivl, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.
Hun uddyber, at det i nyere tid kke før er sket i København, at en socialdemokratisk overborgmester ikke har været med i kommunens budgetaftale.
Ifølge Socialdemokraterne og SF blev de i et tidligere stadie af forhandlingerne mødt af krav om skattelettelser fra alle de andre partier, som de ikke kan se sig selv i. Om de selv har forladt forhandlingerne, eller er blevet smidt ud, er dog endnu uklart.
Til gengæld regner Socialdemokratiet ikke selv med at blive en del af årets budget.
- Meget tyder på, der bliver en bred aftale med skattelettelser, som gør, vi ikke kan stå i det, siger Sophie Hæstorp Andersen.
TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra samtlige partier både inden- og udenfor forhandlingerne. Det er endnu ikke lykkedes.
Kommunale budgetter skal senest være vedtaget 15. oktober.
Det er første gang, at Sophie Hæstorp Andersen forhandler budget med borgerrepræsentationen, efter at hun blev valgt som overborgmester ved kommunalvalget i 2021.
Her gik Socialdemokratiet tilbage med 10 procentpoint og fik 17 procent af københavnernes stemmer.
Modsat fik Enhedslisten 24,6 procent af stemmerne og blev det største parti. Det er over 100 år siden, at Socialdemokratiet ikke er det største parti på hovedstadens rådhus.