Han er låst fast i en snor, når han løber: Ny teknologi kan ændre alt for ham

Claudio Denaro er den første i Danmark til at teste ny AI-teknologi, som skal hjælpe blinde til mere selvstændig fysisk aktivitet.

Du får lyst til at løbe en tur, du snører løbeskoene, og så er du afsted.

Så let burde det være. 

Men for Claudio Denaro, der elsker at løbe, har det aldrig været så lige til.

Han er nemlig blind.

Det betyder at han, siden han mistede synet som 14-årig, har været afhængig af, at andre ville løbe med ham. 

quote Jeg føler mig endnu mere fri, hvis jeg selv kan løbe

Claudio Denaro

Claudio Denaro har trods sin situation alligevel været heldigere end de fleste, for han har en tvillingebror, som ikke er blind.

Hele deres opvækst har det været Claudio og Francesco mod verden, og sammen har de også gennemført flere maratoner.

Deres særlige tvillingebånd kan du læse mere om i artiklen her fra 2021, hvor TV 2 Kosmopol besøgte de to brødre til løbetræning.

Alligevel er det et stort ønske for Claudio Denaro, at han en dag kan tage på en spontan løbetur uden at skulle have planlagt det med sin tvilling eller en anden ledsager.

- Den der følelse af at løbe frit ... Jeg får den også lidt, selvom jeg løber med en ledsager, men jeg føler mig endnu mere fri, hvis jeg selv kan løbe, og ikke er låst fast i snoren.

Når en blind person løber med en ledsager, er de forbundet via en snor om deres hænder.

Claudios ønske om at kunne løbe selv har man i tech-virksomheden Google planer om at opfylde i fremtiden.

Og ikke kun for Claudio Denaro, men for blinde i hele verden.  

Første danske testløb på Amager Strand

Claudio Denaro har, som den første dansker, testet Googles nye AI-teknologi (kunstig intelligens, red.), som er udviklet med henblik på at give blinde og svagtseende en mulighed for at bevæge sig frit. 

Det fortæller Googles kommunikationschef Jesper Vangkilde til TV 2 Kosmopol. 

Teknologien, som går under navnet Project Guideline, er forinden testdagen på Amager Strand kun blevet testet i USA og Japan. Så Claudio Denaro er derfor blandt de allerførste i verden til at teste teknologien. 

quote Jeg føler mig tryg nok til at bruge den, som jeg gjorde i dag

Claudio Denaro

Systemet fungerer helt lavpraktisk ved, at den blinde udstyres med en telefon, som er påsat et mavebælte. Her skal en app på telefonen via AI-teknologi tracke en tydelig markeret guidelinje på jorden, forklarer kommunikationschef Jesper Vangkilde til TV 2 Kosmopol.

Desuden kan AI-teknologien også spotte, om der er fare på færde for den blinde og dermed sende lyd op til et par høretelefoner, som den blinde også er udstyret med, uddyber han.

Lyden indikerer med hurtige bip om den blinde er for for langt til højre, til venstre, lige på linjen eller om den blinde skal stoppe helt.

Lidt på samme måde som en baksensorer, der findes i mange biler i dag, hvor lyden intensiveres, når man nærmer sig en forhindring.

quote Det irriterede mig, at jeg følte, at jeg ikke kunne komme så meget op i fart, som jeg gerne ville

Claudio Denaro

Claudio Denaro forklarer, at han oplevede, at lyden skiftevis var høj og lav i højre og venstre øre, når han bevægede sig frem, hvilket var meget intuitivt for ham at følge.

Han oplevede dog også, at stopfunktionen til tider var for effektiv, og andre gange ikke helt effektiv nok.

- Jeg føler mig tryg nok til at bruge den, som jeg gjorde i dag, hvor jeg lige kom op og lunte lidt, men hvis jeg skulle bruge den lidt mere fast og til et rigtigt løb, så skulle der mere til, lyder konklusionen.

Og derfor turde han heller ikke at give den helt gas til dagens test.

- Det irriterede mig, at jeg følte, at jeg ikke kunne komme så meget op i fart, som jeg gerne ville.

Du kan høre et udsnit af de lyde, den blinde person hører, i lydfilen her:

Googles kommunikationschef Jesper Vangkilde understreger da også, at projektet endnu er i sin research-fase og slet ikke klar til fuld udrulning endnu.

quote Verden er kompliceret, og der er blinklys, og der er biler, og der er mange ting i en normal trafik.

Jesper Vangkilde, Kommunikationschef, Google

Og de tilbagemeldinger, der kommer fra Claudio Denaro, bliver taget med i den videre udvikling af teknologien.

Så der er lang vej endnu, medgiver Jesper Vangkilde, men ved Google ser man stadig et stort fremtidigt potentiale i projektet og håber, at resten af samfundet på sigt vil hjælpe med at skabe byrum med plads til guidelinjer, som teknologien kan følge, siger han til TV 2 Kosmopol.

- Verden er kompliceret, og der er blinklys, og der er biler, og der er mange ting i en normal trafik. Derfor har vi også brug for, at resten af samfundet også er med til at bidrage til eksempelvis at lave linjer og finde løsninger. Og det er noget, der vil ske på sigt. Det er ikke noget, der sker lige med det samme, siger han.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Desuden vil Google gøre Project Guideline til open source, så alle kan hjælpe med at udvikle på teknologien. 

Kan forbedre blindes generelle sundhed

På testdagen var repræsentanter for Dansk Blindesamfund også mødt op, fordi man i foreningen ønsker at støtte op om alle initiativer, der kan få deres medlemmer til at dyrke mere fysisk aktivitet.

- Vi ved, at vores medlemmer generelt har en lidt dårligere sundhedstillstand end befolkningen som helhed. Derfor vil vi gerne forholde os til alle de muligheder, der kan hjælpe til, at blinde får større mulighed for at dyrke fysisk aktivitet, siger Christian Bundgaard, som er politisk konsulent i Dansk Blindesamfund.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

FX6-4_SEHO0627.12_56_55_45.Still002
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Christian Bundgaard, der også selv er blind, prøver også en tur med Googles udstyr, og her er begejstring ikke til at skjule. 

- At kunne løbe helt uden andet end en mobiltelefon eller hovedtelefoner, det har været en vild oplevelse, siger han. 

Han er ikke i tvivl om, at det den her teknologi kunne blive en god mulighed for blinde.

- Det kan i hvert fald gøre paletten af de muligheder, som blinde eller stærkt svagsynede har for at dyrke fysisk aktivitet, endnu større, siger han.

Og så ser han også potentiale i, at den nye teknologi i fremtiden kan bruges til andet end løb.

- Håbet er jo, at vi i højere grad kan være endnu mere uafhængige, end vi måske er i nogle sammenhænge i dag. Måske kan man selv finde sine varer i supermarkedet, siger Christian Bundgaard til TV 2 Kosmopol.

For Claudio Denaro er håbet for den nærmeste fremtid dog ydmygt: 

- Mit håb er, at det næste kunne være at løbe selv på en lige asfaltvej med lidt sving måske, men en relativt enkel og simpel rute.

Du kan se ham teste AI-teknologien i videoen øverst i artiklen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik