Helle var i Field's under skyderiet: ''Jeg håber, at retssag kan lukke et kapitel''
Snorri Trastarson og Helle Jensen var begge til vidner til skyderiet i Fields sidste år. Tragedien har sat forskelligartede spor i dem begge.
Helle Jensen var et af de mange mennesker, der var i Field's på den skæbnesvangre juli-dag sidste år, hvor en gerningsmand åbnede ild i centeret.
Siden da har hendes liv været markant anderledes. Kort efter tragedien sagde Helle Jensen nemlig sit job op, og den dag i dag mærker hun stadig, hvordan oplevelsen har ændret hende.
- Før i tiden var jeg meget mere åben og udadvendt og passede på dem omkring mig. Nu passer jeg lidt mere på mig selv. Jeg går ikke lige så meget ud og handler eller shopper, som jeg gjorde før i tiden, fortalte Helle Jensen til TV 2 Kosmopol på halvårsdagen for skyderiet.
Onsdag er anklageskriftet mod den formodede nu 23-årige gerningsmand bag skyderiet landet.
Anklagerne mod ham lyder blandt andet på tre drab og 11 drabsforsøg.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Forstå sagen
Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer og beredskab til centeret, hvor flere personer var ramt af skud.
En 22-årig mand bliver anholdt uden for indkøbscenteret klokken 17.48. Manden fremstilles dagen efter i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.
I forbindelse med skyderiet bliver i alt tre personer dræbt. Der var en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark. Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet og flugten ud af centeret.
Den formodede gerningsmand var ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet havde på forhånd kun et perifert kendskab til ham. I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet. Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret hændelsen.
I december sidste år skrev TV 2 og Frihedsbrevet på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet, at i næsten fire måneder op til skyderiet var den mistænktes sag parkeret i Københavns Kommune.
Manden var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts. Han havde ifølge regionen brug for "daglige støtteforanstaltninger". Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse. Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til manden, inden han 3. juli begik skyderiet i Field's.
Sagen behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni. Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.
Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.
Selvom hændelsen er ved at komme på afstand for Helle Jensen, så har tiden op til at anklageskriftet skulle lande været hårdere end ellers.
- Det har været hårdt her i perioden op til. Jeg har haft flere angsttilfælde. Fordi der kommer mere fokus på hændelsen, så man hele tiden bliver mindet om det, fortæller Helle Jensen onsdag til TV 2 Kosmopol.
- Når det hele kommer op igen, så sætter det gang i en masse ting, fortsætter hun.
Alligevel ser hun frem til, at den formodede gerningsmand kan blive dømt.
- Det er rart, at vi kommer tættere på at få noget afklaring, selvom der kan gå lang tid, før det er endeligt, siger hun.
Reddede liv i Fields
Snorri Trastarson var også vidne til skyderiet i Fields. Han var på arbejde, da han hørte de første skud.
Kort tid efter var han med til at redde en skudsåret kvindes liv.
Selvom han befandt lige i midten af skudepisodens tragiske konsekvenser, så fortæller han, at han i dag er relativt upåvirket af hændelsen.
- Jeg tænker selv meget, meget lidt på det. Når folk spørger, hvad der skete, så bliver det en historiefortælling. Folk er nysgerrige på, hvad det skete, siger han.
Dog ligger han ikke skjul på, at minderne altid vil være indprentet i hans hukommelse.
- Der er ikke noget, der kommer til at forsvinde - alle billederne vil være der. De kommer som en kædereaktion - en halv times film på fem sekunder, fortæller han.
Derfor kommer han også til at følge med i retssagen.
- Jeg kommer til at følge retssagen ligesom alle andre - det er ikke sådan, at det fylder mange timer i min hverdag. Jeg håber bare, at alle sammen kan komme videre på en måde, der er fornuftig for dem, fortæller han.
Håber på et lukket kapitel
Af anklageskriftet fremgår det, at den tiltalte gerningsmand ikke nødvendigvis skal have en 'almindelig straf', hvis han dømmes skyldig for de mange forhold.
Det betyder, at anklagemyndigheden åbner op for muligheden for, at manden kan få en anbringelses- eller behandlingsdom.
- Jeg er glad for, at han kan få noget hjælp. Jeg synes, det er rart, at man ser på, hvordan han kan komme bedst videre, siger Helle Jensen.
Helle Jensen har siden episoden i Field's været meget påvirket af de oplevelser hun fik med sig. Hun var den dag i biografen med sin familie, og efter en tur på toilettet, blev hun genforenet med sin familie i biografens foyer.
Her sørger familien for, at Helle Jensen ikke ser en af de dræbte.
- Jeg håber, det kan give noget ro på, hvis der kommer styr på ham. Og så håber jeg, at det kan skabe noget fokus på psykiatrien. Det er jo forfærdeligt, at han er røget helt derud, siger Helle Jensen.
- Jeg håber, det kan lukke det her kapitel for mig, men jeg ved det jo ikke endnu, fortsætter hun.
Efter hændelsen måtte Helle Jensen sige sit job op, og er efterfølgende startet på en ny uddannelse.
- Jeg er gået i gang med at læse til social- og sundhedsassistent. Det giver rigtig meget mening for mig, fordi jeg har set, hvor vigtigt det er, at nogen kan hjælpe, fortæller hun.
For Snorri Trastarson har skyderiet i Fields mindet ham om én særlig ting.
- Jeg tænker meget på, at det er småtingene, som er vigtige. Det er de små situationer, som man skal lægge vægt på. Man skal huske på og værdsætte, at man stadig kan opleve og have det godt.
- Vi skal være glade for, at vi er her, fordi man ved aldrig, hvad der kan ske, siger han.
Og ligesom Helle Jensen har han også ambitioner om at hjælpe, hvor han kan.
- Hvis jeg kan hjælpe nogle, der har det dårligt i dag, så vil jeg gerne bidrage. Jeg vil gerne være en støtte for andre, hvor det ville kunne påvirke dem negativt, at retssagen går i gang, siger han.
Retssagen vil blive behandlet i Københavns Byret og begynder den 12. juni 2023.
Sagen er berammet til seks retsdage. Det forventes, at der falder dom i sagen den 5. juli 2023.