Her bliver frustreret mor vred på politiker, der vil redde lukningstruede børnehaver
Onsdag tog et møde i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune en uventet drejning, der fik forældre og politikere til at råbe op.
Et møde i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune tog onsdag en drejning, der fik en mor til helt spontant at skælde en politiker fra udvalget ud.
På mødet skulle en sag om besparelser i forlængelse af faldende børnetal i København diskuteres. 33 institutioner - herunder en række udflytterbørnehaver - var udset til at skulle lukke. Et flertal var dog klar til at redde de 14 institutioner, der havde den højeste kvalitet blandt de 33.
Og det var den “mest rigtige beslutning taget processen i betragtning”, lød det inden mødet fra forældre, der var mødt op for at demonstrere. Forældrene mente helt overordnet også, at politikerne burde lukke de mindst gode børnehaver.
Men på mødet valgte Alternativet at trække et særligt politisk kort. De brugte den såkaldte standsningsret.
Det er en vidtgående beskyttelse af mindretallet, der sikrer det enkelte udvalgsmedlem ret til at standse udførelsen af en beslutning. Det betyder, at sagen nu i stedet skal behandles af hele Københavns Borgerrepræsentation.
Den manøvre betyder, at fremtiden for børnehaverne fortsat er usikker, og det fik følelserne frem.
Det viser videoen herunder, som TV 2 Kosmopol optog efter mødet.
- Det er fandme ikke de stemmer værd, Emil. Det kan du ikke være bekendt, sagde Anna Kromann, der er forælder til to børn i en af de 33 børnehaver, efter mødet.
Hun henvendte sig til Emil Sloth Andersen, der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune for Alternativet.
- Jeg har lyst til at græde og råbe højt, sagde hun efterfølgende til TV 2 Kosmopol.
Vanvittigt unfair
For hende og de øvrige forældre har det været en førsteprioritet at få skabt afklaring for alle parter hurtigst muligt. Beslutningen måtte ikke udskydes. Men nu vil der opstå tvivl blandt nuværende og måske kommende forældre i de 33 institutioner, mener hun.
Også medarbejdere - der måske ville bruge sommerferien på at søge andre jobs - kan komme i klemme, mener hun.
- Det er vanvittigt unfair. Vi ved ikke, om vi er købt eller solgt, og det er skammeligt.
- Den ekstra usikkerhed, man skaber i dag ved at forpurre processen, er under al kritik. Det er et forsøg på at bevise sit eget værd, siger Anna Kromann.
Alternativet gør jo det her for at sikre sig, at flest mulig er med til at tage beslutningen. Giver det ikke god mening?
- Jo, men så skulle den prioriteret have været på bordet fra starten af, siger Anna Kromann.
Skaber usikkerhed
Emil Sloth Andersen fra Alternativet mener dog, at “sagen skriger af lukkethed.”
- Det er svært at gennemskue, hvordan de 33 institutioner er blevet udvalgt. Nu synes vi, at der er behov for større åbenhed og en bedre proces, og derfor tager vi sagen i borgerrepræsentationssalen, har han onsdag udtalt i en pressemeddelelse.
Men det får også politikere fra andre partier til at råbe op.
- Vi frygter personaleflugt, vi frygter forældre, der trækker deres børn ud, og vi frygter rigtig dårlig trivsel, siger Knud Holt Nielsen fra Enhedslisten.
Børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager, stemmer i.
- Jeg forstår simpelthen ikke Alternativet. Det skaber så stor usikkerhed hos byens børn, forældre og ansatte, siger han.
Ikke forsvarligt
Men selvom Alternativets brug af standsningsretten skaber frustration blandt forældre og politiske kollegaer, så holder de fast i beslutningen.
- Som det stod, så mener jeg ikke, at det på nogen som helst tænkelige måder, at det her så forsvarligt ud. Så kommer vi til at møde noget kritik. Det kommer vi til at tage med oprejst pande.
Alternativet mener slet ikke, at der skal lukkes børnehaver - men at man i stedet skal finde de cirka 60 millioner, der skal spares, et andet sted i budgettet.
- Jeg forstår godt dem, der for en lille smule ondt i maven over, at det her sker. Men jeg er nødt til at sige, at vi var lige på nippet til at lukke en meget stor bunke af daginstitutioner herunder også udflytterbørnehaver. Det vil have irreversible omkostninger, mer Emil Sloth Andersen.
Alternativet håber nu på, at der vil blive indkaldt til et ekstraordinært møde i Københavns Borgerrepræsentation, så daginstitutionernes skæbne kan blive afgjort inden sommerferien.