Her går det helt galt: ”Det kommer til at koste menneskeliv”

Mange sejlere og badende i Københavns Havn ved ikke, hvornår de er til fare for sig selv eller andre. En turbåds-kaptajn frygter et dødeligt uheld.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Se videoklippet hvor en kajak bliver påsejlet af havnebus, og hør hvordan turbåds-kaptajn Max Tobiasen oplevede uheldet. (Klip: Instagram/andershemmingsen.dk)

En af de første dage i august sejler Max Tobiasen en tur i Københavns Havn med sine turbåde Duffy Boats.

Ud for Udenrigsministeriet overværer han en situation, som han synes, viser de problemer, der følger med den udvikling, havnen har gennemgået de sidste mange år.

Hvor Københavns Havn tidligere var en industrihavn – er det nu en oplevelses - og fritidshavn. Det giver udfordringer med sikkerheden.

Den situation, Max Tobiasen overværer, er en kajak, der bliver fanget foran en havnebus.

- Kajakken er ikke supergod til at sejle. Det virker som om, de panikker lidt. I stedet for at sejle væk fra havnebussen, så sejler de lige ind foran den, siger Max Tobiasen.

I en video, som blev delt på instagramprofilen andershemmingsen.dk, kan man se uheldet. Klippet kan også ses i toppen af denne artikel.

Kajakken bliver ramt af den tonstunge gule havnebus, som også har en meget kraftfuld og skarp skibsskrue, som kan være livsfarlig at komme for tæt på.

- Havnebus-kaptajner er meget dygtige. Så han stopper straks skruen, men kajakken bliver alligevel sejlet over. Heldigvis sker der ikke noget, havnebussen stopper, og kaptajnen sikrer sig, at alt er godt, siger Max Tobiasen.

Ifølge turbåds-kaptajnen viser situationen altså, hvad der kan ske, når store professionelle skibe skal dele vandet med badegæster og nybegyndere i udlejningsbåde.

Det er især et problem, at mange af havnens nye brugere ikke altid kender farerne og de regler, der gælder, siger han. 

Det allerstørste problem er svømmerne.

- Det kan være meget svært at se en svømmer, der ligger i vandet. Mange både kommer sejlende i høj fart – op til seks knob, som er højeste tilladte hastighed. Svømmerne tror, at de kan nå at svømme ind til siden, når der kommer en båd. Men det kan de ikke, siger Max Tobiasen.

Københavns havn har udviklet sig fra industrihavn til fritids-og oplevelseshavn, hvor mange forskellige brugere, deles om pladsen.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Alle os, der arbejder i havnen, vi siger, at en svømmer kommer til at dø på et tidspunkt.

— Max Tobiasen, Kaptajn Duffy Boats

Mange svage trafikanter

Max Tobiasen har arbejdet i Københavns Havn i 15 år og driver til daglig Duffy Boats med sin kompagnon Jacob Hart-Hansen. Max Tobiasen understreger, at han grundlæggende er vild med den udvikling, havnen gennemgår.

- Det er helt unikt, at man har det her leben i Københavns Havn. Med det ene og det andet, hotdogs og fadøl, og 'jeg skal gi' dig, skal jeg'. Det er superfedt, siger han.

TV 2 Kosmopol har bedt de to kaptajner fra Duffy Boats om at tage os med på en tur, hvor de kan vise os nogle af de faremomenter, havnen rummer. En af farerne opstår, fordi der er stor forskel på hvor stor erfaring, sejlerne har. Max Tobiasen fortæller, at nogle af dem, der har lejet en båd, er nybegyndere og knap nok kender vigereglerne.

- Der er mange svage trafikanter. Det kan være et problem. Sådan en havnebus vejer for eksempel 20 tons og stopper ikke lige med det samme, så det er ikke helt ufarligt at havne foran sådan en, siger Max Tobiasen.

Max Tobisen sejler os hen til af de knudepunkter i havnen, hvor der er allermest trafik. Det er ud for Nyhavn ved indgangen til Christianshavns Kanal lige ved siden af Inderhavnsbroen.

Hvis du bliver suget ind under en båd og kommer ind i propellen, så dør du af det. Så bliver man skåret op og ender som flæskefars

— Max Tobiasen, kaptajn Duffy Boats

I området er der et stoppested for havnebusserne, kanalrundfarter, småbåde og en masse svømmere, der bader. Da vi ankommer, ligger bådene lige ved siden af hinanden, og der er fuld gang i trafikken

- Lige nu får du faktisk et rigtig godt indtryk af, hvor meget trafikken fletter lige her. Der kommer to havnebusser, tre-fire kanalrundfarter, der er et hold cykelbåde, og udlejningsbåde. Det er virkelig det mest trafikerede kryds i hele havnen, siger Jacob Hart-Hansen.

Klippet viser hvor hektisk trafikken kan være for både i Københavns havn. Det er optaget i det travle kryds ved Inderhavnsbroen, tæt på Nyhavn og indgangen til Christianshavns kanal.

Udlejningsbåd sank

Netop ved Inderhavnsbroen gik det galt for et par uger siden. Der var en kollision mellem en udlejningsbåd og et andet fartøj. Shane C. Kenny, som er ansat som havnevært i Københavns kommune, fortæller om uheldet:

- Udlejningsbåden sank, og der var fire personer, som endte i vandet, siger havneværten, som TV 2 Kosmopol har aftalt at mødes med for at høre, hvordan han oplever forholdene i havnen.

Havneværterne patruljerer dagligt i havnen, blandt andet for at gøre opmærksom på de regler, der gælder, og for at forebygge uheld som det ved Inderhavnsbroen.

- Politiet og Hovedstadens Beredskab ankom heldigvis meget hurtigt til stedet, og ingen kom noget til, siger Shane C. Kenny.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Havneværterne advarer også sejlerne imod kombinationen alkohol og sejlads. Der gælder samme promillegrænser som ved bilkørsel. Altså en halv promille svarende til en til to genstande. Shane C. Kenny fortæller, at sejlerne i udlejningsbåden havde indtaget alkohol før uheldet ved Inderhavnsbroen.

- Hvis man sejler påvirket, og det kan bevises, så får man en bøde. Der kommer også et efterspil i sådan en sag i forhold til skade på fartøjer og så videre, siger Shane C. Kenny.

En udlejningsbåd sank, og fire personer endte i vandet ved uheldet ved Inderhavnsbroen 30. juli.
Foto: Presse-fotos.dk

Farlige fartbøller

Et andet problem er speedbåde, der ikke overholder hastighedsbegrænsningen på seks knob svarende til 11 km i timen. Bo Schriver, som bor ved havnen, har flere gange observeret – og filmet – de fartglade motorsejlere.

- Det er utrolig farligt. Hvis for eksempel en ung person er svømmet ud midt i bassinet og ligger derude, og hovedet bare lige stikker op, så kan motorbåden ikke se dem. Så risikerer personen at havne i propellen. Så siger det altså, chop, chop, chop, siger Bo Schriver.

For syv år siden døde to turister, da en 24-årig mand på vandscooter bragede ind i dem. Siden da har politiet - som dagligt patruljeret i havnen - haft stor fokus på fartglade motorsejlere. Ifølge Max Tobiasen har det sat en dæmper på problemerne med fartglade motorbåde.

- Politiet har været relativt effektive. Der er ikke så forfærdeligt meget af det mere.

Men når de sejler for hurtigt, så er det farligt?

- Så er det superfarligt, siger turbåds-kaptajnen.

Københavns Kommunes havneværter har observeret både med for høj fart 13 gange i år. Politiet har også flere gange givet bøder til både, der sejler for stærkt.

- Når vi konstaterer overskridelse af fartgrænserne, så følger der en hilsen med fra politiet, siger politikommissær Thomas Ahlburg, som er ansvarlig for politiets maritime indsats.

Her kan du se nogle af de speedbåde Bo Schriver har fanget med sit kamera. Bo Schriver fortæller, hvorfor han er vred over fartdjævlenes hensynsløshed.

Svømmerne kender ikke reglerne

TV 2 Kosmopols sejltur med Max Tobiasen er på en dejlig sommerdag med høj sol. Næsten alle de steder, han sejler os hen, er der svømmere i vandet. De ligger også uden for de afmærkede badezoner. Ifølge kaptajnen er det allermest farlige altså, at svømmerne undervurderer, hvor hurtigt man skal flytte sig, hvis der kommer en stor båd – med roterende skrue – i fuld fart.

- Hvis du bliver suget ind under en båd og kommer ind i propellen, så dør du af det. Så bliver man skåret op og ender som flæskefars, siger Max Tobiasen.

Mange er ikke klar over, at det faktisk kun er lovligt at bade i badezonerne, som er afmærket med gult. Bare siden 6. juni har havneværterne registreret 242 tilfælde af ulovlig badning.

Da jeg mødes med havneværterne, sejler vi også en lille tur. Vi møder et par svømmere og havnevært Shane C. Kenny fortæller dem, at de ikke må bade udenfor badezonerne. De reagerer overrasket og spørger hvorfor. Shane forklarer, at det er for deres egen sikkerhed og gør også opmærksom på, at de risikerer en bøde fra politiet.

Et klip hvor havnevært Shane C. Kenny fortæller to svømmere, hvorfor det er farligt, at bade udenfor de afmærkede badezoner.

Oplysning frem for bøde

Politiet bekræfter overfor TV 2 Kosmopol, at svømmere kan få en bøde udenfor de optegnede zoner. Men de siger også, at de især prioriterer at oplyse om badereglerne, fordi mange ikke kender dem.

Det er også Max Tobiasens opfattelse, at ulovlig badning ikke står højst på politiets liste overfor forbrydelser, der bliver sanktioneret.

- Jeg har aldrig set politiet give en bøde til nogen, der svømmer, og jeg har tit set dem sejle forbi Islands Brygge, imens der lå 30 mennesker ude i bassinet udenfor badezonen, siger Max Tobiasen.

Men det sker faktisk, at politiet finder bødeblokken frem. Da to unge mænd for en uges tid siden svømmede tværs over hele Københavns havns havneløb faldt hammeren. Det kan være meget farligt, fordi de er svære at se, og fordi bådene ikke forventer, at der pludselig er en svømmer midt ude i havnen.

- Hvis vi observerer, at man bader farligt, så får man en bøde, siger politikommissær Thomas Ahlburg.

"Lyt til de professionelle"

Max Tobiasen så gerne, at de professionelle sejleres bekymring blev mere hørt.

- Før jetski-ulykken sagde alle os, der arbejder professionelt i havnen, at jetski var et kæmpe problem. Alle var ligeglade. Politiet gjorde ikke noget. Kommunen gjorde ikke noget. Vi professionelle sejlere sagde: Nogen kommer til at dø af det her.

- Det er præcis det samme nu. Alle os, der arbejder i havnen, siger, at en svømmer kommer til at dø på et tidspunkt. Og når det sker, så kommer der et eller andet drakonisk forslag, og så bliver det helt forbudt at sejle i havnen, siger Max Tobiasen.

Max Tobiasen er vild med alt det liv - og de mange forskellige brugere - der er kommet i havnen.

- Det er så fedt! Og det stopper jo ikke her, det bliver bedre og bedre! siger han.

Men turbåds-kaptajnen maner til omtanke. Der er behov for at sætte fokus på, at højne sikkerheden i havnen for undgå, at det går galt igen ligesom ved vandscooterulykken.

- Der skal være nogle regler. Det er lidt ligesom en motorvej til Hillerød. Det er satme smart, når du skal til Hillerød. Men der bliver nødt til at være nogle regler, for ellers så kører folk ind i hinanden, siger han.

Se hele vores indslag om forholdene i Københavns havn her.
Link kopieret!

Seneste nyt

Fly måtte afbryde landing under decemberorkanen: Folk råbte og skreg

Arkivfoto af snestorm i Københavns Lufthavn i 2001
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Tirsdag er det præcis 25 år siden, at decemberorkanen i 1999 væltede Danmark, og mens stormen ruskede, svævede Jan Vinbjerg Eliassen i luftrummet over København i et fly. Han var på vej hjem fra et kursusophold i Luxemburg.

Dagen igennem havde Jan Vinbjerg Eliassen fulgt med i nyhederne og læst om stormvejret, hvorfor han egentlig havde troet, at flyet til København risikerede at blive aflyst. Det blev dog ikke tilfældet, og han boardede derfor med en forventning om en urolig tur. Sådan skulle det da også gå.

- Selve turen op til København var præget af meget turbulens, og kaptajnen lod os vide, at vi kunne forvente en forholdsvis hård landing. Men efter en turbulent flyvetur lagde flyet så an til landing. Og der var stemningen i kabinen forholdsvis nervøs, i hvert fald blandt dele af passagererne, siger han og fortsætter:

- Flyet påbegyndte så landingen, og det var meget uroligt. Det hoppede og dansede, og lige pludselig vurderede kaptajnen, at det ikke var sikkert at lande, så han gav den fuld gas og lettede igen. Og der har jeg aldrig oplevet noget lignende. Nogle passagerer skreg højt, mens andre kastede op. Det var ret vildt, husker han om dagen for 25 år siden.

Du kan læse hele historien om, hvordan decemberorkanen i 1999 ramte hovedstadsområdet her. 

Link kopieret!

Maleri blev udsat for maling - nu er det undersøgt

Foto: Presse-fotos.dk

Statens Museum for Kunst har undersøgt det maleri, som klimaaktivister søndag overhældte med maling. Meldingen er, at selve maleriet, der var beskyttet af glas, ikke er beskadiget, mens rammen skal restaureres for et ukendt beløb.  

Jens Ozmec var en af de to personer, der stod bag kastet med orange maling på maleriet til en værdi af et trecifret millionbeløb. Her forklarer han til TV 2 Kosmopol, hvorfor han gjorde det.

Link kopieret!

Hjemløse skal kunne overnatte i Københavns parker

Det skal være muligt for hjemløse og alle andre at overnatte i nogle af Københavns parker, mener et politisk flertal på Københavns Rådhus. Det skriver DR.

Lige nu er det forbudt at overnatte i Københavns parker og anlæg og kan udløse en bøde.

Men et flertal i Teknik- og Miljøudvalget bestående af Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil have forbuddet fjernet på bestemte steder i byens grønne områder.

Link kopieret!

77-årig fodbolddommer fik skalle af forælder - nu rejses der tiltale

Poul Andersen blev overfaldet efter at have dømt en U13 kamp i Hvalsø.
Foto: Privatfoto

Efter at have dømt en fodboldkamp mellem 12-årig drenge i Hvalsø på Midtsjælland blev en 77-årig dommer overfaldet af en forælder, og nu har anklagemyndigheden rejst tiltale i sagen.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser kommunikationschef Thomas Kristensen, at der er rejst tiltale efter straffelovens paragraf 244. Paragraffen drejer sig om såkaldt simpel vold.

Kommunikationschefen bidrager ikke med yderligere oplysninger om tiltalen, men fortæller, at sagen vil blive behandlet ved Retten i Roskilde 20. januar.

TV 2 Kosmopol talte efter episoden med dommeren, 77-årige Poul Andersen.

Han havde netop fløjtet U13-kampen mellem klubberne Såby/Hvalsø og FC Lejre af, da han blev overfaldet af en forælder:

- Lige pludselig nikker han mig bare en skalle, så jeg falder baglæns ned på jorden og besvimer.

Poul Andersen fik et blåt øje, en arm i gips og to brækkede fingre.

Hvad der konkret er rejst tiltale for i sagen, er endnu ikke oplyst. Det er heller ikke oplyst, hvem der er tiltalt. Efter episoden blev det oplyst, at en 42-årig mand var sigtet i sagen.

Link kopieret!

Byret idømmer fire mænd livstid for drab på Christiania

Politiet afspærrede et område på Christiania, hvor fem personer blev ramt af skud, hvoraf en person døde.
Foto: Presse-fotos.dk

Københavns Byret idømmer fire mænd med tilknytning til LTF fængsel på livstid for drab og drabsforsøg på Christiania. Den ene, der er tyrkisk statsborger, udvises.

Drabet på en 30-årig mand med rockerrelationer fandt sted i august 2023.

Retten afviser dog krav om at fratage den ene - en dansk-irakisk mand - sit danske statsborgerskab.

Mændene er dømt for drab og drabsforsøg ved at have medvirket til skyderiet på forskellig vis. De havde alle tilknytning til den forbudte bande Loyal To Familia (LTF), mens den dræbte havde relation til Hells Angels (HA).

Den ene dømte - 29-årige Seck Omar Danpha - var en af to maskerede gerningsmænd, som 26. august 2023 affyrede bygen af skud ved caféen Stjerneskibet på Christiania.

De tre andre dømte - Josef Madani, Rasim Baysal og Mohammad Mahdi Al-Badri - var ikke med til selve skyderiet, men medvirkede på forskelligvis til det nøje planlagte drab.

Samtidig blev fire helt tilfældige mennesker ramt af skud, og LTF'erne er skyldige i drabsforsøg for tre af dem.

Alle de dømte anker til landsretten.

Link kopieret!

Uheld på motorvej sætter prop i trafikken

Et uheld sket i motorvejskryds Avedøre på rampen fra Amagermotorvejen til Motorring 3 i nordgående retning gør, at der er massiv kø frem mod stedet, skriver P4 Trafik.

Køen strækker sig lige nu helt tilbage til 19 Ørestad på Øresundsmotorvejen.

Opdatering klokken 17: Køen er begyndt at løsne sig.

Link kopieret!

Sådan er chancerne for en hvid jul

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Selvom vi kun lige har taget hul på julemåneden, vover DMI pelsen og kommer med en langtidsprognose, hvor også julevejret får ord med på vejen.

Næste uge, altså uge 50, kan godt blive lidt kølig, og der kan komme lidt slud eller tøsne onsdag.

Men, når vi kommer frem til uge 51, får vi mildere og fugtigere vejr, og meget tyder på, at juleugen, uge 52, ikke ser meget anderledes ud.

Statistikken siger 7 procent chance for en landsdækkende, hvid jul og temperaturer på 1 til 7 grader om dagen.

Der skal altså held og timing til, hvis sneen skal dale juleaften, skriver DMI.

Link kopieret!

Mand døde under Roskilde-oprydning - nu får forening bøde

Oprydning efter årets Roskilde Festival
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Foreningen Gaderummet/Regnbuen har fået en bøde på 73.800 kroner for brud på arbejdsmiljølovgivningen, i forbindelse med at en hjemløs polsk mand mistede livet under oprydningsindsatsen efter Roskilde Festival.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til Radio IIII.

Manden var en del af en frivillig indsats med oprydning efter musikfestivalen, men lagde sig på et tidspunkt formentlig til at sove i et telt.

En traktor, der skulle rydde teltområdet, kørte ham over, og han døde af sine kvæstelser.

Link kopieret!

18 års ventetid til badeklub i Nordsjælland

Arkivfoto af vinterbadning ved Svanemøllen
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Der er i øjeblikket 18 års ventetid, hvis du vil være medlem af Charlottenlund Søbad.

Det fremgår af søbadets egen hjemmeside.

DR skriver tirsdag, at antallet af vinterbadere på landsplan er tredoblet på ti år. Der er således tale om en stigning fra 25.000 til 75.000 medlemmer i landets 188 vinterbadeklubber - og stigningen ses også i hovedstadsområdet, lyder det.

Og det giver god mening, mener trendforsker og etnolog Julia Lahme.

- Vi får en fysisk oplevelse af at være i live, at være sunde og at være friske, siger hun til DR.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google