Historiske skibsvrag er dukket op under udgravning til Lynetteholm
Det tager mere end 17 uger at flytte to århundreder år gamle skibe, men det kommer ikke til at få betydning for anlægningen af Lynetteholm, lyder det fra bygherren By & Havn.
To ældgamle skibsvrag er blevet fundet i en sejlrende ud for Københavns Havn.
Skibene blev opdaget af marinarkæologer, der undersøgte havbunden i forbindelse med anlægsarbejdet til den kunstige halvø Lynetteholm.
Det ældste skib er dateret til 1329, mens det andet formentligt er fra slutningen af 1700-tallet eller starten af 1800-tallet. Sidstnævnte har formentligt været et handelsskib med en murstenslast.
- Det er enormt spændende og sjældent, at vi laver udgravninger af vrag, siger marinarkæolog fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Andreas Binder, til TV 2 Kosmopol.
De første stykker tømmer fra de to skibe er nu bragt til overfladen til nærmere undersøgelse på Vikingeskibsmuseet.
Og marinarkæologerne glæder sig til at kaste sig over dem:
- Københavns skibshistorie er ekstremt vigtig, fordi byen har været centrum for Danmark i mange år. Skibe har været en af de vigtigste transportkilder, og derfor er det livsåren til byen, der bliver dokumenteret her, lyder det fra Andreas Binder.
Tømmeret skal blandt andet bruges til at blive klogere på datidens skibskonstruktion.
- Historiske kilder er altid præget af en vis subjektivitet, men det er der ikke på samme måde, når man kigger på materiale. Så det er ekstremt vigtigt, at vi bevarer det, så godt vi kan, siger Andreas Binder.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol
Det er Vikingeskibsmuseet, der har det arkæologiske ansvar i Øresund.
Hen over de næste 17 uger skal stykke for stykke af de to vrag fragtes nænsomt op i nogle særlige kar på museet, hvorfra de skal scannes i 3D, så arkæologerne kan lave en digital model af skibene.
De 3D-scannede tømmer kan også bruges som arbejdstegninger, hvis man senere ønsker at lave en fysisk model af de to fortidsfund.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol
Det er første gang i mange år, man tager et skibsvrag op af vandet. Det sker kun en-to gange hver 20. år, oplyser Vikingeskibsmuseet.
Skal flyttes på grund af Lynetteholm
Skibene blev fundet i en sejlrende syd for Prøvestenen. Sejlrenden skal omlægges og gøres dybere, så store skibe kan komme til Københavns Havn.
Skibsvragenes placering gør, at de skal fjernes. Både fordi det er et sted med stærke havstrømme, der potentielt kan ødelægge dem, men også fordi de er i vejen for anlægsarbejdet af Lynetteholm.
- Vi vil allerhelst lade dem ligge, men vi har også været nervøse for, at strømmen ville ødelægge dem. Så vi er glade for, at de kan tages op, så de kan vises, og vi kan blive klogere på dem, siger Andreas Binder.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Skibsvragene hedder Svælget 1 og Svælget 2 og er navngivet efter den placering, hvor man fandt dem.
Arkæologiske fund har været en del af budgettet
By & Havn, der er bygherre på Lynetteholm-projektet, er meget glade for det arkæologiske fund. Før gravemaskinerne har kunnet komme i gang, er flere områder først blevet tjekket for kulturhistoriske fortidsfund.
Derfor har man i By & Havn nærmest bare ventet på at noget skulle dukke op, fortæller selskabets administrerende direktør:
- Vi har haft mere end 2000 steder, hvor vi har været nede på bunden og se, hvad der er. Så det var det, vi havde håbet på, siger Anne Skovbro fra By & Havn til TV 2 Kosmopol.
Fundet af de to skibsvrag og det efterfølgende ugelange arbejde med at få dem bjærget kommer derfor ikke til at have betydning for hverken tidsplaner eller budget i forbindelse med anlægningen af Lynetteholm, ifølge bygherren:
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Mogens Jensen
- Vi har haft et budget på et trecifret millionbeløb til marinarkæologiske undersøgelser, så det er er en del af det budget. Og vi har sørget for, at hvis vi finder noget, så er der plads i tidsplanerne til det.
Og fordi skibstrafikken allerede er lagt om, så kommer der ikke forsinkelser på grund af udgravningsarbejdet, lyder det fra By & Havn.
Kan blive til udstillingsvrag i havpark
Det er endnu uvist, hvad der skal ske med de to skibsvrag, efter de er blevet bjærget og 3D-scannet.
Men ifølge Andreas Binder fra Vikingeskibsmuseet kan det være, de skal tilbage i vandet – bare et andet sted:
- Det er ikke op til mig at beslutte, men de kunne redeponeres et andet sted i en havpark, så fritidsdykkere kunne komme ud og besøge vragene.
Den endelige beslutning om vragenes fremtid er dog ikke besluttet.