Hvorfor har Carlsberg militær-overvågning i kælderen?

Dybt under Carlsberg i Valby har man i årtier holdt øje med fjendtlig flytrafik. Kom med TV 2 Kosmopol i kælderen.

De blankpolerede fadølshaner og stablede tønder er et godt dække. Pilsner og porter smager ikke umiddelbart af krigstid. 

Men 14 meter under jorden ligger et rum, der ikke har været tiltænkt andet end krigstid.

quote I nogle tilfælde ville man skyde på hvad som helst nede fra jorden

Keld Anker Petersen, frivillig, Flyverhjemmeværnet

I 50 år stemplede mænd og kvinder ind på det gamle Carlsberg Bryggeri på Valby Bakke – ikke for at brygge øl, men for at forberede sig på krig.

Det foregik i Lavvarslingscentralen, som var en af otte i Danmark, der skulle indgå som et værn i det danske forsvar i tilfælde af krig. 

Her kunne man kortlægge den lufttrafik, som ellers var umulig at opdage. I mange år havde en radar nemlig en farlig begrænsning. Fly der fløj lavt, nærmere bestemt under 2.000 meters højde, gik fri af radarens sporing. 

- Hvis man var i en skarp situation, var det rigtig vigtigt, at man vidste præcis, hvad det var for nogle fly, der fløj rundt. I nogle tilfælde ville man skyde på hvad som helst nede fra jorden, siger frivillig ved Flyverhjemmeværnet Keld Anker Petersen. 

Han har haft opgaver i varslingscentralen siden 1969, da han var en flink menig, som han kalder det. Han sluttede sin tid i centralen som næstkommanderende, da den lukkede i 2004.

Artiklen fortsætter efter billedgalleriet.

quote Luftmelderne var verdensmestre i flykending

Keld Anker Petersen, frivillig, Flyverhjemmeværnet

I dag er han kaptajn i Flyverhjemmeværnet og guide hos Carlsberg. 

- Der er mange gange, hvor det har været rigtig intenst. I gamle dage, da der var råd til at holde store militærøvelser i Danmark, der blev der fløjet rigtig meget og også fløjet lavt. Og der kom mange meldinger ind. Det kunne godt være hundredevis i løbet af en dag, siger Keld Anker Petersen.

Se hvordan varslingscentralen blev brugt, og hvordan der ser ud i dag, i videoen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis krigen kommer

Arkivet hos Carlsberg kan ikke bekræfte præcis, hvornår varslingscentralen blev oprettet. Det tyder på at være i slutningen af 1930'erne, nogenlunde samtidig med den civile Luftmeldetjeneste. 

I 1953 efter 2. Verdenskrig overtog Flyverhjemmeværnet og Luftmeldekorpset opgaven med flyovervågning.

Fra 400 vagttårne, hvoraf 48 tilhørte varslingscentralen under Carlsberg, holdt medlemmer af Luftmeldekorpset udkig efter fly og havde direkte kontakt til de såkaldte plottere, der sad klar ved plottebordet i centralen. 

- Luftmelderne, der stod derude, var verdensmestre i flykending, og vidste, at hvis det var den og den type, så var den kendt som fjendtlig, siger Keld Anker Petersen.

Artiklen fortsætter efter billedsammenligningen.

Frivillige fra Flyverhjemmeværnet varetog luftmeldeposterne og plottebordet, mens repræsentanter fra forskellige dele af militæret havde til opgave at overvåge og reagere på truslerne.

Trusler, der intensiveredes i takt med den kolde krig, hvor både plottere og luftmeldere derfor blev forberedte på atom- og kemiske angreb. 

Spørg Os - Afstemning

_

Som en sekundær opgave skulle luftmelderne orientere om brug af atomvåben. Ved at måle  bredden og højden på skyen efter en atomeksplosion, kunne man bestemme, hvor stort et våben, der var tale om, og hvor man kunne færdes efter en eksplosion.

Piloter fra flyvåbenet havde direkte radiokontakt fra centralen og ud til egne fly, der fløj i området. Hvis der lige pludselig dukkede et fjendtligt mål op, så kunne man give piloten derude besked på, at vi har et fjendtlig fly, og det må du godt gå efter, siger Keld Anker Petersen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Her står tiden stille ikonbillede
Serie

Her står tiden stille

Rundt omkring i vores store metropolområde findes stadig steder, hvor tiden står stille. Casper og Amanda tager på opdagelse i de skjulte tidslommer og får de fascinerende historier om de mennesker, der engang levede og arbejdede her, og den betydning stederne har haft i deres storhedstid.

 Se serien her

Tally Ho, we are ... not attacking

Det har aldrig været nødvendigt at give netop den kommando fra varslingscentralen, som primært har været i brug under øvelser.

- Det er kun, når det bliver virkelig skarpt, at folk flyver så lavt som det, der er tale om her.

Og har der nogensinde været situationer med det i din tid?

- Der har faktisk ikke været nogen skarpe situationer. Det har der ikke.

Efter den kolde krig sluttede, bevarede man varslingscentralerne helt frem til 2004, hvor radarsystemerne var udviklede nok til at registrere alle fly. Også de lavtflyvende.

Derfor var der ikke længere brug for varslingscentralerne, som har været lukket siden da.

Vi har besøgt det underjordiske krigsrum - se det hele her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik