I aften besluttes det, om lyset skal slukkes i byens parker
Forvaltning i København lægger op til at slukke alt belysning i parker om natten. Det skal Teknik- og Miljøudvalget nu stemme om.
Der skal fremover være bælgmørkt i flere københavnske parker og grønne områder om natten.
Det lægger kommunens Teknik- og Miljøforvaltning op til.
I 16 områder af byen skal lyset slukkes fra midnat til klokken fem om morgenen, lyder indstillingen – blandt andet i Enghaveparken, Utterslev Mose, Valbyparken og Amager Strandpark.
Se i kortet længere nede i artiklen, hvilke parkområder, der er tale om.
Hvorvidt det er en god idé eller ej, skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget beslutte på et møde mandag.
Og selvom det er nyt, at forvaltningen opfordrer til, at det skal gøres permanent, så har lyset faktisk været slukket om natten i de pågældende områder siden oktober 2022.
Dengang blev det besluttet som et midlertidigt tiltag, som skulle spare energiforbrug - og dermed også penge - under energikrisen.
Men nu hvor energipriserne igen er stabiliseret, så giver forvaltningens forslag ikke mening, lyder det fra SF:
- Vi kan acceptere et midlertidigt tiltag under en energikrise, men jeg mener ikke, det skal gøres permanent. Hver gang man slukker lyset, er der endnu et sted, der begrænser hvor kvinder kan færdes om byen i natten, siger Astrid Aller (SF), der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget, til TV 2 Kosmopol.
"Det er en falliterklæring"'
Forvaltningens indstilling beror blandt andet på, at det ikke har givet et fald i tryghed, at lyset har været slukket om natten, ifølge den seneste tryghedsundersøgelse.
- Undersøgelsen viste også, at utrygge borgere ikke vil gå i en park om natten, uanset om der var lys eller ej, og derfor vil vælge en alternativ rute i det tidsrum, skriver forvaltningen.
Men det argument køber Astrid Aller ikke.
- Vi har en stor og tæt bebygget by, hvor man skal kunne komme fra A til B om natten på en tryg måde. Det er en falliterklæring, hvis vi bare siger, at folk kan gå udenom de her områder af byen.
(Artiklen fortsætter efter kortet.)
Foto: Københavns Kommune
De konklusioner, der er offentlige fra den seneste tryghedsundersøgelse, viser, at parker, grønne områder og stier er på top tre over de steder i byen, hvor københavnerne er mest utrygge.
Fra forvaltningens side er det dog primært hensynet til dyrelivet i parkerne, der er årsag til, at man foreslår en slukning om natten.
Hvad er besparelsen?
Men hvor SF står fast på at stemme imod kommunens indstilling, så er meldingen noget mere blandet hos de blå partier.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Hos De Konservative forventer man, at stemme for at lysslukningen skal gøres permanent - men har dog visse forbehold:
- Udgangspunktet er, at vi støtter. Men jeg kommer til at spørge ind til, hvad det giver økonomisk og i energibesparelse at slukke lysene om natten, siger Morten Melchoirs, der er gruppeformand for Konservative og medlem at Teknik- og Miljøforvaltningen, til TV 2 Kosmopol.
- Jeg går ud fra, at forvaltningens forslag bygger på, at det giver en gevinst på de to områder.
Louise Theilade Thomsen fra Venstre er også i tvivl om, hvor hun står:
- Det er en vigtig debat, men den er ikke helt ligetil. Vi skal virkelig overveje, om det er det værd, for jeg er sikker på, at nogle vil opleve det som utrygt, siger hun.
Ikke alt belysning sløjfes
Forvaltningen har også set på, om andre tiltag fra energikrisen skal gøres permanent.De har blandt andet vurderet den såkaldte effektbelysning, som er lys på monumenter, træer eller andre steder, der har brug for at blive lyst op.
Derudover har lidt under halvdelen af alle gadebelysningsarmaturer i København været skruet 10 procent ned i lysstyrke.
Begge forslag bør ifølge forvaltningen sløjfes.