21-årig druknede sine følelser med alkohol - én aften ændrede alting
På fem år er antallet af unge mellem 15-24 år, der er kommet i alkoholbehandling, steget med 66 procent.
“Nu skal du tage dig sammen! Du opfører dig simpelthen forfærdeligt”.
Sådan husker 21-årige Julie Arendt Laursen ordene fra sin veninde en aften, hvor de var i byen.
Umiddelbart en hård besked, men for Julie var det netop den opsang, hun havde brug for.
I de foregående måneder var hendes alkoholforbrug nemlig steget så drastisk, at hun flere aftener om ugen sad alene hjemme og drak sig fuld.
Noget, hun godt vidste, der ikke var helt smart.
Men alkoholen druknede nogle følelser, hun havde svært ved at være i - og det føltes dengang vigtigere end risikoen for at udvikle et misbrug.
- Det betød mere for mig, at jeg syntes, det hjalp, end at jeg havde et usundt forhold til det, siger hun.
Og det var især aftenerne alene hjemme, der var mest skamfulde, oplevede hun.
Resten af tiden kunne hun dække sig ind som et almindeligt ungt menneske i den danske drukkultur.
- Det fyldte mest for mig, når jeg var alene, og jeg tror også, at det var det, der var sværest for mig. Fordi på byture og til sociale arrangementer med alkohol kunne jeg for mig selv undskylde med, at jeg var ung, og det er en del af kulturen, og det gør alle, siger hun.
Foto: Privatfoto // Nynne Frost Andersen - TV 2 Kosmopol
De mange byture og sociale arrangementer gjorde også, at Julie Arendt Laursen troede, at hun havde formået at skjule sin voksende, usunde relation til alkohol med succes.
Men særligt én veninde havde altså luret, at noget var helt galt.
100 dage uden alkohol
Det kom som et chok for Julie, da veninden pludselig konfronterede hende.
- Det gjorde så stort indtryk på mig, fordi jeg troede, at jeg havde gemt det relativt godt. Jeg var ikke klar over, at det havde ændret min adfærd så meget, som jeg efterfølgende har fundet ud af, det har gjort.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol
Den skæbnesvangre aften endte med, at Julies kæreste hentede hende i byen.
Da de kom hjem, brød hun sammen og indrømmede overfor ham, at hun havde et problem.
- Det var meget sårbart for mig, fordi alle de følelser, som jeg havde lagt låg på og gemt væk over meget lang tid, de væltede alle sammen op i mig, siger hun.
Sammen undersøgte de, hvad der var af tilbud og rådgivning, og kom frem til, at Julie Arendt Laursen skulle i afvænning.
Flere unge i behandling
I 2022 var 24.800 personer i en offentligt finansieret behandling af deres alkoholmisbrug. Det er 23 procent flere end i 2017.
Det er især i den yngste aldersgruppe 15-24 år, at der er sket en stigning. I 2017 var 622 personer i denne gruppe i alkoholbehandling. I 2022 var det steget til 1.033. Det svarer til en stigning på 66 procent.
Det er dog ikke i blandt de unge, hvor flest er i behandling – aldersgruppen med flest i behandling var i 2022 de 50-59-årige med 5.451 personer.
Kilde: Sundhedsdatastyrrelsen
Julie meldte sig ikke ind i et kommunalt tilbud, men stillede alkoholen fuldstændig på hylden, tilmeldte sig et onlineforløb og fulgte AA's 12-trinsprogram.
Drømmen er, at det en dag bliver muligt for hende at drikke et glas vin eller en øl for hyggens skyld igen.
Men indtil da tager hun det en dag af gangen.
- Et af de råd, jeg har fået, er at lægge nogle små mål, som man kan opnå. Så først er mit mål 100 dage, og efter det er mit mål et år, siger hun.
De første 100 dage er nu lige rundt om hjørnet, da Julie når sit første delmål den 9. juli 2024.
Og selvom hun i dag ofte savner alkoholen, er hun ikke i tvivl om, at det har været den rigtige beslutning.
- Jeg tror netop, det er vigtigt, at jeg er stoppet, fordi jeg savner det så meget. Fordi det virkelig er gået op for mig, hvor stor en magt, det har haft over mit liv. Det har virkelig styret meget, fordi jeg tog kun til ting, hvor jeg kunne drikke, og ellers blev jeg hjemme, så jeg selv kunne drikke.
Delte på sociale medier
Efter 40 dage uden alkohol besluttede Julie Arendt Laursen i samråd med sin kæreste, venner og familie at poste en video på sin TikTok-profil.
I videoen fortalte hun om sit alkoholproblem og tilbød en udstrakt hånd til andre unge, der måske også kæmper.
Du kan se videoen her:
Håbet var, at hun ved at stå frem kunne hjælpe andre unge til at konfrontere deres udfordringer med alkohol.
Fordi sådan et forbillede manglede hun selv, forklarer hun:
- Hele grunden til, at jeg har delt min historie, var, set i bagspejlet, fordi jeg virkelig godt kunne have brugt nogen, der talte højt om det her problem:
- Jeg håber virkelig, at jeg kan nå ud til nogen, der ligner mig, som kan have svært ved at anerkende, at de har et problem. Så vil jeg gerne vise, at det kan man altså sagtens, og man bliver ikke et lille, svagt menneske af at gøre det.
Og allerede efter kort tid fik hun private beskeder fra flere unge mennesker, som også havde manglet nogen, de kunne spejle sig i.
Unge har stor handlingsparathed
Det mod, Julie Arendt Laursen viser ved at stille sig frem og smide sin skam på porten, er noget man ved rådgivningslinjen Alkolinjen ser som en positiv tendens.
I Alkolinjen oplever de, at flere unge stiller sig frem på deres sociale medier og snakker om emner som mental trivsel og misbrugsproblemer, siger Bjarne Stenger Elholm, leder for Alkolinjen.
- Det er super godt i forhold til aftabuisering og hele stigmatiseringsrisikoen, der er. At man begynder at kunne spejle sig i nogen, som kunne være en selv, det er en super god trend.
Alkolinjen Ung
Alkolinjen er Danmarks eneste landsdækkende telefonrådgivning om alkoholproblemer.
Organisationen har oprettet et særligt ungetilbud, Alkolinjen UNG, som er målrettet unge mellem 15-24 år.
Her har man som noget særligt oprettet en online alkohol-test, som de unge kan tage, hvis de er i tvivl, om deres forbrug har taget overhånd.
Desuden er der mulighed for at chatte med professionelle rådgivere frem for at ringe, hvilket Alkolinjen har erfaret gør rådgivning mere attraktiv for nogle.
Kilde: Alkolinjen
Faktisk oplever Bjarne Stenger Elholm i det hele taget den unge generation som langt mere åbne, når det kommer til deres alkoholproblemer:
- De unge, jeg har haft kontakt med har ikke de samme socialiseringer indover, der hedder, at det er skamfuldt at have et alkoholproblem. Det tror jeg måske mere ses hos den lidt ældre generation.
Og så har han også bemærket, hvor handlingsparate mange unge er, når de har erkendt deres problem:
- Det er ikke længere noget, man måske går og putter med, man er meget mere ekstrovert omkring mange ting, og der er det dejligt at se - også omkring et tabubelagt område som alkoholproblemer.
- De unge, er lidt mere sådan: "Nå ja, der er et problem, og så handler jeg på det", forklarer han, Bjarne Stenger Elholm.
Også Julie Arendt Laursen handlede hurtigt, da hun først erkendte sine problemer.
Frem for at se tiden an, stoppede hun nemlig med det samme med at drikke.
Hun håber, at hun, udover at være et forbillede, kan hjælpe flere til at handle hurtigere på deres problemer ved at punktere noget af den skam, der følger med et alkoholproblem.
- Jeg synes, det er meget skamfuldt at have siddet alene hjemme og drukket mig fuld, fordi jeg ikke kunne finde ud af at håndtere mine egne følelser. Jeg tror, det afholder mange fra at søge hjælp, at det er skamfuldt, og det er pinligt:
- Men det er, når man sidder med de der svære følelser, at det er allervigtigst at søge hjælp.
Du kan møde Julie i videoen herunder: