I partybus gør lærlinge oprør: ”Vi vil være lige så gode til at hylde 12-tals-teknikeren”
Nyuddannede københavnske svende og elever markerede fredag med et festligt oprør, at de ønsker at lade sig fejre på samme måde som studenterne.
En pyntet, åben lastbil med balloner og bannere, en højtaler, der brager derudaf med årets sommerhits, og så lige en flok studenter, hvis sangstemmer nok trænger til at blive smurt.
Det er, hvad der hver sommer rammer de danske veje, når årets studenter kører sig selv i stilling til at blive fejret.
I hvert fald kommer lykønskningerne i mange former, når de traditionsrige lastbiler fyldt med studenter modtager hilsner i form af dytten fra biler, vinkende fodgængere og anerkendende smil – en fejring, som nyudlærte svende og elever fra København også vil opleve en snært af.
De nyudlærte svende og elever afholdt derfor fredag aften et såkaldt oprør, der gik under navnet "Lærlingeoprørets Svendegilde".
Her blev Københavns gader indtaget af cirka 150 unge mennesker fra hovedsageligt de tekniske skoler i København med en vogntur af studenterkarakter - en vogntur, der havde til formål at anerkende nyudlærte lærlinge og elever og vise, at de er lige så vigtige at fejre, som unge der færdiggør gymnasiet.
Diskolys og alkohol
Bevæbnet med en partybus, diskolys, dans og alkohol lod de nyudlærte svende og lærlinge sig derfor fejre, mens de blev kørt gennem København.
En af dem, der var med til at fejre sit nyerhvervede svendebrev var Kristoffer Hansen Petersen. Som nyuddannet mekaniker glædede han sig til at fejre sin uddannelse med sine medfaglærte.
- Jeg glæder mig til at feste og få lov til at køre i partybus, ligesom alle studenter også gør, sagde Kristoffer Hansen Petersen til TV 2 Kosmopol inden partybus-turens begyndelse.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Også dyrepasserelev Katinka Nilsson Andersen var med til fejringen.
Hun er dog ikke selv færdig med sin uddannelse endnu, men hun ville på trods af det gerne slå et slag for lærlinge og elever gennem fejringen.
- Jeg fejrer min kommende uddannelse, og så det at vi kan samles om kommende og nyudlærte svende og skabe en offentlig bevidsthed om, at vi også har en ret til at fejres, og at vi også gør en kæmpe stor del for det danske samfund, siger Katinka Nilsson Andersen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
12-tals-teknikeren skal hyldes
Initiativtageren bag Lærlingeoprørets Svendegilde, Carl Emil Lind Christensen, havde også et klart budskab med den arrangerede begivenhed.
- Vi vil gerne kæmpe for ligeværd mellem lærlinge og studenter. Vi vil gerne være lige så gode til at hylde 12-tals-teknikeren som superstudenten, og det starter med, at vi bliver lige så gode til at arrangere vognture og holde fester, når vi er færdige, siger Carl Emil Lind Christensen.
Ifølge Carl Emil Lind Christensen vil de erhvervsuddannede gerne fejres som danske studenter gør og hertil vise samfundet, hvor stolte de er også deres uddannelse.
Noget, som Carl Emil Lind Christensen håber, smitter af på resten af landet.
- Noget af det fineste, man kan få, er et svendebrev eller et fagprøvebevis, og derfor, synes jeg, at det er noget, der er værd at fejre, og jeg håber også, at der er andre steder i landet, hvor man vil kopiere det her og lave vognture og fejre, siger Carl Emil Lind Christensen.