Ida og hendes familie elsker Tingbjerg: Nu vil tusinder bo i tidligere ghettoområde

Med en alenlang liste over interesserede boligsøgende og flere åbent-hus-arrangementer må interessen for at bo i moderne rækkehuse i Tingbjerg siges at være høj – et område, der ellers tidligere været kategoriseret som en såkaldt "hård ghetto".

For år tilbage florerede Tingbjerg på kontroversiel liste, hvor området blev kaldt for en  "hård ghetto", men nu vil interessen for at bo i den københavnske bydel tilsyneladende ingen ende tage.

I hvert fald står der 3.100 personer på en interesseliste til at bosætte sig i nybyggede, moderne rækkehuse i området, og der har for nyligt været afholdt to åbent-hus-arrangementer i forbindelse med, at 13 nye boliger nu er sat til salg - og det med stor tilslutning.

En af dem, der allerede bor i et af de moderne rækkehuse, er Ida Soll Zar, der bor sammen med sin partner Waqas og deres søn Kai på ni måneder. 

quote Inden vi flyttede til Tingbjerg, boede vi i to år på Frederiksberg i en fremlejet lejlighed. Jeg synes, der har været dejligt at komme til et sted med mere rummelighed

Ida Soll Zar, husejer i Tingbjerg

Parret flyttede ind i december 2021, da de første syv af de moderne rækkehuse var indflytningsklare.

Og Ida Soll Zar er mere end glad for at bo, hvor hun gør. Hun og manden har ikke på noget tidspunkt været afskrækket af at bo i et tidligere ghettoområde, der ikke har haft det bedste ry gennem årene.

Tværtimod har parret fundet det befriende at lande et sted med mere diversitet.

- Inden vi flyttede til Tingbjerg, boede vi i to år på Frederiksberg i en fremlejet lejlighed. Jeg synes, der har været dejligt at komme til et sted med mere rummelighed. Første gang vi var herude for at se på huset, blev vi allerede hilst på af tilfældige mennesker på gaden, mens vores naboer på Frederiksberg knap nok turde kigge på os, siger Ida Soll Zar til TV 2 Kosmopol.

- Mit første indtryk var enormt positivt. Og i dag føler vi os helt sikkert hjemme her i Tingbjerg. Jeg vil betegne det som en landsbyfølelse meget tæt på byen, så vi kan cykle på arbejde. Og så er der skøn natur, hvor vi kan ture med vores søn.

Interesserede købere skal sende ansøgning

Måden, hvorpå man kommer i betragtning til en af de moderne rækkehuse i Tingbjerg, følger dog en noget anderledes praksis end ved andre boligkøb.

For at komme i betragtning til en bolig skal boligsøgende nemlig sende en ansøgning og opfylde bestemte kriterier for at bo i området.

Og det var også sådan, at Ida og Waqas endte med at komme gennem nåleøjet og få lov til at købe et af de syv rækkehuse, der var udbudt. 

quote Det føltes næsten som en jobsamtale, så på den måde, var det meget særligt.

Ida Soll Zar

Parret havde gennem længere tid søgt efter en egnet bolig i København, men budgettet var ikke det største, og så kan det være svært at finde det helt rigtige.

Så da Ida faldt over projektbyggeriet i Tingbjerg, tog parret ud for at kigge, og det tog dem ikke lang tid at finde ud af, at både pris og sted passede dem rigtig godt.

Artiklen fortsætter efter billedet 

Nybyggede rækkehuse i Tingbjerg er tidligere blevet revet væk. I denne omgang bliver der sat 13 boliger til salg.
Nybyggede rækkehuse i Tingbjerg er tidligere blevet revet væk. I denne omgang bliver der sat 13 boliger til salg.


De valgte at sende en ansøgning afsted og krydsede fingre for, at de ville blive udvalgt blandt de mange interesserede købere.

- Det føltes næsten som en jobsamtale, så på den måde, var det meget særligt. Jeg ved ikke præcis hvorfor valget faldt på os, men vi havde skrevet en fin ansøgning, hvor vi fortalte, hvorfor vi selv mente, at vi ville passe godt ind og bidrage med eksempelvis foreningslivet i området, siger Ida Soll Zar. 

Hun har dog også en teori om, at de måske blev valgt, fordi de er en divers familie.

- Jeg tror, at det har hjulpet, at vi er en divers familie. Min mand er af pakistansk afstamning, og jeg er en ægte sønderjyde, så vi har måske passet godt ind der. Det her, er der ikke nogen, der har fortalt os, men det tror vi selv, kan være en af årsagerne, siger Ida Soll Zar.

Gav 2,5 millioner for hus med have

Ida og Waqas endte med at give 2,5 millioner kroner for rækkehuset på 84 kvadratmeter.

- Vi har været ude og se på lejligheder på 50 kvadratmeter på femte sal til de samme penge, så det er helt fantastisk, at man for det samme kan komme ud og få to etager og en lille have. Det turde vi ikke drømme om for nogle år siden. Og jeg tænker da også, at det for os har været en god investering, fordi det er en bydel, hvor der sker meget nyt, siger Ida Soll Zar.

quote Vi beder om en motiveret ansøgning. Det skal ikke være fordi, det er billigt at bo der. Det skal være fordi, man godt vil vælge Tingbjerg til, at man gerne vil bo i Tingbjerg

ens Kramer Mikkelsen, byudviklingsdirektør i ejendomsselskabet NREP

Men det handler om så meget mere end det, fastlår hun. Det gode naboskab spiller også en meget vigtig rolle.

- Vi har været så heldige, at have nogle gode naboer. De fleste naboer har for eksempel også små børn, så vi har aftalt, at vores børn skal gå i den samme institution, så vi kan hjælpe hinanden med at hente.

Nye beboere skal bidrage til lokalsamfundet

Kriterierne for at bo i området, står dog ikke mejslet i sten, men ifølge Jens Kramer Mikkelsen, som er byudviklingsdirektør i ejendomsselskabet NREP, der står for byggeriet af de moderne rækkehuse i Tingbjerg, skal man ville bidrage til området.

- Vi beder om en motiveret ansøgning. Det skal ikke være fordi, det er billigt at bo der. Det skal være fordi, man godt vil vælge Tingbjerg til, at man gerne vil bo i Tingbjerg, og at man gerne vil være aktiv i området, siger Jens Kramer Mikkelsen. 

Han fortæller, at det at være aktiv eksempelvis kan indebære, at man vil være fodboldtræner i området, være med i en bestyrelse, bidrage med lektiehjælp eller være besøgsven.

Ifølge Jens Kramer Mikkelsen har Tingbjerg en stolt tradition for aktive beboere, og derfor vil de gerne fortsætte med at bidrage til det. 

- Det ville være fattigt med et område som Tingbjerg, hvis det kun er dem, der kan få bankens nik til det, som kan få lov til at flytte ind. Det ville være en fattig strategi, siger Jens Kramer Mikkelsen.

Stor interesse for Tingbjerg

Tidligere har der været enorm interesse for de moderne rækkehuse i Tingbjerg. Tilbage i 2021 stod flere af boligerne til at blive revet væk. Her var der nemlig 117 ansøgere til blot syv rækkehuse.

Søndag bliver der også afholdt et åbent-hus-arrangement i forbindelse med de boliger, der nu bliver sat til salg.

I denne omgang bliver der bygget 30 ekstra boliger, hvoraf 13 af dem bliver sat til salg. Rækkehusene i bydelen udbydes til priser, der starter ved 2,745 millioner kroner.

Den forventede indflytning til de 13 boliger er sat til den 1. maj 2024, og i slutningen af dette årti vil der i alt være opført 1.000 nye private boliger.

Hvis de personer, der flytter ind, vælger at sælge deres bolig inden for de første fire år, træder en gevinstklausul i kraft. Den siger, at halvdelen af en eventuel gevinst ved boligsalget skal gå tilbage til Tingbjerg Bydelsforening.

Åbent-hus-arrangementet i Tingbjerg til de moderne rækkehuse bliver afholdt på søndag d. 19. marts mellem 13.00 og 15.00, og du kan læse mere om, hvordan man kommer i betragtning til boligerne her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik