Ikonisk butik reddet på målstregen - men fremtiden er stadig uvis
Den 52 år gamle butik Fantask ser ud til at være reddet i sidste øjeblik. I alt fire investorer har netop sagt ja til at bistå den gamle tegneserie- og science fiction-butik med kapital, så nøglen ikke skal drejes om den 1. marts.
x
600.000 kroner.
Det er rundt regnet det beløb, som ejeren af københavnerbutikken Fantask skal hoste op med om en uge, hvis den berømte tegneserie- og science fiction-butik skal undgå at dreje nøglen om.
For to uger siden kom det frem, at butikkens ejer, Marit Nim, ikke havde den fornødne kapital til at betale forretningens momsgæld. Derfor efterlyste hun investorer, der var parat til at træde til med en hjælpende hånd – og en åben pengepung.
Og det belønnede sig.
Få dage senere var den første investor nemlig klar. Forfatter og tegneserieskaber Per Sanderhage, der blandt andet er kendt for at have videreført Rasmus Klump-universet efter Carla og Vilhelm Hansen, trådte således til.
Men det krævede yderligere investorer at redde den ikoniske tegneseriebutik og med en deadline, der nærmede sig, var tiden imod Marit Nim og Fantask.
Men nu ser det dog ud til, at historien ender lykkeligt.
Marit Nim fortæller nemlig nu, at tre unavngivne investorer har meldt sig på banen og har givet håndslag på at hjælpe økonomisk, så man i hvert fald kan komme helskindet ind i marts måned.
Og det er en stor lettelse, fortæller Marit Nim til TV 2 Kosmopol:
- Fremtiden ser lysere ud nu. Vi har talt med fire investorer indtil videre, og ved nu, at vi kommer forbi den 1. marts. Det er en stor lettelse, men det er selvfølgelig også ukendt grund for mig, da jeg jo altid bare har ejet det hele selv, siger hun.
Gæld på 1,3 millioner
Selvom redningsaktionen altså er på rette kurs, så ved Marit Nim endnu ikke, hvad fremtiden bringer.
For om tre måneder skal en ny del af momsgælden betales. Og betaler man ikke til tiden, vil Skattestyrelsen tolke det som misligholdt gæld, og så forfalder hele gælden til betaling på én gang.
En gæld, som i skrivende stund lyder på 1,3 millioner kroner.
Det er det ubehagelige scenarie, man nu undgår 1. marts, og forhåbentlig kan Marit Nim og investorerne i Fantask betale næste rate, men det kræver, at aftalerne ikke falder til jorden.
- Hvis investorerne trækker sig i morgen, så er det jo en anden historie, siger Marit Nim.
Står det til Per Sanderhage, er der dog ikke grund til den store bekymring.
- Der er givet håndtryk, og jeg ser ikke min investering som den store risiko. Det er klart, at der altid vil være en risiko, men man skal være klar over, at man ikke bliver millionær af en investering som den her. Men det gode ved aktier er, at man ikke kan tabe mere, end man har lagt, siger han til TV 2 Kosmopol.
Per Sanderhage vil ikke afsløre, hvor mange penge, han har lagt i den 52 år gamle tegneseriebutik, men at der burde være kapital nok til en gang ud i fremtiden.
- Lige nu er der ikke nok til de næste tre momsregninger, men der er penge nok til et godt stykke af vejen derhen.
Per Sanderhage startede selv i tegneseriebranchen omkring samme tidspunkt, som Fantask åbnede dørene første gang i starten af 1970’erne.
Derfor er han også ærlig omkring, at hans investering i Fantask også bunder i følelser for den gamle butik, som han selv har besøgt utallige gange i løbet af årene.
- Det forekom mig logisk, fordi jeg holder af det, og fordi jeg ved noget om det. Det forekom mig sentimentalt, fordi jeg ser det som et hjemsted for folk, der elsker tegneserier. Butikken har en ånd, som er svær at beskrive. Det er noget, man mærker, når man går derind, slutter Per Sanderhage.
I 2021 rundede Fantask 50 år. Se eller gense vores portræt af den ikoniske og verdenskendte butik.