Iværksættere vil spare caféer for elregning og klimaet for tonsvis af CO2 med "klimahynde"

To iværksættere står bag grøn løsning, som skal slukke caféernes varmelamper - og det lyder godt i 2023, hvor klimaet i høj grad står på danskernes dagsorden.

Udeservering er populært.

Særligt når man som gæst kan sidde komfortabelt og ikke mindst lunt på de kølige efterårsaftener og nyde en kop kaffe eller en fadøl.

Det ved restaurationsejerne godt, så derfor er caféer og restauranter storforbrugere af varmelamper og gasbrændere, der skal trække kunder til og forlænge sæsonen for udeservering.

Men det er omkostningstungt og dyrt for både elregning og CO2-regnskab, når luften omkring gæsterne skal opvarmes.

Derfor er flere restauranter og caféer på jagt efter alternative løsninger, som kan varme gæsterne men samtidig være mindre miljøbelastende.

Og den løsning er måske allerede på markedet.

Hvert fald hvis man spørger Jon Sødergreen.

Han er iværksætter og medstifter af StaySeat, der drømmer om en fremtid uden elektriske varmelamper eller gasvarmere på restauranterne.

- Vi håber på at skabe en ny branchestandard for, hvordan restauranter og caféer opvarmer deres udearealer, siger han til TV 2 Kosmopol.

Varmehynden er batteridrevet og kan oplades. 50 hynder bruger samme strømforbrug som én varmelampe.
Varmehynden er batteridrevet og kan oplades. 50 hynder bruger samme strømforbrug som én varmelampe.

Fik idéen efter en tur i Nyhavn

Jon Sødergreen er medstifter af StaySeat, han viser os rundt på et lagerhotel i Glostrup. Her er 300 varmehynder linet op klar til afsendelse inden for de nærmeste dage. 

I stedet for at varmen ved udeservering kommer fra varmelamper, skal varmen komme fra den hynde man sidder på. 

Idéen fik Jon Sødergreen og hans medstifter Marcus Vang, en dag de passerede Nyhavn.

- Det var fordi, vi kiggede ud over Nyhavn og så skæret fra alle de her varmelamper. Det var her, tanken strejfede, at de bruger godt nok meget energi.

Som færdiguddannet proces og innovationsingeniør fra DTU er der tilsyneladende ikke langt fra tanke til handling. 

Her et år efter er der leveret 956 varmehynder til udeservering, og Jon Sødergreen forventer, at mange flere restauranter tilslutter sig, når de ser hvad produktet kan.

Varmehynden er batteridrevet og skal oplades efter 10 timers brug. 50 hynder bruger samme strømforbrug som én varmelampe.

Kan halvere udgift til udendørs opvarmning

Bistro Central i Ny Østergade har bestilt 50 hynder til deres udeservering. De har 15 varmelamper, der til sammen bruger strøm for 12.150 kroner per måned, hvis de er tændt otte timer i døgnet. 

Varmehynder kan mere end halvere deres udgift til udendørs opvarmning, forklarer Lasse Sørensen, som er medejer af Sovino Brands, der ejer flere serveringssteder herunder Bistro Central. 

Han ønsker nu at afprøve varmehynderne for at se, hvordan de bliver modtaget af caféens gæster.

- Vi kommer til at sparer over 90 procent på CO2 udledningen, så hvis det her er løsningen, så er det fantastisk, lyder det fra Lasse Sørensen.

Josefine Jakobsson, ejer af Café Gotland på Østerbro, er glad for, at spisestedet har investeret i hynderne.
Josefine Jakobsson, ejer af Café Gotland på Østerbro, er glad for, at spisestedet har investeret i hynderne.

Slukker automatisk

I oktober sidste år modtog Café Gotland på Østerbro varmehynder til deres udeservering. De var blandt de første, som slukkede varmelamperne og udelukkende benyttede varmehynder. 

Ejeren af caféen Josefine Jakobsson er begejstret.

- Det har kun været positivt. Når folk rejser sig, så frakobles batteriet, så batteritiden er lang. Når folk går fra varmelamper, kan de stå tændt virkelig lang tid, det koster mange penge, så det har været en god investering for vores café, siger hun.

Målet for virksomheden StaySeat er at levere 1.500 abonnementsbaserede klimahynder til udeservering allerede i år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik