John er blind og vil inspirere andre med ny bog: København er fantastisk, selvom man ikke kan se
John Heilbrunn har levet et rigt liv med børn, uddannelse og musik midt i København. Nu har han skrevet en bog, der skal inspirere andre med synsbesvær.
- Jeg elsker at bruge byen. Jeg holder af de mange butikker i mit lokalområde - eller de butikker, der er tilbage.
Sådan lyder en kort passage fra John Heilbrunns nye bog, der handler om at leve et fantastisk liv som blind i København.
Bogen er på gaden den 15. juni, og titlen er "Der bliver aldrig helt mørkt".
- Det er ikke et spørgsmål om lys og mørke. Det er et spørgsmål om at sige til andre mennesker: "Jeg går ikke i mørke. Jeg lever ikke i en skyggeverden. Jeg går i en verden fuld af lys og muligheder."
Vil inspirere andre med sin bog
John Heilbrunn har været blind hele sit liv, men hans forældre sørgede for, at hans manglende syn ikke blev en begrænsning for hans liv.
- Fra barnsben havde jeg den grundpræmis, at jeg kunne alt det, som alle andre kunne, selvom jeg er blind. Derfor har jeg også taget en uddannelse og rejst meget i mange lande.
Målet med bogen er at inspirere andre, der også har synsbesvær eller andre fysiske udfordringer.
- Min motivation har været at fortælle om et liv, der har været enormt rigt. Samtidig ville jeg vise, at hvis man har disciplin og livslyst, så kan man opnå mange ting her i livet, selvom man ikke kan se.
Han beskriver en fantastisk hovedstad, hvor der er rigeligt med indtryk til de øvrige sanser, når nu man ikke kan se.
- Det kan være, at der er nogen, der står og spiller god musik - eksempelvis på en saxofon. Det kan også være, at man kommer hen et sted, hvor der dufter godt som foran et bageri med gode croissanter. Så står man og snuser og tænker: "Skulle man lade sig friste?"
At skrive med blindskrift
"Der bliver aldrig helt mørkt" er skrevet på denne smarte maskine, hvor John Heilbrunn med ganske få knapper kan skrive med punktskrift.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Sofie Hansen/TV 2 Kosmopol
- Det er en bærbar punktskrift-computer. Den kan meget det samme som en almindelig computer bortset fra, at der ikke er en skærm. Men her i bunden er der en punktskrift-linje, hvor man kan læse en linje med 32 tegn af gangen.
Den smarte gadget har blot otte skriveknapper, men da de kan trykkes på samtidig, kan han skrive hele 256 forskellige tegn.
- Med dette letvægts-apparat kan jeg skrive nøjagtig som på en computer, og den kan vel svare lidt til en IPad - selvom det ikke helt er det samme.
En kærlighedserklæring til København
John Heilbrunns bog er en hyldest til hovedstaden og alle de steder, der giver lys til hans hverdag.
- For mig er det mest fantastiske ved København for det første, at man indenfor meget korte afstande har mange forskellige muligheder - søerne, parkerne, små stille gader og store trafikerede gader. Og med de offentlige transportmidler kan man let og hurtigt kan komme rundt.
Han nyder særligt de grønne områder, hvor bilstøj bliver erstattet af fuglekvidder.
- Min absolutte yndlingsfugl er solsorten. Når den er i gang med at synge, så kan jeg stoppe op og stå helt revet hen over dens smukke sang.
Men bogen handler også om de daglige udfordringer, man kan have som blind i en storby.
- De største udfordringer for blinde handler jo om, at København er en by med meget dynamik, hvor der foregår enormt mange ombygninger med vejarbejde og stilladser.
Heldigvis er John Heilbrunn omringet af mange hjælpsomme københavnere, der står klar til at hjælpe ham, når han skal finde en rute rundt om et vejarbejde, krydse en kaotisk vej eller handle i sin lokale købmand.
- Masser af folk er super søde, helt afslappede og meget hjælpsomme.