Julemarkeder popper op alle steder: "Det har ikke noget med dansk jul at gøre"
Glühwein, bratwurst og potato swirls - velkommen til julemarked i hovedstaden.
De fleste af os skal forbi dem i løbet af december - nogle har måske allerede været der.
De hyggelige julemarkeder.
Mange forbinder dem nok med en god, dansk juletradition.
Det er det bare ikke ifølge kulturhistoriker og juleekspert Benno Blæsild:
- Det danske julemarked har aldrig eksisteret. De første store julemarkeder i Danmark begyndte for omkring 30 år siden efter inspiration fra udlandet. Så det har aldrig rigtig været dansk, siger han til TV 2 Kosmopol.
Hvis man bevæger sig ud i kulden på et af de store udendørs julemarkeder, der kom til København i 90'erne, kan man finde alt fra danske æbleskiver til tysk bratwurst og amerikanske potato swirls.
Og det kan så skylles ned med varm kop rødvin, som på godt tysk kaldes glühwein - andre vil måske kalde det gløgg.
Den internationale mad og drikke i juleboderne undrer ikke kulturhistorikeren:
- Et marked er nu engang et marked - med hurtig mad og eksotisk tingeltangel, der ikke holder længere end til Helligtrekongersdag. Herudover er det en dybt kommerciel ting, som ikke har så meget at gøre med, hvordan vi holder jul.
Foto: Lærke Valentin/TV 2 Kosmopol
Markederne fra syd
I Danmark har vi haft torvedage lige siden vikingetiden, som ofte lå lørdag og søndag. Dermed var danskerne vant til markeder to dage om ugen, og julemarkederne tog derfor ikke danskerne med storm i første omgang. Sidenhen har det ændret sig.
- Julemarkederne er nu blevet store i takt med, at vi bliver mere og mere internationale. Lande bytter traditioner, så Danmark er ikke længere et lille lukket land, siger Benno Blæsild.
Især mod syd har der tidligere været markeder op til flere højtider. Det var sådan folk gjorde klar og indsamlede proviant til festlighederne. Her blev solgt alt fra tøj, madvarer og krimskrams.
- Julemarkeder er oprindeligt en tysk tradition, og vi ser derfor også mange tyske ting på de danske julemarkeder. Der er ikke sket et internationalisering af de danske julemarkeder, for der har aldrig været et dansk julemarked, uddyber han.
"Vi elsker bratwurst"
Den udenlandske mad på julemarkederne nager ikke Jacob Ravn eller datteren Ellen Ravn, som TV 2 Kosmopol møder på Kongens Nytorvs julemarked. De får en snack efter shoppeturen i Magasin.
- Vi elsker bratwurst, indskyder Jacob Ravn, der til daglig arbejder med merchandise.
De ved godt, at traditionen med julemarkeder ikke er fra Danmark, men føler, at julemarkeder er blevet godt integreret i danske juletraditioner.
- Det er en del af kulturen nu. Det er noget, man gerne tager til sig. Julen er jo bare den bedste tid på året, siger Ellen Ravn.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Lærke Valentin/TV 2 Kosmopol
TV 2 Kosmopol møder også Christel Ooster på Kongens Nytorvs julemarked. Hun er fra Tyskland, men er rejst til Danmark for at opleve julemagien. Christel Ooster har besøgt samtlige julemarkeder i København, og især en ting bemærker hun:
- Der er meget at drikke og spise på de danske julemarkeder i forhold til i Tyskland. Folk står også meget stille og snakker med hinanden. I Tyskland går vi mere rundt.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Lærke Valentin/TV 2 Kosmopol
Christel Oosters tiptipoldefar var fra Danmark, men hun har aldrig selv haft noget med Danmark at gøre. Det kommer hendes børnebørn til nu:
- Jeg glæder mig til at fortælle mine børnebørn om de danske julemarkeder. Jeg tager også nogle af de søde sager fra julemarkederne med hjem til dem, fortæller hun.
(Artiklen fortsætter efter afstemningen)
Et internationalt julemarked
I Købehavn vrimler det med både store og små julemarkeder. Michael Deutsch, der er tryllekunstner og illusionist, står for julemarkedet på Højbro Plads. Her er der traditioner og boder fra hele Europa:
- Vi har meget forskelligt hos os. Folk i boderne er både svenske, hollandske, tyske, ungarske og så videre. Det er frit for alle at være med, siger han.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Lærke Valentin/TV 2 Kosmopol
På julemarkedet ved Højbro Plads er man glad for de mange forskellige nationaliteter og traditioner, samtidig med, at over halvdelen af boderne stadig består af danske udstillere og dansk udvalg.
- Vi prøver at udvælge så godt som muligt og have både danske og udenlandske traditioner med. Vi har både julestrik, risalamande, flæskesteg, danske smykker og æbleskiverne bliver vendt med strikkepinde, siger han.
En rigtig dansk jul
Æbleskiver, honningkager og hanken på et julehjerte - dem kan vi alle blive enige om, er danske. Mange af de andre traditioner vi fejrer i juletiden er dog ikke så danske, som vi tror. Det gør ikke så meget, så længe julen er hyggelig:
- En rigtig dansk jul er jo den jul, man selv havde i de gode gamle dage. Julen er meget speciel i de år i ens barndom, hvor man var gammel nok til at følge med i festlighederne, men ikke gammel nok til at gennemskue noget, siger Benno Blæsild.
Det er netop denne magi, som mange ønsker at genskabe ved blandt andet at gå på julemarkeder og følge andre og ældre traditioner, tænker juleeksperten:
- Julen er en kæmpe gave, man som voksen prøver at give videre til sine børn. Der er derfor årligt tilbagevendende traditioner for alle generationer, siger han.