Københavnerne har talt: Her er byens smukkeste nybyggeri
36 byggerier blev indstillet, syv bygninger blev nomineret, men kun én har vundet publikumsprisen ved Københavns Kommunes bygningspræmiering 2021.
Et nybyggeri har set dagens lys på en sjælden tom grund i Middelalderbyen i indre København.
På hjørnet af Store Regnegade og Ny Østergade, hvor der tidligere var en parkeringsplads, har der rejst sig et etagebyggeri, der rummer alt fra kontorer, boliger og detailbutikker.
Og det er en flot bygning.
I hvert fald hvis man spørger københavnerne.
2860 personer har stemt i forbindelse med publikumsprisen ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering. En femtedel af dem stemte på Ny Østergade 30.
Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
Borgmester: Imponerende bygning
Præmien blev uddelt tirsdag eftermiddag, og ifølge Kultur- og Fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) er det en "imponerende bygning", som vinder folkets hyldest.
- Den tomme byggegrund, der i årtier har været brugt som parkeringsplads, er i dag blevet til et byggeri, der glider helt naturligt ind i middelalderbyens gadebillede, siger hun i pressemeddelelsen og uddyber:
- Ny Østergade 30 er et tydeligt bevis på, at man sagtens kan tegne nye og moderne bygninger, der samtidig passer ind i historiske omgivelser. Det er blevet til en imponerende bygning, der formår at tale ind i vores historie og bidrage til bylivets kvalitet. Det er meget imponerende.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Københavns Kommune har præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg siden 1903.
Selve publikumsprisen har eksisteret siden 2018, hvor Axel Towers var de første vindere. Det er udslagsgivende, at de præmierede byggerier tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.
Bygning skaber sammenhæng
I indstillingen af Ny Østergade 30 fremgår det, at bygningen har til hensigt at skabe et sammenhængende gaderum, der binder området sammen og giver en klarere forståelse af Grønnegadekvarterets rumlige struktur.
Projektet er tænkt som en klassisk byejendom, der er arkitektonisk forståelig, fordi den trækker på det arkiv af erfaringer, der er i de omkringliggende bygninger.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
På taget har man også givet bygningen et grønt præg ved at opføre en taghave med en træbeplantning, der skal træde synligt frem i gadebilledet.
Og så er bygningen med sine detailbutikker med til at lave det sidste "finish" for at færdiggøre Ny Østergade, således at den sidste del af gaden hæves op i en kvalitet, som resten af gaden har i dag.
Bag bygningen står arkitekturprofessor Carsten Juel-Christiansen, Morten Boll og Praksis Arkitekter. Førstnævnte nåede dog ikke at se bygningen blive vakt til live, da han døde december 2019 - knap halvandet år før bygningen stod færdig.
Det var i øvrigt Carsten Juel-Christiansens kone Liselotte Frankild, der ejede grunden, efter hun havde arvet den fra sin far.
Udover publikumsprisen blev yderligere seks priser uddelt på Københavns Museum på Stormgade tirsdag.
Bedømmelsesudvalget valgte udover Ny Østergade 30 at præmiere Byrum på Skoleholdervej, KAB’s nye hovedkvarter, Helhedsrenovering af Friluftsskolen, Remiseparken og Filmlageret.
Skoleholdervej
40 meter af den lange mur langs Skoleholdervej er trukket tilbage fra fortovet med det formål at skabe en lomme i byen med en forbindelse til Bispebjerg Kirkegårds store grønne rum.
KAB Huset
KAB-Huset er bygget i røde tegl, der er en reference til de klassiske københavnske boligkarréer, KAB har administreret siden 1930’erne.
Remiseparken
Remiseparken er blevet moderniseret for 59 millioner kommunale kroner. I opgraderingen er der blandt andet blevet plantet 280 nye træer, opført en ny og moderne skatepark samt lavet renoveringer på det gamle minigolf anlæg, bygget nye træningsfaciliteter, rutsjebaner og nyttehaver - og meget mere.
Friluftsskolen
Friluftsskolen på Amager var den første og eneste heldagsskole for svagelige børn, hvor man både kunne få undervisning og sygepleje.
I dag er skolen fredet og er blevet helhedsrenoveret med fokus på at fremdrage og istandsætte oprindelige bygningsdele, overflader, materialer og farver.
Oehlenschlægergades Skole
Skolen er blandt andet blevet udvidet fra to til tre spor, så der fremover vil være plads til 280 flere københavnerbørn på skolen.
Helhedsrenoveringen er sket som led i Københavns Kommunes indsats for at renovere og give byens folkeskoler et gennemgribende løft.
Filmlageret
Det Gamle Filmlager på Strandlodsvej 5 er blevet renoveret, og samtidig er der blevet opført en ny bygning på samme vej i nummer 3.
Arkitekterne bag har haft fokus på at skabe rammer, der tilbyder en anderledes måde at leve på. Bebyggelsen indeholder i alt 37 studieboliger.