TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Københavns Kommune vil gøre det muligt at købe halvdelen af en lejlighed og leje resten

Med inspiration fra Oslo skal det nu undersøges, hvordan man i København kan indføre en ny boligform, hvor man køber halvdelen af en lejlighed og lejer resten. Erfaringer fra Oslo er dog sparsomme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Man skal være både heldig og velbjerget, hvis man skal ind på det københavnske boligmarked som førstegangskøber. Nu kan en ny model være på vej, hvor man kan købe en halv lejlighed og leje resten.

Et endda meget stort flertal i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtog torsdag aften et forslag, der kan indføre en helt ny boligform i landets hovedstad.

En boligform, hvor købere kan erhverve sig en del af en lejlighed som ejer, mens resten lejes over nogle år, indtil købere til sidst har kapital nok til at erhverve sig hele boligen som ejerlejlighed.

Forslaget, der var stillet af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Venstre, blev vedtaget med opbakning fra samtlige partier på nær Liberal Alliance, der kun er repræsenteret med et enkelt medlem i form af den tidligere minister Ole Birk Olesen.

Med beslutningen skal Økonomiforvaltningen nu udarbejde et oplæg for, hvordan den nye ejerform af boliger kan implementeres i København og fremlægge sagen til endelig politik vedtagelse.

- Vi ved, at der er rigtig mange unge førstegangskøbere, som har svært ved at komme ind på ejermarkedet i København og derfor flytter ud af byen og opgiver drømmen om at eje deres eget i København. Derfor er der brug for en ny form, hvor man ikke skal lægge så meget i udbetaling, men alligevel bliver ejer, siger Jens-Kristian Lütken (V), der er beskæftigelses- og integrationsborgmester og har anført forslaget til TV 2 Kosmopol.

Med inspiration fra Oslo

Den særlige boligform, der især er tiltænkt førstegangskøbere, er inspireret af en model, man har indført i Norges hovedstad, Oslo.

Her har kommunen stiftet et boligselskab i samarbejde med private aktører - OsloBolig hedder det - der opkøber boliger på det frie marked – for det meste nybyggerier og projekterede boliger – og herefter sælger dem videre til købere inden for en politisk bestemt målgruppe med tilbud om at delvist købe boligen og leje resten.

For eksempel kan man købe 60 procent af boligen og leje de resterende 40 procent. Over tid kan man så herefter købe bidder af boligen, indtil man til sidst ejer boligen fuldt ud.

For at modellen kan blive indført i Danmark, kræver det en lovændring. Boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har i et skriftligt svar til Politiken sagt, at hun er positivt indstillet over for tiltaget.

Ifølge Jens-Kristian Lütken (V) har mindst en privat aktør på det danske boligmarked, med andre ord en ejendomsinvestor, meldt sig interesseret i at blive en del af ordningen, skulle den blive en realitet i København.

- Så kræver det bare, at vi får den sidste lovgivning afklaret, hvis der er en udfordring der, siger beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V).

Et plaster på et brækket ben

Ifølge Christian Pagh, der er direktør for arkitektur- og byudviklingsfestivalen Oslo Triennale og har boet i byen i en årrække og beskæftiget sig med byudvikling, er erfaringerne fra ”Oslo-modellen” dog fortsat meget begrænsede i den norske hovedstad.

Han fortæller, at der indtil videre har været i omegnen af ti boligsalg gennem ordningen.

- Så på nuværende tidspunkt kan vi sige, at det er en god intention, men det har ikke demonstreret sin effektivitet, siger han.

Christian Pagh kalder ordningen for en sympatisk og meningsfuld intention, men ”et plaster på et brækket ben”.

- Der er tale om et meget specifikt segment, som lige præcis næsten kan købe en lejlighed, men så ikke helt alligevel. Der er jo ikke tale om en tredje boligsektor og et reelt systemisk alternativt til en kommercielt drevet boligsektor, siger Christian Pagh og kalder initiativet "godt, men småt".

- Jeg synes, det er helt fint at prøve at undersøge det i København, men jeg synes også, at man er nødt til at se på de mere grundlæggende omstændigheder, hvor boligmarkedet er underbeskattet og destabiliserer den økonomiske retfærdighed, siger han.

Boligøkonomen Curt Liliengreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, påpeger over for Politiken, at modellen faktisk har eksisteret længe i USA og Storbritannien. I England viser en evaluering, at der er høj grad af efterspørgsel hos førstegangskøbere og især singler.

Han forventer, at modellen kan være interessant for købere i København og Aarhus, men dog for et meget lille udsnit af befolkningen.

- Derfor tror jeg, at modellen kun vil kunne hjælpe et begrænset segment ind på boligmarkedet. Det er ingen silver bullet, siger Curt Liliengreen til Politiken.

Førstegangskøbere bliver ældre og ældre

Ordningen skal gøre det mere opnåeligt for særligt førstegangskøbere at komme ind på et boligmarked, der især de seneste år er blevet svært tilgængeligt på grund af stigende boligpriser i store dele af landet, men især København og hovedstadsområdet.

Det kan aflæses i tal fra Danmarks Statistik.

Her viste en opgørelse sidste år, at gennemsnitsalderen for førstegangskøbere på landsplan vokset fra 32,62 år i 1987 til 37,32 år i 2022. Rettelig skal det dog nævnes, at gennemsnitsalderen for førstegangskøbere i København er væsentligt lavere end landssnittet.

Men at førstegangskøbere skal være længere fremme i karrieren og have flere penge på kistebunden mærker Christopher Wagner.

Han har gennem syv år rådgivet førstegangskøbere i at komme ind på det københavnske boligmarked som købermægler i virksomheden Bomae. 

- De førstegangskøbere, vi møder, har alle sammen det samme problem, nemlig udbetalingskravet på fem procent af købesummen. Med de regler, vi har i Danmark, og de priser, som boligerne i København er kommet op på, er det svært, hvis ikke du har solgt en bolig før. For hvordan skal du ellers få alle de penge?, siger han til TV 2 Kosmopol.

Han er usikker på, om tiltaget vil batte.

- Det er måske lidt for tidligt at sige, men jeg ved ikke, om jeg ligefrem ser den her løsning som revolutionerende, siger Christopher Wagner.

Skulle tiltaget blive vedtaget og få lovhjemmel, vil det dog få væsentlig indflydelse på udbetalingskravet.

Hvis en lejlighed koster fire millioner, skal køber selv lægge fem procent - her svarende til 200.000 kroner - i udbetaling, før de kan låne til resten af lejligheden. 

Den sum vil altså blive halveret for en eventuel fremtidig køber gennem "Oslo-modellen" i København, i det man jo kun skal låne til at købe halvdelen af lejligheden.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google