TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Kokainen er blevet renere, og du troede måske, det var en god ting

TV 2 Lorry har besøgt Retskemisk afdeling i København, hvor de blandt andet undersøger det uforudsigelige og farlige marked af kokain.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Retskemisk afdeling har blandt andet undersøgt prøver fra disse to poser med beslaglagt kokain.
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV2 Lorry

Se også vores video nederst i artiklen 

- Nu vil jeg lige gøre rent efter mig selv, ellers har vi kokain over det hele.

Retskemiker Irene Breum Müller tørrer papir hen over bordet omkring den vægt, hvor hun netop har haft kokainpulver til vejning.

Vi besøger hende på Retskemisk Afdeling på Københavns Universitet, hvor hun skal gennemgå for os, hvordan man undersøger et stof som kokain.

Til at illustrere det har hun fundet to poser kokain frem til os. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Irene Breum Müller er retskemiker på Retskemisk Afdeling i København.
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV2 Lorry

Forskellige tests kan blandt andet afsløre stoffets indhold og renhed.

Og det er ganske interessant, fordi vi i årevis har kunnet læse overskrifter om den stigende renhed af kokain.

Senest i maj 2022 hvor Sundhedsstyrelsen offentliggjorde rapporten ’Narkotika på gadeplan, 2021’.

Men hvad indeholder pulveret så egentlig - altså udover det aktive stof kokain? Og hvorfor er renere kokain faktisk farligere kokain? 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Renere kokain

Fra 2011 til 2021 er renheden af kokain steget fra 20 til 67 procent. Det viser stikprøver blandt politiets narkotika-beslaglæggelser.


Stikprøverne viser samtidig, at de københavnske beslaglæggelser sidste år havde en gennemsnitlig renhed på 74 procent, hvilket ligger højere end i Aarhus og Aalborg (62 procent) og i Odense og Esbjerg (67 procent).


Prøverne udvælges tilfældigt blandt narkotikabeslag foretaget i landets fem største byer, som formodes at være handlet på gadeplan.


Fra København, Aarhus og Odense udtages en månedlig prøve af hver stoftype, mens der fra Esbjerg og Aalborg udtages en prøve hver anden måned af hver stoftype.


Landets retskemiske afdelinger undersøger identiteten af de illegale stoffer, deres renhed, vægt og forekomsten af udvalgte tilsætningsstoffer i prøverne.



Kilder: Rapporten ”Narkotika på gadeplan 2021” (Retskemisk Afdeling i Aarhus for Sundhedsstyrelsen, 2022) og figuren ”Renhed af forskellige stoftyper – Danmarkskort” (Sundhedsstyrelsen)

Kemikalierne afslører hemmelighed

Kokain stammer fra kokaplanten, og størstedelen af den kokain, der beslaglægges i EU, er groet i Columbia.

Efter høst og tørring skal bladene gennem en proces, hvor der tilsættes forskellige kemikalier, for eksempel svovlsyre, petroleum eller benzin.

Under vores besøg på Retskemisk Afdeling viser det sig, at opløsningsmidlerne faktisk kan spores hele vejen til de retskemiske afdelinger i Danmark.

Her kan de bruges i en analyse af, om eksempelvis to kokain-beslaglæggelser kan stamme fra samme produktion.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Irene Breum Müller er retskemiker og undersøger blandt andet den kokain, der bliver beslaglagt af politiet.
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV 2 Lorry

- Der kigger vi efter solventerne, altså opløsningsmidlerne: Benzin eller andre mærkelige ting, fortæller retskemiker Irene Breum Müller.

- Normalt vil de forsvinde, når de fordamper, men der vil altid sidde noget tilbage i krystalgitteret, siger hun.

På den måde har hvert parti af kokain et unikt ”kemisk fingeraftryk”. Og den analyse kan ifølge Irene være interessant for politiets efterforskning:

- I nogle situationer har de måske fundet noget pulver gravet ned ét sted, og så finder de noget pulver på en person. Og så vil de gerne vide, om den person kan have haft adgang til det nedgravede pulver. De skal dog også vide mere, end om det passer sammen, for det kan jo være en tilfældighed, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Renere kokain i hele Europa

Tendensen med renere kokain ser man, måske ikke så overraskende, også i resten af Europa. Det fremgår af en rapport fra United Nations Office on Drugs and Crime og Europol.


Rapporten beskriver samtidig, hvordan kriminelle netværk fra de vestlige Balkan-lande spiller en voksende rolle på det europæiske kokainmarked.


Balkan-netværk formår at købe store mængder kokain direkte fra kilden i Sydamerika uden mellemmænd.


De kan have bidraget til at gøre kokainen billigere på europæiske markeder – og muligvis også renere - lyder det med henvisning til en analyse, der specifikt dykker ned i de albansktalende netværk.



Kilder: Rapporterne ”Cocaine Insights 1” (United Nations office on Drugs and Crime og Europol, 2021) og ”An assessment of the extent of Albanian(-speaking) organised crime groups involved in drug supply in the European Union: characteristics, role and the level of influence” (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, 2019)

Udbredt tilsætningsstof gives normalt kun til dyr

Når Irene Breum Müller på Retskemisk Afdeling undersøger kokainprøverne, tilsætter hun træsprit, som opløser pulveret.

Bagefter kan der være bundfald tilbage i prøven, som ikke er opløst. Ifølge Irene kan det være nogle fyldstoffer, som er blandet i kokainen, eksempelvis sukker.

- Modermælkserstatning kan de vist også finde på at putte i, fortæller hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Når kokainprøven er blevet opløst i træsprit, ligger der et bundfald tilbage.
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV 2 Lorry

Normalt analyserer Retskemisk afdeling dog ikke bundfaldet. Det interessante finder de i selve væsken, for den kan nu undersøges for en lang række lægemidler og andre stoffer:

- I kokain kan der være koffein. Og der kan også være Levamisol, fortæller Irene Breum Müller, inden jeg bryder ind og spørger, hvad Levamisol er:

- Jamen, det er faktisk et ormemiddel, forklarer hun.

- Nu bliver det kun solgt til dyr. I gamle dage kunne man også købe det til mennesker, men det havde mange uheldige bivirkninger.

Nu bliver det kun solgt til dyr. Men i gamle dage kunne man også købe det til mennesker, men det havde mange uheldige bivirkninger.

— Irene Breum Müller, retskemiker

Levamisol er blevet forbudt til salg i Danmark, fordi det svækker immunforsvaret. Det fremgår af en rapport fra Sundhedsstyrelsen og de retskemiske afdelinger i 2022.

Heri fremgår det, at ormemidlet var det klart mest brugte tilsætningsmiddel i stikprøverne fra politiets kokainbeslaglæggelser i 2021 – og det booster muligvis kokainens effekt.

Andre eksempler på tilsætningsstoffer var Phenacetin, som er smertestillende lægemiddel, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende, og Procain, som er et lokalbedøvende lægemiddel.

Rottegift, der har floreret historier om, har de retskemiske afdelinger aldrig fundet i dansk beslaglagt narkotika, lyder det i rapporten. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Kokainrusen

• Kokain virker stimulerende på centralnervesystemet og er meget afhængighedsskabende.


• Fysisk vil man opleve, at puls og vejrtrækning bliver hurtigere og at blodtrykket og kropstemperaturen stiger.


• Mentalt giver stoffet en følelse af energi, opstemthed og selvsikkerhed, men kan også føre til en efterfølgende nedtur af udmattelse, rastløshed og nedtrykthed.


Kilder: Patienthåndbogen og altomstoffer.dk/Sundhedsstyrelsen

Derfor er det ikke godt, at kokainen er blevet renere

Men hvis du tror, at renere kokain er bedre, så forholder det sig ifølge overlæge Dorte Palmqvist lige modsat:

- Renere betyder, at der er en større risiko ved at tage kokainen. Renere betyder, at du tager en større dosis, og dermed er der en større risiko for, at du kommer i en forgiftningssituation, siger hun til TV 2 Lorry.

Dorte Fris Palmqvist er tilknyttet Giftlinjen, som er Bispebjerg Hospitals landsdækkende telefonrådgivning, hvor de kommer i kontakt med nogle af dem, for hvem det går galt:

- De ringer typisk ind, når rusen er anderledes, end den plejer at være. Når de føler hjertebanken og brystsmerter. Eller veninden ringer, fordi personen er blevet voldsom, udadreagerende eller måske bevidsthedspåvirket, fortæller hun.

Kokain nedsætter hjernens og hjertets blodforsyning, og det kan være livstruende.

Faktisk gik det så galt for 544 personer i 2020, at de kom på hospitalet med en kokainforgiftning, viser tal fra Landspatientregistret.

En anden væsentlig pointe fra overlægen er, at selvom kokainen generelt er blevet renere, så svinger renheden stadig meget. Og den stigende renhed og en stor variation i renheden kan være en farlig kombination.

I de tidligere omtalte stikprøver varierede renheden på landsplan fra 14 til 90 procent. 

Den bane, du tager i dag, kan altså i princippet være seks gange renere, end den du tog sidst.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Dorte Fris Palmqvist advarer mod det farlige og uforudsigelige marked af kokain.
Foto: Anna Clara Ingemann Hansen - TV 2 Lorry

Og så skal man huske, at den opblandede kokain i øvrigt heller ikke er ufarlig, understreger Dorte Fris Palmqvist:

- Det er jo heller ikke rart at tage et rusmiddel, og i tilkøbet får du så effekten af andre lægemidler eller andre rusmidler. Så dermed er der også en risiko ved det.

Resultatet af ’vores’ prøve

Den kokain, Irene Breum Müller fra Retkemisk Afdeling fandt frem til vores besøg, viser sig at være hele 83 procent ren.

Og det er i den høje ende, for kokain som pulver kan aldrig indeholde 100 procent kokain, forklarer Irene.

Resten af indholdet kan stamme fra kokaplanten, opløsningsmidlerne og bundfaldet. Prøven indeholder faktisk ingen af de lægemidler og andre stoffer, der blev testet for.

Sidste år svarede cirka hver sjette dansker mellem 16 og 34 år, at de har prøvet at tage et eller flere af de andre illegale stoffer end hash – herunder altså kokain. 

Jeg spørger retskemikeren, hvad hun overordnet tænker om, at så mange mennesker prøver de stoffer, som hun undersøger til daglig. 

- Jeg tænker bare: Jeg ville nødig tage det, for man aner da ikke, hvad der er i, siger hun.

- Selvfølgelig er pusheren vel ikke interesseret i at nedlægge én. Men nej, jeg ville ikke tage det. Desuden lugter det heller ikke særlig godt. 

Selvfølgelig er pusheren vel ikke interesseret i at nedlægge én. Men nej, jeg ville ikke tage det.

— Irene Breum Müller, retskemiker, Københavns Universitet
Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så mange juleindbrud har der været i din politikreds

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Nordsjælland er den politikreds, der i år har haft flest indbrud i juletiden i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Fra den 22. til den 26. december var der 27 indbrud i Nordsjælland. Det er et markant fald siden sidste år, hvor der var 41 indbrud i samme periode.

Ser man mod Midt- og Vestsjællands politikreds, var der i år 13 indbrud mellem den 22.-26. december. I Københavns Vestegns politikreds var der 11 indbrud, og i Københavns politikreds var der 7.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Julen er blevet højtid for særlig type kriminalitet

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mens mængden af indbrud i juledagene er faldende, stiger mængden af digital svindel.

Det fortæller datagidselforhandler Michael Andersen til TV 2.

Svindlerne udnytter juletidens stress og jag til deres fordel, fortæller han.

- Jo mere presset en person er, jo mindre skal der til, før vedkommende får tillid til det, der præsenteres - hvad enten det er et link i en mail eller et opkald fra "banken", siger Michael Andersen til TV 2.

Han råder til, at du selv tager kontakt til den person, du tror, du er i kontakt med. Det gælder både, hvis "din datter" sender en sms med behov for penge, eller hvis du får et opkald fra "banken". Så skal du lægge på og selv ringe op på det nummer, du kender.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google