Konflikter med hjemløse presser frivillige foreninger ud af forsamlingshus
Episoder med vold mod frivillige, brandstiftelse og flere konflikter med udsatte, hjemløse borgere i og omkring Folkets Hus får foreninger til at droppe stedet. En uholdbar situation, lyder det enstemmigt fra lokaludvalg, herberger og socialborgmester.
Folkets Hus på Nørrebro med den tilhørende Folkets Park står med en ”akut opstået, utryghedsskabende konflikt”, der blandt andet er kommet til udtryk den seneste tid i form af vold mod frivillige, trusler og forsøg på brandstiftelse.
Det fortæller herberger samt lokaludvalget på Nørrebro, der vil have hjælp fra kommunens politikere til at løse det, de kalder for en uholdbar situation.
Ifølge parterne bunder problematikken i, at udsatte, hjemløse borgere – hvoraf flere kæmper med misbrug og psykiske problemer – i stigende grad bruger forsamlingshuset som værested. Det har flere gange ført til tilspidsede situationer, hvor de frivillige i Folkets Hus har haft svært ved at håndtere personer, der i nogle tilfælde har været udadreagerende, voldelige eller kraftigt påvirkede.
Resultatet er, at nogle frivillige foreninger er stoppet med at benytte stedet, fordi det opleves som et utrygt og råt miljø.
- Problemstillingen er jo, at mange af de her mennesker har det rigtig skidt og dybest set har brug for hjælp. Det giver uheldige episoder i forhold til de frivillige – eksempelvis dem, der passer caféen – som kan stå med behandlingskrævende, voksne mennesker, som er udadreagerende, siger Mogens Petersen, forperson for Nørrebro Lokaludvalg.
Et mere forrået miljø
Når byens natherberger lukker i de tidlige morgentimer, søger flere hjemløse mod Folkets Hus på Nørrebro med den tilstødende park, Folkets Park.
Sådan har det været i mange år, og det kan muligvis kædes sammen med, at bygningen tidligere har rummet et herberg. Samtidig driver Kirkens Korshær morgencaféen YouPeople i lokaler lige ved siden af Folkets Hus. Caféen, der har åbent fem dage om ugen, er bemandet med fagligt personale samt et par frivillige.
Problemerne opstår dog først, når caféen lukker (klokken 10.15 i hverdagene, klokken 15 i weekenden), og personalet er gået hjem. For mange af morgencaféens brugere går fra caféen over i Folkets Hus eller parken uden for og bliver der resten af dagen, indtil herbergerne igen åbner ud på aftenen.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Ifølge Sofie Weinreich Engell, leder af herberget Grace Kbh ikke langt derfra, er problematikken kun blevet værre de seneste år.
- Vi oplever, at de udsatte i området er blevet meget dårligere, end de har tidligere har været. Med det forstås, at de psykiske udfordringer med diagnoser samt misbrug, som der også er en del af, er blevet forværret. På den måde kan det opleves meget voldsomt og på nogle punkter farligt at være frivillig i Folkets Hus, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Samme melding kommer fra Kirkens Korshær.
- Den seneste tid har der været et stigende konfliktniveau i området. Det er svært for mig at pege på, hvad det lige netop skyldes, men generelt kan vi se, at der er rigtig mange, der benytter sig af vores tilbud. Og når vi så lukker, er det naturligt, at mange bliver i og omkring Folkets Park og Folkets Hus, siger Jonas Jakobsen, leder af Kirkens Korshærs tilbud i København.
Særligt ud på eftermiddagen har det tidligere affødt konflikter i takt med, at nogle får alkohol eller det, der er stærkere, indenbords. For i samme tidsrum fungerer Folkets Hus som en slags kulturhus, hvor flere frivillige foreninger samles om alt fra workshops til yoga til bogklub.
- Det er helt urimeligt, at frivillige overhovedet kan blive pålagt et ansvar for at skulle håndtere mennesker, der er så dårlige, for det kræver enormt meget faglighed. Det er uholdbart og uforsvarligt, hvis unge frivillige skal være dem, der skal håndtere en konflikt med en udadreagerende, udsat borger, siger Sofie Weinreich Engell.
Tilbagevendende problemstilling er blevet mere akut
Ifølge Nørrebro Lokaludvalg sker det ”alt for ofte”, at der opstår konflikter på grund af alkohol eller psykiske problemstillinger, og hvor de frivillige på stedet står uden de fornødne kompetencer til at håndtere disse.
- De frivillige smutter. Mange er jo unge mennesker, som simpelthen er utrygge ved det. Der har været vold dernede, og en har forsøgt at sætte ild til bygningen – ting, der er virkelig svære at håndtere som almindelig frivillig, siger Mogens Petersen fra Nørrebro Lokaludvalg.
Problematikken er i sig selv ikke ny, men snarere tilbagevendende. Den er dog ifølge herbergerne samt Nørrebro Lokaludvalg blevet mere akut handlingskrævende.
TV 2 Kosmopol har tidligere beskrevet, hvordan Folkets Hus også sidste år stod i en lignende situation og bad om politisk assistance til at løse problemet. En løsning materialiserede sig dog aldrig.
Løsning kan ligge rundt om hjørnet
Ifølge lokaludvalget og herberget forventes situationen at blive forværret i takt med, at efteråret bringer dårligere vejr med sig. Tidligere vintre har vist, at koldere temperaturer fører til, at flere søger mod ikke kun Folkets Hus, men også biblioteker i området i stedet for at opholde sig i eksempelvis parker.
Af samme grund efterspørges en løsning, inden vinteren kommer. Og den sag har Enhedslistens fagborgmester på området, socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) taget op på Rådhuset.
- Når jeg får at vide af frivillige, at de oplever, at de får trusler om vold, og når foreningerne stopper med at komme der, og de frivillige ikke længere føler sig trygge, så er der tale om en akut situation, som vi må handle på, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Tirsdag fremsætter hun sammen med resten af partiet et medlemsforslag i Økonomiudvalget om at udmønte 168.000 kroner fra en pulje, der kan finansiere en udvidet åbningstid hos værestedet Grace Kbh, der ligger et 300 meter langt stenkast fra Folkets Hus.
- Vi har jo lokalerne, og vi har stort kendskab til dem. Så hvis vi kan udvide vores åbningstider, kan vi være med til at hjælpe de her meget udsatte medborgere, hvoraf mange virkelig har brug for hjælp. Samtidig kan vi aflaste området i og omkring Folkets Hus, siger Sofie Weinreich Engell, leder af Grace Kbh.
Hos Kirkens Korshær bakker man op om, at der etableres et værested, som man kan tilbyde de hjemløse at søge mod i eftermiddagstimerne.
- Helt generelt mangler der steder i København – og ikke kun Nørrebro – hvor man kan henvise til. Folkets Hus er jo slet ikke gearet til at skulle tage vare på så stor en gruppe af hjemløse borgere. Så en løsning med udvidede åbningstider i en varmestue i nærområdet kan da være en del af løsningen, siger Jonas Jakobsen.
Bevillingen skal sikre, at Grace Kbh som en midlertidig løsning åbner dørene mellem klokken 14 og 18 fem dage om ugen fra oktober og frem til december. Ifølge Karina Vestergård Madsen (EL) er det netop i dette tidsrum, mange af konflikterne tidligere er opstået.
- Lokaludvalget efterspørger det. Brugergruppen bag Folkets Hus bakker op. Et herberg står klar til at løse opgaven. Og vi har pengene i en pulje, så vi kan gå i gang med det samme, siger Karina Vestergård Madsen (EL).
Hun understreger, at forslaget også handler om at sikre, at de hjemløse personer for den faglige hjælp og vejledning, de har brug for, og som frivillige i Folkets Hus ikke kan tilbyde.
Socialborgmesteren håber at kunne finde opbakning til både den midlertidige bevilling på mødet tirsdag, men også til en mere langsigtet løsning ved de kommende budgetforhandlinger.