Kultursted bytter skrald for mad: Vi vælger at stole på folk
Hvis du samler en pose skrald, kan du snart komme gratis ind på en række museer eller få et måltid mad. Det gælder også hos kulturstedet Banegaarden.
En gratis is på Nationalmuseet. Gratis adgang til Karen Blixen Museet. Eller et gratis måltid fra en af kulturstedet Banegaardens madboder. Det er bare noget af det, både lokale og turister kan få glæde af fra på mandag, hvis de omvendt er klar på at tilbyde en grøn handling.
I alt 24 kultursteder er en del af Wonderful Copenhagens nye koncept, de kalder CopenPay, og det er forskelligt, hvilken grøn handling hvert enkelt sted kræver som betaling.
Hos Banegaarden er prisen for et gratis måltid mad en pose med skrald, man skal samle ind fra naturen i nærområdet.
- Det er vigtigt for os at få skraldet væk fra naturen her, for det er også sjældent, at man har sådan en grøn oase midt i byen, som vi har. Samtidig vil vi også gerne have flere mennesker herud, både turister og lokale gæster, og give dem en lille præmie, fortæller Ida Marie Banke André, som er partner hos Banegaarden.
Men det er skrald på jeres grund. Bør I ikke rydde det op selv?
- Vi rydder skrald op hver eneste dag, men det er vigtigt for os at skabe noget opmærksomhed omkring, hvor vigtigt det er at bevare den vilde natur, og så får gæsterne også selv noget ud af det, svarer hun.
CopenPay er i første omgang en forsøgsordning, der strækker sig henover sommeren frem til den 11. august, men håbet er, at konceptet kan blive en fast ordning.
- Vi håber jo virkelig, at det bliver en kæmpe succes. At det er noget, vi kan fortsætte med, og måske udvide det til, at det kan blive en helårsting og få flere attraktioner med, siger Rikke Holm Petersen, der er kommunikations- og marketingschef i Wonderful Copenhagen.
Ikke nyt med tilllidsbaseret koncept
Idéen med at indsamle skrald og så til gengæld få en gratis ydelse er ikke ny. Siden 2017 har GreenKayak med stor succes udlejet kajakker, hvis man samtidig bruger turen til at lede efter skrald i Københavns Havn.
Foto: Sebastian Holm Andersen & Andreas Hentze Madsen / TV 2 Kosmopol
Virksomheden startede med at udleje én kajak i København, og i dag her GreenKayak 80 kajakker i både Danmark, Sverige, Norge, Finland og Tyskland.
- I sommerperioden har vi omkring 100 personer ude at sejle i vores kajakker hver dag. Der er rigtig mange, der bruger det, siger Tobias Weber-Andersen, der er stifter af virksomheden.
Og selvom konceptet bygger på tillid, har han kun oplevet, at gæster har snydt ganske få gange.
- Det sker ekstremt sjældent. I gennemsnit kommer folk tilbage med to til tre kilo affald fra en tur. Og jeg oplever generelt, at det er meget svært for folk at være nogle røvhuller, når en virksomhed stiller en gratis ydelse til rådighed.
Heller ikke Ida Marie Banke André fra Banegaarden frygter, at gæster vi snyde sig til et måltid.
- Der vælger vi at stole på folk. Det synes jeg, er det mest fornuftige, siger hun.