Kvinde svindlede uvidende boligsøgende for hundredetusindvis af kroner

En kvinde i starten af 40'erne er blevet sigtet for boligsvindel for mindst 120.000 kroner - muligvis mere.

Hvis du nogensinde har manglet tag over hovedet i København, så er du formentlig også - vidende om det eller ej - stødt på boligsvindlere.

I en desperat boligsituation kan man let glemme sin kritiske sans, og det kan give svindlere frit spil til at udnytte situationen.

Det er i hvert fald tilfældet i en aktuel sag, hvor Københavns Politi mandag sigtede en 41-årig kvinde for intet mindre end seks gange at bedrage boligsøgende personer i løbet af de sidste fire måneder. Det bekræfter Københavns Politi overfor TV 2 Lorry.

quote Det her er et modus, som vi ser løbende, og det er særligt relevant at advare mod, når vi nærmer os studiestart

Peter Høholt, vicepolitiinspektør

Kvindens fremgangsmetode var den samme hver gang.

I annoncer på blandt andet DBA beskrev hun sin lejlighed på Amager og oplyste, at hun søgte nye lejere til den.

Hurtigt endte uvidende boligsøgende i kvindens mailindbakke, og derfra kunne hun rimelig nemt indgå en kontakt om udlejning med de uheldige personer - og de betalte glædeligt hver et depositum på mellem 20- og 40.000 kroner til kvinden.

Lykken var dog kort for de seks personer, der sammenlagt overførte et beløb på mellem 120.000 og 240.000 kroner til kvinden, som de troede skulle være deres kommende udlejer.

Kort inden den aftalte indflytning, annullerede den 41-årige kvinde aftalen, og lod være med at betale depositummet tilbage igen.

Lejligheden var ikke hendes egen, men har under politiets efterforskning vist sig at være en, hun selv lejer, oplyser Københavns Politi til TV 2 Lorry.

Ifølge vicepolitiinspektør Peter Høholt, der er leder af Afdelingen for økonomisk kriminalitet i Københavns Politi, er sager som denne langt fra en sjældenhed.

Og især frem til studiestart, hvor tusindvis af studerende skal skaffe tag over hovedet på forholdsvist kort tid - og på et forholdsvist presset og dyrt boligmarked.

- Det her er et modus, som vi ser løbende, og det er særligt relevant at advare mod, når vi nærmer os studiestart, siger Peter Høholt til TV 2 Lorry.

- Vi oplever desværre ofte denne type sager, hvor udspekulerede bedragere udnytter manglen på ledige boliger i København og omegn. Derfor vil vi også gerne benytte lejligheden til at dele gode råd til, hvordan man bedst muligt beskytter sig mod boligsvindlerne.

Følg derfor politiets gode råd, hvis du er på udkig efter en lejebolig:

Politiets 11 gode råd til leje af bolig

  1. Undersøg, hvem der ejer boligen
    Hvis du skal leje gennem en privat, er det en god ide at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk.


  2. Undersøg, om boligen er på markedet
    Undersøg, om boligen er på markedet ved at kontakte ejeren gennem boligejer.dk.


  3. Få fremvist billeddokumentation fra udlejer
    Bed om at få fremvist billedlegitimation fra udlejer i form af kørekort eller pas, og tjek at billedet er vellignende.


  4. Betal ikke penge for en bolig, du ikke har set
    Betal aldrig forudbetalt leje, depositum eller husleje for en bolig, du ikke har set i virkeligheden. Det er altid en god idé at se boligen, inden du underskriver lejekontrakten og overfører penge til udlejer.


  5. Betal ikke kontakt, og overfør kun via et dansk pengeinstitut
    Sørg for at overføre depositum, husleje eller forudbetalt leje til en dansk bankkonto, så du altid har dokumentation for, at du har overført pengene. Overfør først, når du har set lejligheden og vellignende gyldig legitimation fra udlejer.


  6. Vær kritisk, hvis udlejer vil have dig til at overføre penge til en udenlandsk konto
    Vær påpasselig, hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto fx via Western Union eller PayPal. Mange svindlere forsøger at gemme sig bag udenlandske konti eller udenlandske online betalingsløsninger.


  7. Betal via udlejningsplatform
    Vær særlig opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en udlejer, som tilbyder leje uden om udlejningstjenesten for, at I begge kan sparre penge. Betal via den udlejningsplatform, hvor du har fundet boligen. Du bør selv skrive platformens hjemmeside ind i dit browser-vindue, fremfor at tilgå boligen via et link fra fx sociale medier eller sms for at undgå fuphjemmesider.


  8. Kommunikér via udlejningsplatformen
    Hold dialogen med udlejer på den udlejningsplatform, du anvender. Udlejningsplatformene har typisk nogle sikkerhedsprocedurer, der ofte gør det nemmere at kontrollere falske profiler og falske annoncer.


  9. Få en fremvisning
    Insister på at få lejligheden fremvist, og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål.


  10. Sørg for en gyldig lejekontrakt
    Få en lejekontrakt med udlejers underskrift og få en fagperson til at kigge kontrakten igennem, før du selv skriver under. Det er vigtigt, at du har set boligen, inden du underskriver lejekontrakten eller overfører penge.


  11. Lad dig ikke presse
    Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under på kontrakten med det samme. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det være et tegn på, at der er noget galt.


Kilde: Politi.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik