Mette er lam og frygter krisesituation
Mette Paus er lam fra navlen og ned og er afhængig af elektriske hjælpemidler. Ligesom flere andre med handicap savner hun en handleplan for en situation med længerevarende strømsvigt.
Vi har hørt det flere gange i den seneste tid: Vi skal preppe - og forberede os på en krisesituation.
Men hvordan forbereder man sig på flere dage med strømafbrydelse, hvis man samtidig er dybt afhængig af elektriske hjælpemidler, fordi man har et handicap?
Det er der mange med et handicap, der søger svar på - blandt andet Mette Paus fra København.
- Jeg ville slet ikke kunne klare mig uden strøm i flere dage. For jeg kan jo ikke løfte mine ben overhovedet, og jeg er afhængig af mine elektriske hjælpemidler døgnet rundt. Uanset hvor jeg er, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Særligt en elektrisk hæve-sænkeseng er en del af Mette Paus' bekymringer. For uden den frygter hun, at hun ikke kan få hjælp af hjemmeplejen.
- De har fortalt mig, at de ikke må hjælpe mig, hvis jeg ikke kan komme op i en god arbejdshøjde for dem. Det handler om deres arbejdsvilkår, siger hun.
Men hvis vi er i en krisesituation, tror du så ikke, at de vil afvige fra det?
- Nej, det har de sagt, og jeg er helt chokeret. Det er bare no go. Og det siger de, fordi de jo har mange som mig. Hvis de sagde ja til mig, så er der 20 andre, de også skal arbejde med under dårlige arbejdsforhold. Det kan de jo ikke, svarer hun.
For at forberede sig på et potentielt langvarigt strømsvigt har Mette Paus derfor ansøgt Københavns Kommune om at få bevilget et backup batteri til hendes seng, men hun har fået afslag:
"En ren hypotetisk risiko er ikke i sig selv tilstrækkeligt til, at der kan ydes støtte til et andet hjælpemiddel,” lyder forklaringen blandt andet.
Flere i samme situation som Mette
Mette Paus er langt fra den eneste med et handicap, der er bekymret over, hvilken hjælp hun kan forvente at få i en krisesituation.
Som DR også har beskrevet, savner Danske Handicaporganisationer en handleplan.
- Det, jeg efterspørger, er en plan for, hvordan vi hjælper de mennesker, som ikke kan modtage den almindelige mainstream hjælp. Hvad gør vi for at hjælpe mennesker, som har behov for insulin? Hvad gør vi med dem, der har behov for strøm til en respirator eller til en seng. Hvad gør vi for, at folk med for eksempel synsproblemer kan finde et beskyttelsesrum? siger Thorkild Olesen, der er formand i Danske Handicaporganisationer, til TV 2 Kosmopol.
Organisationen har sendt et brev til Beredskabsstyrelsen og forsvarsordførerne på Christiansborg, hvor der står, at der hurtigst muligt bør blive nedsat en arbejdsgruppe, som skal afdække problemerne på området og komme med anbefalinger til, hvordan de kan løses.
Københavns Kommune: Alle problemer bliver løst
I et skriftligt svar fra Københavns Socialforvaltning lyder det dog mandag, at borgere med et handicap i København ikke skal føle sig utrygge.
"Der vil ikke være situationer, hvor en borger, som har behov for at få støttestrømper på, ikke får det. Hvis der er et problem, bliver det løst," står der blandt andet.
"Samtidig bliver der naturligvis arbejdet på hurtigst muligt at sikre, at et defekt hjælpemiddel kan tages i brug igen. Det vil være samme procedurer, vi arbejder efter i tilfælde af en nødsituation," står der også.
Kommunen skriver, at det ikke er unormalt, at der opstår uforudsete situationer i dag, hvor for eksempel en hæve-sænkeseng eller en elektrisk kørestol er ude af drift på grund af strømsvigt eller tekniske problemer.
I de tilfælde vil hjemmeplejen også hjælpe borgeren alligevel.
"Hvis det besluttes, at en borger skal hjælpes ud af sengen, kan der tilkaldes et løftehold, hvor beredskabsvæsnet træder til. Der kan også arrangeres ekstra besøg i hjemmet, hvor flere medarbejdere er med," skriver de.
Mette Paus overvejer nu, om hun alligevel selv kan finde penge til et backup-batteri til hendes seng, som koster cirka 1.900 kroner uden moms og montering.