Mjølnerparkens beboerformand vil af ghettolisten - men ikke ved at sælge boliger
Selvom boligselskabet Bo-Vita, som ejer Mjølnerparken, længe har talt om salg, ryster de fremskredne planer alligevel beboerformanden, som står uforstående tilbage.
I løbet af de kommende måneder vil det almene boligselskab Bo-Vita, der administrerer Mjølnerparken på Nørrebro i København, sælge halvdelen af boligerne i de i alt fire boligkarréer.
To af karréerne bliver med andre ord solgt til en investor udvalgt af Bo-Vita
Målet med salget er at fjerne Mjølnerparkens statslige stempel som ”hård ghetto” – et stempel området har fået efter mere end fire år på ghettolisten – ved at opfylde ghettolovens krav om at fjerne 60 procent af de almene familieboliger.
Men ifølge Mohammed Aslam, der er beboerformand i Mjølnerparken, er salget ikke en nødvendighed for at opfylde ghettoloven.
Selvom loven rigtigt nok fastslår, at man i hårde ghettoer skal reducere familieboligerne med 60 procent, er frasalg af boliger ikke den eneste mulighed.
Ghettoloven beskriver nemlig at en sådan reduktion kan ske ved enten at nedrive, frasælge eller omdanne familieboligerne til studieboliger for at nå målet.
- Og i og med at loven er trådt i kraft, skal den selvfølgelig overholdes. Det er klart. Vi har foreslået, at det bliver omdannet til studieboliger, så de fortsat er billige. Og så er det inden for reglerne, siger Mohammed Aslam til TV 2 Lorry.
Men Mohammed Aslam oplever, at Bo-Vita overhører forslaget om at ommærke boligerne til studieboliger og stedet har sat sig for at sælge.
Den udlægning er dog ikke retvisende, mener formanden for Bo-Vita, Jan Hyttel, der samtidig peger på, at Mohammed Aslams forslag ikke realistisk – og det er der flere årsager til.
- Hele Mjølnerparken skal renoveres, og hvis vi skal omdanne en del af familieboligerne til studieboliger, skal hele udbudsprojektet gå om igen. Det vil tage op til fire år, før vi kan gå i gang. Desuden vil det betyde, at der skal opføres 50 procent flere badeværelser og køkkener, og det vil koste et trecifret millionbeløb at gennemføre, siger Jan Hyttel til TV 2 Lorry.
Beboerformand: Planer om salg splitter området
Det er de to midterste karréer i boligområdet, som skal sælges til fra den almene boligmasse, og ifølge den fremlagte plan skal en kommende investor forpligte sig til at udleje boligerne 10 år ud i fremtiden.
Men selvom boligerne fortsat vil være lejeboliger, frygter Mohammed Aslam, at de nye privatudlejede lejligheder vil slå en voldsom kile ned mellem beboerne i Mjølnerparken – både fordi der er tale om de to midterste bygninger, og fordi beboersegmentet til de privatudlejede lejligheder er et ganske andet end dem, der bor i alment boligbyggeri.
- Man vil lave to enklaver midt i bebyggelsen. I renoveringsplanen, som man har lavet, er det beskrevet, at man skal have lukkede gårdmiljøer og ikke åbne som i dag.
På den måde mener Mohammed Aslam, at Mjølnerparken ikke længere vil opleves som en samlet helhed for beboerne, når man ikke længere kan gå gennem de fire karréer. Hverken for dem, der bor i almennyttig bolig eller i privat lejebolig.
- Hvis det er studieboliger, vil det være meget anderledes. Det er for det første billige boliger. Og så vil det være en samlet plan, som vil fungere for at skabe et samlet boligområde, siger beboerformanden i Mjølnerparken.
Københavns Kommune har udvalgt de karréer, som skal sælges
Jan Hyttel påpeger derimod, at det er Københavns Kommune, som har besluttet, at det skal være de to midterste karréer, der skal sælges.
Årsagen er, at man på den måde sikrede, at Bo-Vita ikke fik solgt unødigt mange almene familieboliger.
- Når det præcis er karré to og tre, der skal sælges, er det fordi Teknik- og Miljøforvaltningen er meget optaget af, at man ikke solgte for mange familielejligheder, siger Jan Hyttel fra Bo-Vita.
Samtidig pointerer han, at der i forvejen er mange studie- og ungdomsboliger i området, og at Bo-Vita har fokus på at skabe en blandet by.
- Vi har talt meget med kommunen om studieboliger i Mjølnerparken, men med Nordbro (højhus på Nørrebro, red.) og andre studieboliger er der er næsten 1.200 studie- og ungdomsboliger i og omkring Mjølnerparken, siger han og tilføjer:
- Derfor vil det nok nærmere blive Campus Nørrebro, hvis alle de boliger, vi nu sælger, bliver til studieboliger – men vi ønsker faktisk en blandet by.
Bo-Vita: Ingen bliver tvangsflyttet
Endelig bunder en stor del af Mohammed Aslams frygt i, at mange beboere ifølge ham ikke ved, om de er købt eller solgt – om de bliver tvangsflyttet eller ej.
Ifølge Bo-Vitas formand Jan Hyttel er forventningen ikke, at der er beboere i Mjølnerparken, som bliver tvangsflyttet.
- Jeg er også ked af, at der skal flytte familier ud. Men vi har garanteret dem, der skal flytte, at de alle får en lejlighed i en af vores andre afdelinger.
- Vi har allerede fysisk flyttet beboere fra mere end 30 boliger, og vi har over stadigvæk beboere i over 100 lejemål tilbage på venteliste, som gerne vil flytte. Så der kommer ikke til at blive tvangsflyttet nogen, lyder det fra Jan Hyttel.