Mor til knivdræbt 15-årig hørte Mette Frederiksen tale om hendes søn på talerstolen, men hun er uenig i analysen
Moderen vil meget hellere have, at hendes søns død starter en samtale om unges trivsel og den lette adgang til stoffer.
Hun sad og hyggede sig i solen med sine veninder onsdag eftermiddag i forrige uge, da hun modtog det opkald, som enhver forælder frygter.
Hendes 15-årige søn havde været udsat for et knivstikkeri, og det var alvorligt.
Hun skyndte sig til Rigshospitalet, hvor læger forsøgte at redde drengens liv. Men det stod hurtigt klart, at han ikke ville overleve.
Anna Sørine, som er mor til den 15-årige dreng, der onsdag 22. maj mistede livet efter et knivstikkeri i Husum, står nu frem i et interview med TV 2 og fortæller om sorgen og det urimelige i, at hendes søn, Elias Bukh Barlian, skulle miste livet i et knivoverfald ved et busstoppested en onsdag eftermiddag.
En 14-årig dreng er mistænkt for at have ført kniven, og en anden 15-årig er sigtet i sagen.
Der har tidligere været nedlagt navneforbud på Elias Bukh Barlian, men det er blevet ophævet mandag. TV 2 kan derfor bringe navn på både Elias og hans mor.
Opkaldet
Ifølge politiet skete forbrydelsen ved et busstoppested, som ligger på Frederikssundsvej ud for Humlebjerg. Her stopper buslinjerne 5C og 350S.
Elias Bukh Barlian kom inde fra centrum, og tilsyneladende stod den mistænkte 14-årige og ventede på ham.
Foto: TV 2
Opkaldet til Anna Sørine kom fra hendes anden søn, 16-årige Junes.
Han råbte ind i telefonen, at hans lillebror var blevet stukket ned.
I telefonen kunne hun høre, at Junes befandt sig på gerningsstedet, og gennem telefonen kunne hun fornemme panikken, og Junes får råbt, at Elias ikke trækker vejret.
På det tidspunkt har Anna Sørine kun fokus på at komme så hurtigt som muligt hen til sin søn.
Hun får standset en tilfældig bil på gaden, der indvilger i at køre hende til Rigshospitalet.
Her får hun besked om, at Elias er ramt af knivstik i hjertet, og efter kort tid får hun den ulykkelige besked om hans død.
Anna Sørine fortæller, at hun stadig befinder sig i en form for chok.
Som et mareridt, hun snart vil vågne fra.
Men virkeligheden er, at hendes søn ikke kommer tilbage.
Ikke inde i en kriminel løbebane
Anna Sørine beskriver Elias som en ”glad dreng”, der ikke var en del af et bandemiljø eller inde i en kriminel løbebane.
Hendes søn ”kunne godt lide eventyr” og at være sammen med mennesker, fortæller hun.
Hun fortæller, at hun engang måtte hente ham i baglokalet hos den lokale Rema1000, hvor han var blevet tilbageholdt for at stjæle en lakridsfudge.
- Hvis der er nogen, der siger, at han er ”kendt af politiet”, er det fordi han stjal nogle lakridser, siger hun.
Hun siger, at sådan noget jo kan ske, når unge prøver grænser af.
- Der er i hvert fald langt fra at stjæle lakridser til at gå rundt med en kniv og være villig til at bruge den, siger hun.
Elias' død beskriver hun som ”tragisk”.
- Det er ulideligt og uudholdeligt, siger hun tydeligt påvirket af at tale om drabet, da TV 2 møder hende i hendes hjem.
Derfor er det også vigtigt for hende, at hendes søns død ikke bliver brugt til at løfte en politisk dagsorden om strengere straffe og strammere udlændingepolitik.
Strammere straffe
Da statsminister Mette Frederiksen (S) i onsdags holdt sin åbningstale til Folketingets afslutningsdebat, bragte hun sagen om Elias Bukh Barlian ind i folketingssalen.
Hun nævnte konkret drabet på ham og flere andre knivoverfald den seneste tid.
Det brugte statsministeren som løftestang til at tale om regeringens ønske om at ”udvise flere, straffe hurtigere og hårdere og stille familierne til ansvar”.
- Jeg sender den dybeste medfølelse til familien. Det kan ikke få lov til at fortsætte, lød det på Folketingets talerstol fra statsministeren, der samtidig siger, at en stram udlændingepolitik er afgørende for at komme problemet til livs.
Men Anna Sørine er ikke glad for, at hendes søns død skal bruges til at fremme, hvad hun opfatter som ”følelsesmæssigt frygtbaseret politik”.
- Jeg tænker, at det er ret ærgerligt, at Elias skal gøres til martyr for en eller anden udlændinge- og indvandrerpolitik, siger hun.
Hun mener, at statsministeren forsøger at score ”billige point” på sagen.
- Det synes jeg ikke, at man kan være bekendt at bruge min søn til, siger hun.
For i hendes øjne er der ikke noget i sagen om hendes søn, der handler om indvandrerpolitik eller udvisning af kriminelle indvandrere.
Hvem skal hjælpe de her børn?
Anna Sørine vil meget hellere have, at drabet på Elias bliver brugt til at starte en debat om unge menneskers trivsel, den lette adgang til hårde stoffer og hvorfor en 14-årig overhovedet føler sig nødsaget til at gå med en kniv.
For ”ingen ung person med en kniv har det godt”, lyder det fra Anna Sørine.
- Hvem skal hjælpe de her børn, så det ikke går ud over vores andres børn?
Hun er af den opfattelse, at drabet på Elias kunne have været undgået, hvis den kniv aldrig var blevet medbragt til mødet mellem Elias og ”gerningsdrengen”, som hun kalder den 14-årige, der er mistænkt for at have ført kniven.
Hun mener ikke, at strengere straffe for eksempelvis at være i besiddelse af en kniv er vejen frem.
Hun mener, at det er symptombehandling at rette blikket mod det våben, der blev brugt og ikke den person, der brugte våbnet.
- Man tænker, at det er knivens skyld, og så er det kniven, man straffer, siger hun.
Foto: TV 2
Ifølge politiet havde de to et ”vist kendskab til hinanden” og var havnet i en ”uoverensstemmelse”.
Anna Sørine fortæller, at hendes søn og den 14-årige havde kendt hinanden næsten hele deres liv.
Hun vil ikke gå nærmere i detaljer om drengenes uoverensstemmelse, men fortæller, at hendes søn den onsdag var taget afsted for ”at løse en konflikt” med en god intention.
Hvad kunne jeg have gjort?
Et spørgsmål, der har plaget Anna Sørine siden knivoverfaldet, er, om hun kunne have gjort noget for at forhindre eller forebygge drabet.
Hun fortæller, at hun involverede sig i Elias' liv og havde en tæt fortrolighed med sønnen og spurgte ind, når der var ”drama på Snapchat” eller konflikter i omgangskredsen.
- Hvad hvis jeg havde spurgt ind den dag? siger hun.
Men hun kunne ikke have gjort noget anderledes, siger hun i interviewet med TV 2.
Kontant afregning
TV 2 har forelagt moderens kritik for statsminister Mette Frederiksen (S), der endnu ikke har svaret.
I forbindelse med vedtagelsen af en skærpelse af straffen for at gå med kniv siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) mandag til TV 2, at han er enig i, at det også kræver forebyggelse at forhindre, at unge går med kniv.
Men at det skal følges op af hårdere straffe.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Samtidig siger han, at der er en ”klar overvægt af unge mennesker med ikke-vestlig baggrund”, når man kigger på, hvem der går med kniv.
- For mig at se tyder det på et kæmpe normskred og en disrespekt overfor fællesskabets værdier, siger Peter Hummelgaard (S).
Tirsdag forventes en ny lov om skærpelse af knivloven vedtaget i Folketinget. Lovændringen gør det muligt at idømme dobbeltstraf, når der bruges kniv som del af en bandekonflikt.
Det bliver desuden gjort strafbart at rekruttere børn og unge til kriminalitet.
Straffen for ulovlig besiddelse af kniv skærpes uanset om besiddelsen er banderelateret eller ej. Det bliver også en skærpende omstændighed, hvis man ulovligt bærer kniv på ungdomsskoler og i offentlig transport.
- Jeg tror, at de unge vil tænke sig om, hvis man oplever, at det har en kontant afregning at gå med kniv ulovligt, siger han til TV 2.