Mystisk skib flyder rundt i vandet ud for populær badezone

Skibet skulle ifølge ejeren have kurs mod Polen, men har ligget efterladt ud for Amager i flere måneder.

Et mystisk skib flyder rundt knap 200 meter fra en populær badeanstalt på Amager. 

Det var en kommunal medarbejder, der spottede skibet tilbage i juni måned, og siden da har det ligget forankret ved Amager Strandpark tæt på badeanstalten Helgoland. 

Det fortæller Jakob Tamsmark, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. 

Ejeren er en lystsejler, som tilsyneladende var på vej mod et polsk værft, men som af uransagelige årsager har sat det projekt på pause og efterladt båden uden for Amager i stedet. 

- Ejeren har givet udtryk for, at sigtet stadigvæk er at få skibet ned til Polen. Jeg ved ikke, hvad der skal ske med skibet dernede, men ejeren har i hvert fald stillet os i udsigt, at skibet vil blive fjernet, siger Jakob Tamsmark.

skib helgoland badeanstalt amager strandpark strand
Skibet ved badeanstalten forankrede i juni 2024.
Foto: Københavns Kommune

Frygter konsekvenser

Skibet har ikke givet problemer henover sommeren, da det ligger uden for badezonen og dermed ikke har udgjort en risiko for de badendes sikkerhed.

Men Jakob Tamsmark frygter, hvad der kan ske, nu hvor vejret bliver koldere, og efterårsstormene melder sin ankomst. 

Skibet er nemlig fastgjort med et enkelt anker, og det betyder ifølge enhedschefen, at der er en risiko for, at det river sig løs under et stormvejr. 

- Så risikerer vi, at skibet slår ind på kysten, eller i værste fald ramler ind i Helgoland og nogle af de badefaciliteter, vi har derude. Og det kan blive en rigtig dyr omgang, siger Jakob Tamsmark. 

Sagen om Käthe

Skibet er ikke det eneste af sin slags. 

I den sydlige ende af Amager Strandpark ligger det omstridte skib Käthe Wessels, som det seneste år har fået så meget omtale, at det nu har sin egen placering på Google Maps med en gennemsnitlig anmeldelse på 4,3 stjerner. 

käthe wessels skib amager strandpark strand københavn skibsvrag
Käthe Wessels stødte på grund den 21. oktober 2023 og blev den 21. august 2024 trukket fri og sejlet længere ud fra stranden.
Foto: Nanna Andreasen/TV 2 Kosmopol

Skibet drev ind mod land ved Amager Strandpark efter stormvejret i oktober 2023. 

Det stødte på grund tæt på stranden og midt i en badezone, og her lå det i knap et år, før det i slutningen af september i år blev skubbet ud af badezonen og nu ligger for anker lidt længere ude i havet. 

- Det er svært at sige, hvorfor borgere med mere eller mindre funktionsduelige skibe efterlader dem ud fra vores strand. Men der er ingen tvivl om, at vi fra kommunens side ser med alvor og bekymring på det, siger Jakob Tamsmark og tilføjer:

- Og så er der den risiko, at hvis et af de to skibe går yderligere i stykker, så har vi et grundstødt skib, som ligger og forurener ude omkring stranden.

Spørg Os - Afstemning

_


Tovtrækkeri

Grunden til, at flytningen af skibet Käthe Wessels skulle tage så lang tid, skyldes, at det i 11 måneder blev kastet rundt mellem Københavns Kommune, Søfartsstyrelsen og Kystdirektoratet, der alle pegede på hinanden som de ansvarlige, skriver KøbenhavnLIV

En lignende situation er nu ved at udfolde sig med det nyankomne spøgelsesskib. 

amager strandpark kort skibe skibsvrag spøgelsesskib käthe wessels helgoland
På kortet kan du se, hvor de to skibe er placeret ved Amager Strandpark.
Foto: Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol

Jakob Tamsmark fortæller, at det er Københavns Kommunes klare overbevisning, at Kystdirektoratet er den ansvarlige myndighed, når det gælder skibet ved badeanstalten.

- Det er de, fordi skibet ligger uden for badezonen og ikke udgør en umiddelbar fare for borgere derude. Så er det Kystdirektoratets farvand, siger Jakob Tamsmark. 

Men hvis I frygter, at skibet kan rive sig løs og ødelægge badeanstalten under stormvejr, kan man så ikke argumentere for, at kommunen også har et ansvar?

- Det er noget, vi har undersøgt meget nøje, og vi kan ikke finde et juridisk grundlag for, at vi har mulighed for at gribe ind over for ejeren. Ellers ville vi klart have gjort det, siger han. 

Den vurdering er Kystdirektoratet ikke enig i.

Kystdirektoratet oplyser i en mail, at de er i dialog med blandt andet Københavns Kommune om de to skibe, men at de "ikke ønsker at føre dialogen i medierne".

- Vi vil dog kortfattet slå fast, at vi ikke mener, at det er Kystdirektoratets opgave at fjerne de pågældende skibsvrag, skriver Kystdirektoratet i mailen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik