Nana har skizofreni: "Jeg er ikke farlig"
22-årige Nana Birch Krull har lavet en podcast, hvor hun forsøger at nedbryde den stigma, hun oplever ved at have skizofreni.
22-årige Nana Birch Krull har skizofreni.
Hun hverken lider af skizofreni eller er skizofren.
Hun er nemlig meget mere end den bås, hun oplever, at folk gerne vil sætte hende i, når de hører, hun er psykisk syg.
- Den her sygdom definerer mig ikke. Den er en del af mig, men den er ikke min personlighed. Man er heller ikke en brækket arm, man har en brækket arm, siger Nana Birch Krull, der til daglig studerer til ergoterapeut og bor i Brønshøj.
Hun har brugt mange år på at hemmeligholde og skamme sig over sin sygdom.
Skizofreni - en sygdom med mange myter
Skizofreni er en sygdom i hjernen, der giver ændringer i tanker og adfærd. Sygdommen kan være præget af perioder, hvor man er ude af stand til at skelne mellem virkelighed og egne forestillinger.
Sygdommen omfatter flere forskellige sygdomstyper, der hver især er præget af forskellige kombinationer af symptomer. Ingen har således samtlige symptomer, ligesom symptomprofilen som oftest ændrer sig i sygdomsforløbet.
Skizofreni er som regel en langvarig eller livsvarig sygdom, men det sker faktisk en gang i mellem - også efter mange års sygdom - at nogle bliver helbredt. Man bliver ikke rask af at tage medicin, men den forkorter og tager toppen af de akutte episoder og bedrer visse symptomer.
Nogle tror, at personer med skizofreni har flere personligheder. Personlighedsspaltning er dog ikke et træk ved skizofreni. Tidligere har der også været andre myter om skizofreni. Man troede blandt andet, at skizofreni skyldtes ”dårlig opdragelse", eller at sygdommen var kronisk og ikke kunne behandles. Flere tænkte også, at mennesker med skizofreni var kriminelle og farlige.
I dag ved vi, at skizofreni er en sygdom i hjernen. Forskning har desuden vist at mennesker med skizofreni er lige så begavede som andre mennesker, og at mennesker med skizofreni ikke er mere kriminelle end andre. Under en psykose kan man dog blive aggressiv, hvis man eksempelvis oplever, at andre forfølger én.
Kilder: Psykiatrien RM og Sundhed.dk
Indtil en dag hvor hun besluttede sig for, at det skulle være slut. Og startede en Instagram og podcasten 'Live fra den lukkede', hvor hun taler om at leve med psykisk sygdom, når man er ung.
- Det var min måde at sige: "Fuck den her sygdom", siger hun og fortsætter:
- Mine beskedanmodninger blev fyldt op med beskeder fra unge mennesker, der har det samme og som syntes, det var rart, at et andet ungt menneske står i samme situation.
_