Nu skal det i høring: Strid om udeservering skaber borgerlig splittelse

På torsdag sender Københavns Kommune et forslag om at begrænse restauranters udeservering til klokken 22.00 i høring blandt borgerne. Rådhusets to store borgerlige partier er vildt uenige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Skal man her i København ligesom i andre storbyer kunne få et glas vin udendørs efter kl 22 på hverdage? Det er tidens meget omdiskuterede forslag, som nu har udviklet sig til et slagsmål mellem konservative og Venstre i Borgerrepræsentationen. Kun én stemme afgør om sen udeservering fortsat skal være tilladt i hovedstaden.

- Det er forfærdeligt. Det vil gøre København til en kedelig aftenby.

Sådan lyder det fra Johan Henrik Kirketerp-Møller, der er restaurantchef i Restaurant Palægade i det indre København.

Restauranten har en stor del af sin omsætning i frokosttiden, men der er også aftenservering. Og ude foran er der borde med plads til, at man på en lun aften kan spise sin middag der. 

Men med det forslag, som fra torsdag kommer i høring blandt de københavnske borgere, så skal gæsterne sendes indenfor, når klokken bliver 22.00.

Og på Københavns Rådhus er der på forhånd flertal for den nye begrænsning. Forslaget støttes nemlig af Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Konservative.

De har helt glemt, hvad det er for en kommune, de er lokalvalgte i.

— Louise Theilade-Thomsen, gruppeformand, Venstre

 I Venstre er der dyb forundring over, at Konservative som borgerligt parti støtter forslaget.

- Det vidner om, at de helt har glemt, hvad det er for en kommune, de er lokalvalgte i. Det er Danmarks hovedstad - en metropol med plads til liv. Vi har en restaurantbranche, der er anerkendt for gastronomien, og det at sidde ude er en vigtig del af livet i København, siger Louise Theilade-Thomasen, der er Venstres gruppeformand og medlem af Teknik- og Miljøudvalget, hvor hun selv stemte nej til forslaget.

Et skridt længere

Men læser man sagens bilagsmateriale, så kan man se, at Konservative gerne ville være gået et skridt længere.

Med undtagelse af Middelalderbyen samt Kødbyen, Nyhavn og Metropolzonen så partiet nemlig gerne, at udeserveringen skal stoppe allerede klokken 21.00.

- Det ville jo være helt katastrofalt, hvis det blev vedtaget. Der er jo ikke tale om folk, som råber og er fulde. Klokken 21.00 er mange i gang med deres aftensmad, lyder det fra Louise Theilade-Thomsen.

Da københavnske politikere under coronaepidemien fandt på løsninger, der kunne hjælpe et trængt erhvervsliv, gav et politisk flertal mange restauranter og cafeer mulighed for at udvide deres udeserveringsareal.

De konservative stemte imod - men kun fordi det gik ud over antallet af parkeringspladser. Partiet havde derfor gerne set en anden løsning:

- Vi stemte for, at eksisterende restauranter må have fortovsservering på nærliggende pladser, for eksempel restauranterne ved Gammel Strand, Højbro Plads, Nytorv, Gammeltorv og Axeltorv – mod betaling af markedsleje, lød det dengang fra den konservative leder på Københavns Rådhus, Jakob Næsager, i Politiken i maj 2020.

Men nu vil selvsamme parti altså begrænse udeserveringen på arealer, der allerede er godkendt til formålet.

- Der er sådan set ikke noget nyt i det. Vi skal have en by, man kan bo i. Hvor man får sin nattesøvn og kan stå op og gå på arbejde næste dag. Vi gør det ikke for at genere restauranterne, men tingene skal gå op i en højere enhed, siger Morten Melchiors, konservativ gruppeformand og medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

Gik ture i larmende gader

Han fortæller, at han inden sagens vedtagelse tog flere gåture i det indre København. Blandt andet turen fra Kongens Nytorv og op til Kongens Have via Gothersgade.

Vi kan jo ikke lave regler, hvor restauranter til over 1.000 kroner for en middag er undtaget -

— Morten Melchiors, gruppefomand Det Konservative Folkeparti

- Der er godt nok meget larm. Jeg var ikke klar over, at det var så vildt, påpeger han.

Men det er jo værtshuslarm og folk, der står ude på gaden. Blander du ikke tingene sammen?

- Der er også restauranter. Og det er jo umuligt at skille tingene ad, mener Morten Melchiors og tilføjer:

- Du er nødt til at have ret firkantede regler her. Hvad hvis nogen servere lidt tapas? Eller en pose peanuts? Vi kan jo ikke lave regler, hvor restauranter til over 1.000 kroner for en middag er undtaget, eller hvor man giver 500 kroner for en flaske vin, siger han.

Morten Melchiors påpeger samtidig, at de konservative uden held forsøgte at få vedtaget en mulighed for, at restauranter kan søge dispensation til udvidet udeservering - altså efter klokken 22.00.

Forslaget indebar, at der hver gang skal gennemføres en nabohøring.

- Men det stemte de andre - også Venstre - desværre imod.  Men hvis folk har så lidt imod larmen, som nogen siger, så kan den slags høringer jo hurtigt overstås, siger han og vil ikke afvise at det forslag kommer op igen, når 22-begrænsningen skal vedtages endeligt af Borgerrepræsentationen.

De modarbejder os

På Restaurant Palægade ryster restaurantchef Johan Henrik Kirketerp-Møller på hovedet.

- Det er som om politikerne modarbejder os. Og det kommer til at påvirke helhedsoplevelsen af København, når man ikke kan sidde ude med en cocktail efter klokken 22.00, siger han.

Den offentlige høring af forslaget starter 1. juni og skal vare i 12 uger, hvorefter politikerne igen tager debatten.

Forslaget om begrænset udeservering

Det forslag, som nu sendes i høring, kommer fra Socialdemokratiet, SF, Alternativet og De Konservative. Det indebærer, at cafeer, restauranter og barer ikke må have udeservering efter klokken 22.

I forslaget er der dog undtagelser. Begrænsningen skal gælde fra søndag til torsdag, mens der fredag og lørdag er mulighed for udeservering til klokken 24. Og samtidig kommer de nye regler ikke til at omfatte restaurationer i Nyhavn, Kødbyen og Metropolzonen (Området mellem Vesterport, Hovedbanegården og Rådhuset.

Link kopieret!

Seneste nyt

Paludan er skyldig i at komme med racistisk udtalelse i 2019

Partistifter Rasmus Paludan er skyldig i at have overtrådt racismeparagraffen på baggrund af en udtalelse i en video fra 2019.

Videoen blev offentliggjort på hans parti Stram Kurs' YouTube-kanal i sommeren 2019 og er filmet under en demonstration på Nørrebrogade i København.

Her siger partistifteren, at den gennemsnitlige IQ i Somalia er 68, og at det for en orangutang "vist nok" er 69.

Det er Københavns Byret, der fredag har fundet stifteren af Stram Kurs skyldig i forhold til videoen.

I fredagens dom frifindes Paludan for en anden anklage, som drejede sig om en video, som blev offentliggjort på YouTube-kanalen kort før jul i 2018. Retten mener, at der er "rimelig tvivl" om, hvorvidt det er Paludan, som er lagt videoen op på YouTube.

Paludan modtager dommen og vil altså ikke anke til landsretten. Anklagemyndigheden har mulighed for at anke inden for 14 dage.

Link kopieret!

Store udfordringer kan ramme myldretrafikken

Når mange tager på weekend fredag eftermiddag, kan snevejret stadig give problemer i trafikken.

Særligt Østdanmark har udsigt til et udbredt snevejr, som vil påvirke eftermiddagens trafik i Hovedstadsområdet og de mange danskere, der skal på tværs af landet.

- Eftermiddagens myldretrafik risikerer at blive udfordret med store forsinkelser på grund af snevejret, siger Andreas Nyholm, meteorolog ved TV 2.

Han forudser, at selv et par centimeter sne kan være nok til at give trafikale udfordringer i form af glatte veje.

- Vi så på Sydsjælland, hvordan sneen lammede trafikken i flere timer torsdag aften, lyder det fra Andreas Nyholm.

Link kopieret!

Indfaldsvej spærret efter alvorlig trafikuheld

Husumvej i Brønshøj er fredag formiddag spærret i begge retninger efter et alvorligt trafikuheld, oplyser Københavns Politi, ifølge DR P4 Trafik.

- Der er spærret på stykket mellem Haraldsvej og Skippingevej, skriver mediet.

Link kopieret!

Superligaklub tager første skridt mod kvindehold

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Superligaklubben Lyngby tager de første skridt til at etablere af eliteafdeling for kvindefodbold.

Det skriver klubben på sin hjemmeside.

Målet er, at Lyngby kan præsentere et setup for pige- og kvindefodbolden senest til sommer.

Det første skridt i processen indebærer en afdækning af potentiale og mulighederne i og omkring Lyngby.

Klubben beskriver forløbet som en "projektfase", hvor man vil mødes med samarbejdsklubber fra blandt andet Virum, Rudersdal, Lundtofte og Holte.

Link kopieret!

Lukningstruet spillested får økonomisk støtte

Arkivfoto.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

I den netop fremlagte finanslovsaftale er der blevet afsat en million kroner spillestedet Jazzhus Montmartre.

Som TV 2 Kosmopol tidligere har beskrevet stod spillestedet tidligere i til at lukke på grund af økonomiske vanskeligheder, efter Jazzhus Montmartre blev forbigået ved uddelingen af statslige puljemidler til spillesteder.

Det førte til ramaskrig blandt dele af musikmiljøet, eftersom Montmartre siden 1959 har været en af landets fremmeste jazzscener og har huset store kunstnere som Ben Webster og Dexter Gordon.

I august meddelte kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), at han ville forsøge at samle et politisk flertal om en særlig bevilling til spillestedet på en million kroner.

Denne bevilling var dog betinget af, at Københavns Kommune ligeledes ville øge den årlige bevilling til Jazzhouse Montmartre til 1,5 millioner kroner. Dette beløb blev afsat af et enigt kultur- og fritidsudvalg i september.

Link kopieret!

Forsøg med gratis skolemad gælder fra næste skoleår

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Regeringen, SF og De Radikale er enige om finanslov for 2025, hvor der oprettes forsøg med gratis skolemad.

Det fremgår af finansloven, som er blevet præsenteret fredag.

På fredagens pressemøde fortæller børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at skolemaden er et "storskalaforsøg".

- Vi får nu et storskalaforsøg med skolemad. Det er vigtigt, at det er på alle klassetrin. Det ser jeg frem til at forhandle på plads med SF og De Radikale, siger han.

Han tilføjer at forsøger kommet til at omfatte flere klassetrin i hele landet. Det er tanken, at forsøget skal gælde fra næste skoleår.

Link kopieret!

Pernille fødte sin søn tre måneder for tidligt: Nu er hun del af ny finanslov

Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Der er i finanslovsaftalen afsat penge til, at forældre til for tidligt fødte kan få mere barsel.

Det siger SF's Pia Olsen Dyhr fredag, hvor aftalen er blevet præsenteret.

Dermed bliver det borgerforslag, som Pernille Louise Rohrberg Kudsk fra København og Olivia Toftegaard Eriksen fra Guldborgsund har stillet, til virkelighed.

Tilbage i september mødte TV 2 Kosmopol Pernille Louise Rohrberg Kudsk. Selv fødte hun sin søn William 14 uger før termin, hvorfor han tilbragte de første måneder af sit liv på hospitalet. Netop sønnens forløb er årsagen til Pernille Kudsks kamp for mere barsel til forældre til for tidligt fødte børn.

Borgerforslaget fik stor opbakning fra SF, der også var partiet, som bragte det med ind til forhandlingsbordet.

Læs også: Nybagt mor i svært dilemma - vil ikke opdigte stress for at passe sit syge barn

Link kopieret!

12-årig pige antastet af mand på vej hjem fra skole

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 12-årig pige blev forleden antastet af en mand i en bil, da hun var på vej hjem fra skole i Værløse.

Det skriver Nordsjællands Politi på X.

På baggrund af hændelsen vil politiet fredag eftermiddag i tidsrummet fra 13.00 til 15.00 være tilstede med en mobil politistation ved Hareskov Skole i Værløse.

- Her er både børn og voksne velkomne til at komme forbi og få en snak om tryghed, skriver politiet.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google