Ny genbrugsordning: Nu skal københavnerne sortere mere elektronik

Gamle mobiltelefoner, iPads og bærbare computere ender alt for ofte i skuffen eller bagerst i skabet, når vi anskaffer os ny elektronik. Nu skal københavnerne tømme skufferne, så det kan genbruges i østeuropa.

Selvom det sagtens kunne få et nyt liv, så ligger der brugbar elektronik for adskillige milliarder ubrugt hen i skuffer og skabe i de danske hjem. 

Når vi køber nyt elektronik, ender det gamle nemlig alt for ofte bare i gemmerne.

Derfor skal københavnere nu til at aflevere mobiltelefoner, iPads og bærbare computere i en ny affaldsfraktion, som så skal sendes til Østeuropa, hvor det i direkte genbrug kan spare klimaet for en massiv forurening.

- Rigtig mange mobiltelefoner og computere kan jo sagtens bruges igen og igen. Så i stedet for at de ryger til elektronikaffald og bliver genanvendt som enkeltdele, så vil vi faktisk meget hellere have, at de kan blive genbrugt direkte, som de er, for det ligger der en stor klimagevinst i, siger souschef i Teknik- og Miljøforvaltningen Anne-Mette Greve Næsager.

At der er en massiv klimagevinst ved genbrug af de mobile enheder, bekræfter Michael Søgaard Jørgensen, der er lektor for institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet: 

- Hvis man får genbrugt en bærbar computer, så kan man spare klimaet for en miljøpåvirkning i omegnen af 200 kg CO2. Det svarer til udledningen på produktionen af næsten 70 kilo svinekød, så der ligger altså en stor klimabesparelse i at genbruge vores elektronik, siger han.

quote Hvis man genbruger en bærbar computer, så sparer man klimaet for det, der svarer til produktionen af 70 kilo svinekød

Michael Søgaard Jørgensen, lektor, Institut for Bæredygtighed og Planlægning, Aalborg Universitet

På 15 centrale steder i København åbner der derfor i dag særlige elektronikgenbrugsbokse. Her kan man aflevere mobiltelefoner, Ipads og bærbare computere. Kommunen har hyret genbrugsvirksomheden Ragn-Sells til at stå for indsamling og håndtering af al elektronikken, og firmaet lover, at al data på de indleverede enheder bliver slettet, før de bliver sendt til direkte genbrug i Østeuropa.

Elektronikboksen her står ved den vestlige indgang til Fields. Det er nogenlunde lige foran Elgiganten.
Elektronikboksen her står ved den vestlige indgang til Fields. Det er nogenlunde lige foran Elgiganten.

- Jeg håber, at det her initiativ, hvor vi sikrer, at alt data bliver slettet, gør, at vi alle sammen går hjem og kigger i vores skuffer og finder vores gamle mobiltelefoner og computere, og får dem afleveret til genbrug, siger teknik- og miljøborgmester i København Line Barfod fra Enhedslisten.

3 ud af 4 københavnere har en aflagt telefon liggende i skuffen

De nye elektronikbokse bliver opstillet i supermarkeder, på genbrugspladser og i storcentre. I Fields står der nu en boks ved siden af den store pantstation i parkeringsarealet og én foran Elgiganten i centerets hovedetage.

Her erkender de handlende, at de har elektronik i både skuffer og skabe, som de aldrig kommer til at bruge igen.

- Jeg har vel to iPads og tre telefoner liggende, siger John Arp.

- Jeg vil tro, at jeg har tre computer liggende og to tablets og måske en fire-fem telefoner. Det er jo nemt lige at ligge i skuffen, når man får noget nyt, siger Kitt Otto.

- Jeg har lidt af det hele liggende i kælderen. Både telefoner, tablets og computere, siger Neel Modin Ynddal.

Københavns Kommune undersøgte i 2020, hvor mange borgere der havde aflagt elektronik liggende i skuffer og skaber. Her svarede 74%, at de havde en eller flere mobiltelefoner liggende, og 52% sagde, at de havde bærbare computere, som de ikke længere brugte.

- Når jeg åbner skuffen, så tænker jeg på, at jeg skal have gjort noget ved det, fordi det er noget værre noget at have alt det liggende, som jo egentlig burde ryge til genbrug, siger Rie Falborg, da vi møder hende i Fields.

- Jeg har et par mobiltelefoner liggende i hvert fald og også en PC, tror jeg. Det er jo blandt andet, fordi jeg godt lige vil være sikker på, at hvis jeg skulle skille mig af med det, at det så fuldstændig renset fra private ting. Og det har jeg ikke lige haft tid til at få kigget på, og så er det bare røget ind i skabet, siger Anette Kjersgaard.

quote Hvis jeg er sikker på, at alt bliver slettet, så synes jeg, det er et godt koncept

Rie Falborg

Vi er bange for at miste private billeder og koder til netbanken

Netop datasikkerheden er en hel central forklaring på, hvorfor så mange ikke skiller sig af med de aflagte produkter. Det blev slået fast i Københavns Kommunes undersøgelse, og det gentages af flere borgere i Fields.

- Der ligger jo adgangskoder til netbank og alt muligt andet på både telefon og computer. Det, vil jeg gerne være 100 % sikker på, ikke ender hos andre, siger Anette Kjersgaard.

Derfor er det også en del af det nye koncept, at indleverede mobiltelefoner, Ipads og computere bliver formateret, før de bliver sendt videre til nye ejere.

- Al data bliver slettet på alle produkterne, så der ikke er noget, der ryger videre, når produkterne bliver sendt til genbrug, siger souschef i Teknik- og Miljøforvaltningen Anne-Mette Greve Næsager.

Og det møder stor ros fra de borgere, elektronikkasserne er tiltænkt.

- Hvis jeg er sikker på, at alt bliver slettet, så synes jeg, det er et godt koncept, siger Rie Falborg.

- Hvis der er en garanti for, at ting bliver slettet, så synes jeg, det er meget positivt, samstemmer Neel Modin Ynddal.

I kassen med elektronikaffald på genbrugspladsen på Vermlandsgade ligger der både computere, ipads og iphones. Når de bliver smidt ud til elektronikaffald bliver de mest vitale dele genanvendt, men var de istedet smidt i den nye elektronikboks, så vil de kunne blive genbrugt som de enheder, der er skabt som.
I kassen med elektronikaffald på genbrugspladsen på Vermlandsgade ligger der både computere, ipads og iphones. Når de bliver smidt ud til elektronikaffald bliver de mest vitale dele genanvendt, men var de istedet smidt i den nye elektronikboks, så vil de kunne blive genbrugt som de enheder, der er skabt som.


Kæmpe klimapotentiale ved direkte genbrug

Det elektronikaffald, der bliver indleveret som enten stort eller småt elektronik på genbrugspladserne i København, bliver genanvendt, men ikke genbrugt. Det vil sige, at man forsøger at få de mest værdifulde råstoffer ud af produkterne, før resterne bliver brændt.

Men dermed går det meste af værdien i produkterne tabt.

- Det er meget lidt af klimabelastningen fra produktionen af et produkt, vi får igen, når vi genanvender det. For produkterne er så forholdsvis små, og de er limet samme på kryds og tværs og derfor svære at adskille, siger Michael Søgaard Jørgensen, der er lektor for institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet.

- Når vi har prøvet at regne på det, så er vi altså nede omkring, at vi kan få 3-5% af klimabelastningen igen, når vi genanvender. Derfor er det meget bedre, når vi kan genbruge tingene direkte.

quote Der er omkring 200 kg CO2 indlejret i en bærbar computer, og hvis man vil have noget at sammenligne det med, så er der ca. 3 kg CO2-belastning i et kilo svinekød

Michael Søgaard Jørgensen, Lektor, Aalborg Universitet

Men for at ting skal kunne genbruges direkte, så er det vigtigt, at de ikke ligger for længe i skuffer og skabe.

- Det er lidt afgørende, at en telefon eller computer ikke ligger alt for længe, fordi så når den at blive så gammel, at den er alt for forældet i forhold til nyere modeller, og så er der ikke rigtig noget, der kan bruges igen. Så den skal gerne afleveres hurtigt, hvis den skal genbruges.

Smider man en smartphone i elektronikboksen, vil den blive formateret og sidenhen sendt til Østeuropa, hvor den vil blive solgt som den telefon, den er.
Smider man en smartphone i elektronikboksen, vil den blive formateret og sidenhen sendt til Østeuropa, hvor den vil blive solgt som den telefon, den er.
Foto: Martin Kiil

På rådhuset håber politikerne, at Københavnerne tager de nye elektronikbokse til sig. For der er brug for, at vi genbruger meget mere. Faktisk er vi ifølge FN det land, der har det tredjehøjeste forbrug af elektronik i verden i forhold til antallet af indbyggere.

- Vi udleder i dag omkring 13 ton CO2 om året per borger, og det skal vi have helt ned på 3 ton. Det er jo en kæmpe forskel. Vi bruger, hvad der svarer til fire gange de ressourcer, vi har på jorden, og der skal vi jo ned på ikke at bruge mere end det, der er på jordkloden, siger teknik- og miljøborgmester i København Line Barfod.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik