Ny LGBT-forening deltager ikke i Copenhagen Pride
Den nye LGBT-forening Dansk Regnbueråd mener, at debatten om LGBT-rettigheder er gået for vidt.
En ''anti-woke, pro human forening for lesbiske, bøsser, bi- og transseksuelle.''
Sådan beskriver den nye LGBT-forening Dansk Regnbueråd sig selv.
Foreningen, der blev skabt i juni, går med egne ord imod politisk korrekthed, og skal ikke deltage i årets Copenhagen Pride.
Næstformand Jesper W. Rasmussen har tidligere selv deltaget i festlighederne. Men i dag mener han og Dansk Regnbueråd, at debatten om LGBT-rettigheder har udviklet sig til, hvad de selv kalder ''ideologisk kønsekstremisme''.
Og det er selvom formanden for foreningen, Marcus Dib Jensen, selv er transmand.
- Vi skal ikke være med til priden, fordi vi mener, at det ideologiske grundlag har ændret sig. Fra at være en fair kamp for ligeret til nu at handle om, at der er 72 køn, at det er okay, at børn skifter køn, ting må ikke hedde, det de hed før og alle mulige andre dårlige ting, siger næstformand Jesper W. Rasmussen.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Hvad mener Dansk Regnbueråd?
Dansk Regnbueråd har udarbejdet en liste med 12 politiske punkter. Her står blandt andet:
- De mener, at det skal fastholdes, at der kun findes to køn - mand og kvinde, og at disse begreber skal beskyttes.
- De mener ikke, det skal være lovligt for børn under 18 at få lavet kønskorrigerende kirurgi eller få medicinsk behandling. De mener heller ikke, det skal heller være muligt for børn at få foretaget juridisk kønsskifte.
- De ønsker tilmed, at kønsdysfori igen skal anses som en psykisk lidelse. Kønsdysfori beskriver følelsen af, at være utilpas med det køn, man er født som. I Danmark blev kønsdysfori fjernet som en diagnose i 2017. Året efter gjorde Verdenssundhedsorganisationen WHO det samme.
- De mener ikke, at transpersoner skal kunne konkurrere i sport mod andre køn end deres biologiske køn.
Du kan læse alle 12 punkter her.
Ukendt antal medlemmer
Foreningen vil ikke afsløre, hvor mange medlemmer de har, men deres Facebookside har efter to måneder omkring 3000 likes.
Regnbuerådet deltager ikke i det officielle Copenhagen Pride-program, men i ugens løb skal foreningen blandt andet holde oplæg om wokeness og deltage i et debat-arrangement hos Liberal Alliance.
Har mødt stor kritik
Dansk Regnbueråd ser sig selv som et modstykke til LGBT+ Danmark, der siden organisationens oprettelse i 1948 har været det primære talerør for LGBT+-personer her i landet.
I foreningens korte levetid har Dansk Regnbueråd allerede mødt stor kritik. Blandt andet bliver de beskyldt for at ville tilbagerulle rettigheder for LGBT-personer, som andre har kæmpet for i årevis.
Jesper W. Rasmussen ser dog anderledes på det:
- Det argument kan man godt lave. Man kan også sige, at tingene er skredet af sporet i en grad, så det truer den videre accept af os som LGBT-personer, siger han.
- Det er vigtigt at forstå, at der kun er to køn. To biologiske køn. Der går ikke noget af mig ved, at folk definerer sig, som det, de har lyst til. Men der går noget af mig, hvis jeg bliver tvunget til at acceptere folks definition og agere efter det, siger næstformand i Dansk Regnbueråd, Jesper W. Rasmussen.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Hvad vil det sige at være ''woke?''
Ordet woke betyder direkte oversat at være vågen. Wokeness, eller det at være woke, signalerer en social bevidsthed og en politisk opmærksomhed på bestemte samfundsgruppers privilegier og undertrykkelse af andre grupper.
Woke er et identitetspolitisk og aktivistisk begreb, som bruges til at betegne en oplevet social, køns- eller racemæssig uretfærdighed.
Kilde: Den Store Danske
''Identitetspolitik er ikke løsningen''
På trods af, at undersøgelser viser, at markant flere LGBT-personer oplever mistrivsel end andre, mener Dansk Regnbueråd ikke, at identitetspolitik og flere rettigheder er løsningen.
- Vi anerkender, det undersøgelserne viser. Men vi mener, at identitetspolitikken, som den er i dag, stiller for høje krav til befolkningen om at være ''woke'', og det er med til at øge fremmedgørelsen og intolerancen overfor LGBT-personer frem for forståelse og accept, siger Jesper W. Rasmussen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry
Strømning fra USA
De holdninger som Dansk Regnbueråd repræsenterer, kommer ikke ud af det blå, men kan ses som en del af en større international bølge, fortæller historiker og forsker i LGBT-rettigheder ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, Peter Edelberg:
- Der er en stor bølge af det, som internationalt kaldes ''Anti Gender''-bevægelsen. Det er en bevægelse, der går imod transkønnedes rettigheder, og går imod at vi inkluderer transkønnede og nonbinære i den måde, vi taler til hinanden på, siger han.
- Vi ser det også meget kraftigt i USA nu. Der er en enorm bevægelse for at reetablere klassiske kønsnormer.
I marts blev der i staten Florida i USA vedtaget en ny lov, der gør det ulovligt for klasselærere i de første klassetrin at diskutere emner, der omhandler LGBT med eleverne.
Loven er blevet stærkt kritiseret for at fremmedgøre mennesker med en anden seksualitet end heteroseksualitet, og har fået tusindvis af mennesker til demonstrere I USA.
Kampen fortsætter
Hos LGBT+ Danmark mener man, modsat Dansk Regnbueråd, at der stadig er en kamp at kæmpe.
- Det er årets vigtigste uge for os. Det er jo en uge, hvor bliver sat fokus på de politiske mærkesager, vi har, og nogle tematikker, som for os er vigtige at løfte i år, siger Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark.
I år har LGBT+ Danmark særligt fokus på forhold og rettigheder for regnbuefamilier samt muligheden for at skabe lokale fællesskaber rundt i kommunerne.
- Vi kan jo se på trivselstal for LGBT+ målgruppen, at der stadig er en uforholdsmæssig stor del af vores målgruppe, der mistrives, fortæller hun.
En undersøgelse lavet af Als Research for Ligestillingsafdelingen i Miljø- og Fødevareministeriet i 2020 viste, at 28 procent af LGBT+ personer i Danmark føler sig ensomme. Det var fem til seks gange højere end blandt resten af befolkningen, hvor tallet var fem procent.
- Derfor er der jo rigtig meget arbejde foran os for at udvide folks forståelse af, hvad det vil sige at være en del af vores målgruppe, siger Susanne Branner Jespersen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
''Kigger på virkeligheden''
LGBT+ Danmark ønsker modsat Dansk Regnbueråd et grundlæggende opgør med normer og arbejder for anerkendelse og repræsentation af personer, der bryder med normerne for køn og seksualitet:
- Vi kigger på virkeligheden. Og vi kan jo se, at folk lever deres liv på forskellige måder, og også på måder, der falder udenfor den klassiske forståelse af to køn, siger hun.
- Deres interesse skal vi også stå på mål for. Hvis de skal have frihed til at leve deres liv, som de gerne vil, så kræver det en forståelse for, at man godt kan udleve sit køn på andre måder end indenfor en klassisk forståelse af det.
Copenhagen Pride Week løber af stablen lørdag den 13. august frem til den 21. august. Selve Pride-paraden finder sted lørdag den 20. august med rute fra Frederiksberg Rådhus til Københavns Rådhusplads.