Ny plan for København er klar: Vil bygge 40.000 nye boliger de næste 12 år

Der skal bygges langt flere nye boliger i København, ifølge forvaltningens udkast til kommuneplan.

Lokalpolitikerne i København skal nu tage stilling til, om der skal bygges 40.000 nye boliger i København frem mod 2036.

Det skal der i hvert fald, hvis det står til forvaltningen, der i et nyt udkast til en ny kommuneplan blandt andet skriver:

'I København er der i en årrække ikke blevet bygget nok boliger til at modsvare befolkningsvæksten med prisstigninger og længere ventelister til følge.'

De mange nye boliger skal efter planen blandt andet opføres i Nordhavn, på Vingelodden på Nørrebro, Helgoland, Kløverparken og Refshalvøen.

Se de nye områder i bunden af artiklen.

En del af boligerne ved de to sidstnævnte forudsætter, at der bliver etableret metro og Østlig Ringvej.

Teknik- og  miljøborgmester Line Barfoed (EL) er overordnet positiv overfor udkastet, men mener, at der i den kommende tid er flere ting, som der skal forhandles om. 

- Jeg synes, det er væsentligt, der bliver bygget mere i København, for det er der brug for, men for mig er det vigtigt, at de er til at betale, og det skal vi nu til at forhandle om, siger hun.  

25 procent skal være almene boliger

Kommuneplanen er blot et udkast og skal derfor først behandles i flere udvalg, og der kan derfor komme mange ændringer løbende, før den kan komme til endelig afstemning i borgerrepræsentationen.

I udkastet står der, at 25 procent af de nye boliger skal opføres som almene, og derudover vil der komme 6000 nye ungdomsboliger.

Men det er for lidt ifølge Line Barfoed.

- Jeg synes, der er behov for mange flere almene boliger, for der mangler boliger, der er til at betale. Der mangler boliger til unge og socialt udsatte, så det har vi brug for meget mere af. Vi skal også se på flere andels- og ejerboliger, for vi har ikke brug for flere dyre, private boliger, siger hun. 

Hvad er en kommuneplan?

Hver fjerde år skal alle kommuner lave en kommunalplan.

Det er en overordnet plan for byens fysiske udvikling, består af visioner og politiske mål, retningslinjer samt rammer for byens udvikling.

Politikerne skal i samarbejde blive enige om kommunalplanen, og det forventes, at den bliver endeligt vedtaget i udgangen af 2024.


Flere større familieboliger og flere mindre boliger

Det har tidligere været fremme, at demografien i København har ændret sig, hvor der blandt andet er kommet langt flere singlehusstande, der har gjort, at der er mangel på mindre boliger.

Derfor lægger forvaltningen op til, at man reducerer den mindste boligstørrelse for familieboliger i København fra 50 kvadratmeter til 40 kvadratmeter.

Især børnefamilier søger ud af byen i de her år, men dem skal der også være bedre plads til i kommuneplanen, og derfor ønsker man, at mindst 20 procent etageareal til boliger er på mindst 110 kvadratmeter i byudviklingsområderne.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Og det er fornuftigt mener Line Barfoed. 

- Vi skal have flere mindre boliger, fordi rigtig mange bor alene, og ikke har brug for så meget plads, men også på grund af klimaproblemerne, skal vi lære at bo på færre kvadratmeter. Men det må ikke være 40 kvadratmeter brutto, for så kan man ende med reelt kun at bo på 15 kvadratmeter, siger Line Barfoed og fortsætter:

- Samtidig skal vi have et bredt udbud, der passer til de mange forskellige behov, og der skal vi også have et udbud til dem, der har 3,4 eller 5 børn, så de ikke flytter væk fra byen. 

Københavns Kommune lavede i 2022 en undersøgelse blandt personer, der var flyttet fra København, og konklusionen var, at 56 procent af de adspurgte gerne ville vare blevet i København. Den største enkeltstående grund til, at de alligevel flyttede fra byen, var økonomiske årsager.

Forvaltningens udkast til den nye kommuneplan skal i første omgang behandles i Økonomiudvalget den  5. marts. 

Se hvor der skal bygges nye boliger, ifølge forvaltningen

1

Refshaleøen og Kløverparken

refshaleøen og kløverparken Foto: Københavns Kommune

Forvaltningen foreslår  disse to områder til nye boliger. Det er dog en betingelse, at der kan etableres metrolinje til området samt en østlig ringvej

2

Teglholmen

Teglholmens Vestkaj Foto: Københavns Kommune

Teglholmens Vestkaj. En større virksomhed, Man Energy Solutions, flytter til Roskilde og i den forbindelse bliver området frit til nyt byggeri.

3

Nordhavn

Nordhavn Foto: Københavns Kommune

Der er tale om Levantkaj Øst, Tunnelkvarteret  og Skagerak, som ligger langs den besluttede metrolinje

4

Svanemøllen

Foto: Københavns Kommune

Nordøst for jernbanen har DSB værkstedsarealer. DSB forventer at tømme værkstederne i 2030.

5

Vingelodden Foto: Københavns Kommune

Området mellem Rovsingsgade, Tagensvej, Lersøpark Allé og  jernbanen er også udset til nye boliger. I dag ligger der flere autoværksteder samt en moske.  



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik