Oprørte beboere: Cykelkoks ved julemarked kan give farlige situationer
Lokaludvalget i Indre By har rettet henvendelse til Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltning. Det sker, efter at julemarkedet på Højbro Plads har bredt sig ud på en trafikeret cykelsti.
En række glade julehandlende har sat en indirekte kæp i hjulet på de mange københavnere, der hver dag cykler gennem middelalderbyen.
Julemarkedet på Højbro Plads ligger i år nemlig ovenpå cykelstien, der forbinder Læderstræde med Store Kirkestræde, som fører mod Kongens Nytorv.
Og det har fået et lokaludvalg fra Indre By i København til at gå i rette med kommunens Teknik- og Miljøforvaltning.
Forvaltningen har nemlig givet julemarkedet tilladelse til, at det må inddrage den dobbeltrettede cykelsti mellem Amagertorv og Højbro Plads.
En omkørsel er dog sat i effekt, men den er uforholdsmæssigt lang og resulterer i trafikal usikkerhed, når gående og cyklister mødes, mener lokaludvalget.
Og så er den også ukomfortabel, da den er brostensbelagt, siger formand for Indre Bys Lokaludvalg, Bent Lohmann.
- Vi er uforstående over for, at man spærrer en så central cykelsti af. Og så er der det helt principielle i, at man ønsker at være verdens bedste cykelby, men lader et privat julemarked brede sig ind over en offentlig cykelsti. Det har ikke noget med verdens bedste cykelby at gøre, siger han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Teknik og Miljø-forvaltningen svarer
Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune bekræfter, at det er dem, der har givet tilladelse til at lade julemarkedet afspærre den pågældende cykelsti.
Derudover har de også givet arrangøren, eventorganisationen Magic Entertainment, tilladelse til at opstille afskærmning i form af to boder, alsammen for at forhindre ulykker.
"Forvaltningen har givet tilsagn for at undgå sammenstød mellem cyklister og besøgende til julemarkedet. Der er tale om et forsøg, som vi efterfølgende vil evaluere grundigt", oplyser Mikkel Halbye Mindegaard, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen.
Før været sammenstød
Michael Deutsch står bag Magic Entertainment, og han har dermed ansvaret for julemarkedets forløb.
Han forklarer - ligesom kommunen - at inddragelsen af cykelstien er en forsøgsordning, og at de i fællesskab med kommunen og politiet vil evaluere på det løbende. Hensigten er at undgå, at cyklister kolliderer med julemarkedets gæster.
Helt på linje med hvad Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser.
"Vores julemarked har i år i et forsøg på at undgå ulykker imellem cyklister og gående gæster til og fra vores julemarked inddraget cykelstien. Vores erfaringer fra tidligere år er nemlig, at der er mange cyklister, der ikke ser sig godt nok for og derfor er kørt ind i vores gæster. Især turisterne, der ikke ved, at der er en cykelsti, når de går ind på julemarkedet. Det har indtil videre været en succes med inddragelse af cykelstien, og mange trækker cyklen henover Amager Torv, og som kan se fornuften i idéen", skriver arrangør Michael Deutsch i en mail til TV 2 Lorry.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Ønsker for fremtiden
Det er lokaludvalget, der har brugt funktionen Giv et Praj på Københavns Kommunes hjemmeside.
En hjemmeside, hvor borgere kan tippe kommunen, hvis de ønsker, at der skal tages vare på for eksempel huller i cykelstien eller et ødelagt vejskilt.
Formand for Lokaludvalget Indre By, Bent Lohmann, udtrykker også sin bekymring for sikkerheden. Nemlig når cyklister, fodgængere fra Strøget og gæster fra julemarkedet mødes fra hver sin side.
Han mener dog, at det netop er som følge af afspærringen af cykelstien, at den potentielt farlige situation kan opstå.
- Det er jo en hoved-færdselsåre, hvor rigtig mange færdes. Jeg har set, at nogle cykler op på Amagertorv i stedet for - det vil sige indenom omkørslen - og så har du pludselig cyklister inde på Strøget, som er gågadezone, siger han.
- Vi ønsker, at de fjerner julemarkedet fra cykelstien. Der har ikke tidligere år været afspærret, så vi forstår ikke, hvorfor det er lige nu, det sker, siger han.
Men har I overvejet at gå i dialog med julemarkedet direkte?
- Nej, det er forvaltningens opgave. Vi er borgere, vi er frivillige. Det er ikke vores bord.
Cyklister i fodgængerzonen
Som følge af lokaludvalgets henvendelse har Teknik- og Miljøforvaltningen kontaktet Københavns Politi for at gøre dem opmærksom på, at nogle cykler indenom i stedet for at stå af eller cykle udenom af omkørslen.
"Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, at visse cyklister tilsyneladende ikke står af og trækker, men i stedet kører over Amagertorv, som er fodgængerzone", skriver Mikkel Halbye Mindegaard, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen.
Afspærringen gælder i perioden fra den 2. november til den 23. december i år, oplyser forvaltningen.