Her er tendenserne, vi skal vinke farvel til i 2025
Vi har spurgt en række trendsættere og kulturpersonligheder, hvad de gerne vil vinke farvel til i det nye år.
Vi har sagt pænt goddag til en kalender med 365 nye dage.
Men hvor den 1. januar i 2024 var en mandag, så er det i 2025 en onsdag.
Alt er altså ikke helt, som det plejer.
Tiderne skifter – og mon ikke også tidens såkaldte trends vil forandre sig – på samme måde som forholdet mellem ugedage og datoer?
TV 2 Kosmopol har spurgt en provokunstner, en sladderdronning, en livsstilsekspert, en reality-anmelder, en frisør, en bartender og en ekspert i popkultur, hvilke tendenser, de tror - ja, sågar måske endda håber - skal dø i år.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Ditte Okman: Stop talebeskederne!
- Min helt store kæphest er talebeskeder - de er relativt nye, og de skal ikke blive ældre! Det er så tidsrøvende og nærmest provokerende at sende folk en fem minutter lang enetale, hvor man bare rabler derudaf, og modtageren ikke har en chance for at vide, om der rent faktisk kommer en vigtig pointe i enden, og derfor er tvangsindlagt til at lytte til ende. Man kan selvfølgelig straffe afsender ved at returnere en 12 minutter lang enetale, men man kan jo også skrive en besked. SMS - short message service. Kort. Bare kort.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Flemming Møldrup: Lad os drømme mere
- For mit vedkommende håber jeg, vi kan flytte noget af dommedagsstemningen over i noget mere håbefuldt. At vi begynder at tro på, at vi nok skal klare den, at tingene nok skal lykkes. Jeg drømmer om, vi begraver idéen om, at fremtiden er stendød, og i stedet begynder at drømme om, håbe på og ikke mindst forestille os den fremtid, vi drømmer om at leve i. Lige nu er det som om, alle kun ser en mørk fremtid. Hvad ville der mon ske med os, hvis vi så en lys i stedet for?
Foto: Rita Kuhlmann/Heartbeats
Thomas Balslev: Mindre meta-tale, tak
- Jeg synes, det er en superduper irriterende tendens, at deltagerne i reality-tv hele tiden spørger hinanden, hvordan de synes, daten går, MENS DE ER PÅ DATE. Det kan man simpelthen ikke. Det er overkommunikerende og rapporterende på en måde, der får mennesker til at fremstå som robotter. Kun debile mennesker italesætter sociale dynamikker, mens de sker. Man må ikke live-kommentere sin egen eller andres adfærd, medmindre man er sportskommentator.
Foto: MCH/Tony Brøchner.
Kimberly Høegsberg: Farvel til Sambuca
- Der er nok en masse, der vil hade mig for det her, men jeg bryder mig virkelig ikke om drinks med lakridssmag. Så jeg håber virkelig, vi kommer til at sige farvel til Sambuca, og alt det bruges i. Jeg ved, der er masser af folk, der elsker det, men jeg hader det virkelig.
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Kristian Von Hornsleth: Woke-kulturen går af mode
- Jeg tror, det her woke-pendul kommer til at svinge lidt tilbage. Nu har folk været derude, hvor det går lidt amok. Der er ligesom en vis dekadence over det. Det er en rig kultur, der piller navle, mens Titanic går ned. Når det så er sagt, har woke-kulturen også bibragt meget godt, og den har været med til at få en masse borgere op ad sofaen. Men når en kultur har været ude i ekstremerne, så bouncer den som regel tilbage og finder et nyt ståsted. På den måde er kulturen jo som Newtons tredje lov – altså, at tryk avler modtryk.
Foto: Privat foto
Ema Seferovic: Begrav ekstrem 'cancel culture'
- En tendens, jeg håber, vi kan efterlade i 2024, er 'cancel culture', som jeg synes har taget en ekstrem form i populærkulturen i dag. Jeg håber, vi alle kan blive bedre til at skabe og bidrage til en kultur - online, såvel som i den virkelige verden - hvor vi går i dialog med hinanden på en mere åben, respektfuld og konstruktiv måde, hvor der fokuseres på ansvarstagen og udvikling, og knap så meget på sensationel udskamning og konspiration.
Foto: Privat foto
Esha Khamo: "Jeg plejer" skal ikke plejes
- Jeg oplever tit kunder sidde i stolen og sige: ”Jeg plejer at blive klippet sådan her …” Plejer og plejer og plejer. Jeg synes, vi skal turde komme lidt væk fra de her trygge rammer og give mere plads til noget nyt og være lidt mere åbne for at se en ny udgave af os selv - hvis vi altså har tillid til frisøren. Mange mennesker søger ganske naturligt tryghed og låser sig ofte fast på nogle bestemte ting. Med al respekt for kunden og dennes ønsker håber jeg alligevel, at man i det nye år giver en smule mere plads til, at frisøren kan se på tingene med friske øjne.
Spørg Os
Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her +_