Parkeringspladser lukker på stribe: Men du kan købe din egen for en million kroner
Hvor meget vil du betale for din egen, private parkeringsplads midt i byen? Mens kampen om offentlige P-pladser spidser til, så blomstrer markedet for privatejede pladser.
x
Kampen om parkeringspladser i København spidser til.
Torsdag aften skal Københavns Borgerrepræsentation tage stilling til to forslag, der kommer til at koste parkeringspladser.
I det ene forslag, der handler om såkaldte bylivsgadeprojekter, skal lokale veje ændres, og dermed ryger der knap 30 parkeringspladser.
Det andet forslag handler om at konvertere almindelige parkeringspladser til erhvervspladser, så for eksempel håndværkere får lettere ved at parkere, når de skal arbejde i København.
Og dermed bliver det igen en tand mere besværligt for københavnerne - eller besøgende i byen - at finde en offentlig parkeringsplads.
Til gengæld blomstrer markedet for private parkeringspladser, og har du pengene, så kan du købe en plads, som kun du har lov til at bruge.
P-pladser til salg i nybyggerier
Mange af de private parkeringspladser ligger i splinternye parkeringskældre under lejlighedsbyggerier i for eksempel Nordhavn eller på Islands Brygge.
Mange af byggerierne er såkaldte projektsalg, hvor folk har købt boligen, før den er færdig. Og når man alligevel har pengepungen fremme, så kan man jo købe en parkeringsplads, så man aldrig skal tænke på, hvor man skal stille bilen, når man kommer hjem fra arbejde. Men den behagelighed kan let koste en million kroner.
- Da PFA byggede på Nordø i Nordhavn, fik de mulighed for at grave op og lave P-pladser. Hovedparten af dem var allokeret til erhverv, men vi fik mulighed for at sælge P-pladser til nogle af lejlighederne. Dem solgte vi for en million kroner stykket. Flere var interesseret i mere end en plads, fortæller Kristian Lützau, indehaver af ejendomsmæglerforretningen Lützau.
Lige nu sælger han parkeringspladser i en kælder i Borgergade i Københavns Indre By. Her koster en parkeringsbås 950.000, og lidt billigere bliver det, hvis man vil parkere på en af de ramper, der er en del af kælderen.
- Når parkeringskælderen ligger direkte under den lejlighed, man bor i, så er der tale om liebhaverpriser. Men andre steder – for eksempel i Borgergade - kan vi også sælge til knap en million. Og prisen er selvfølgelig et udtryk for, at der er for få private P-pladser, og at der er folk, som ikke vil køre rundt og lede efter en offentlig plads, siger han.
God forretning at købe
Før renterne begyndte at buldre i vejret for et års tid siden, så kunne det være en god forretning at købe frem for at leje.
-Tidligere har det været sådan, at da renteniveauet var i minus, og du kunne finansiere et lån ind i boligens friværdi, så var det faktisk billigere at købe en parkeringsplads til en million end at leje en parkeringsplads til måske 2.000 kroner om måneden, siger Kristian Lützau.
Ejendomsmæglerkæden Home har en afdeling i Nordhavn, og her peger ejendomsmægler Henrik Bengtson på, at lejligheder bliver mere attraktive, hvis der hører en privat parkeringsplads med.
- Man skal ikke se sådan en parkeringsplads som en investering som sådan. Selvfølgelig kan den blive mere værd - men når du skal sælge din lejlighed igen, så sælger du også en ret til at parkere og samlet kan de to have en værdi. Og hvis der ikke er flere P-pladser i et område, så bliver din lejlighed mere værd, når der hører en P-plads til den, siger han.
Henrik Bengtson nævner, at i nogle af de byggerier, Home sælger lejligheder i, koster en P-plads 750.000 kroner.
Ud over køb af en P-plads hos en ejendomsmægler, så kan man selvfølgelig også være heldig at finde en til salg på Den Blå Avis.
Her kan man for eksempel få en P-plads i en parkeringskælder på Sluseholmen for 200.000 kroner, og på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro er der sat en til salg, som koster 395.000 kroner.
Folk presses ud af byen
Den slags penge er der mange københavnere, der ikke har. Og derfor er den konservative børne- og ungeborgmester, Jakob Næsager ude med riven, når borgerrepræsentationen i aften har de to forslag på dagsordenen, som altså betyder færre P-pladser.
Der er dels et projekt, der handler om liv i gaderne og dels et projekt, der skal konvertere offentlige pladser til erhvervspladser. Jakob Næsager mener, at de begge vil være med til at presse børnefamilier - og kommunalt ansatte medarbejdere, der arbejder med børn og unge - ud af byen.
- De har jo efterhånden ikke råd til at have en bil. Lærere, pædagoger og sygeplejersker har ikke 2.000 kroner om måneden til at leje eller købe en parkeringsplads for. Og med de her forslag jagter man dem og børnefamilierne ud af byen, siger han.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix