Politiet undersøges for at stjæle brosten fra Pusher Street
Københavns Politi bekræfter, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøger en sag om betjente, der skal have stjålet brosten fra Pusher Street i forbindelse med rydningen.
Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, undersøger en sag, hvor betjente fra Københavns Politi anklages for at stjæle brosten fra Pusher Street som trofæer i dagene inden, at beboerne på Christiania sammen med justitsministeren og overborgmesteren i København gravede gaden op og officielt nedlagde Pusher Street.
Det bekræfter Københavns Politi over for TV 2 Kosmopol, der i en skriftlig kommentar udtaler, at sagen blev anmeldt i april måned, da politikredsen blev opmærksom på denne.
- DUP’s efterforskning er fortsat i gang, og det er vigtigt, at det kan ske uden påvirkning udefra. Derfor kan vi på nuværende tidspunkt ikke kommentere sagen, men henviser til DUP, skriver politikredsen til TV 2 Kosmopol.
Sagen tager afsæt i en video fra foråret, nærmere bestemt den 2. april, hvor optagelser viser betjente fra Københavns Politi grave brosten op fra Pusher Street og putte dem i tasker og poser, angiveligt for at tage disse med sig som trofæer.
Christianitter afhørt
Dette skete i forbindelse med en aktion, hvor politiet ryddede gaden.
Videomaterialet har Christianias Arkiv siden delt på Facebook og YouTube.
Over for TV 2 Kosmopol forklarer arkivar Ole Lykke samt fotografen bag optagelserne, Anton Lønborg, at de er blevet afhørt om sagen af DUP.
Hos DUP bekræfter specialkonsulent Anne Skov Anhøj over for TV 2 Kosmopol, at DUP’s igangværende undersøgelse af sagen er sket på baggrund af en henvendelse fra Københavns Politi selv.
Hun oplyser desuden, at DUP udarbejder en redegørelse, når deres undersøgelse er færdig, som bliver sendt til statsadvokaten, der herefter tager stilling til, om der skal rejses tiltale i sagen.
Politiklagemyndigheden kan på nuværende tidspunkt ikke estimere, hvornår redegørelsen sendes til statsadvokaten.
Mange tog brosten som souvenirer
Fire dage efter optagelserne fandt en officiel seance sted den 6. april, hvor hele Pusher Street blev gravet op.
Her var blandt andre justitsminister Peter Hummelgaard (S) og daværende overborgmester i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen (S), med til at fjerne nogle af de cirka 17 kilo tunge sten.
På dagen valgte mange af de fremmødte at erhverve sig en brosten som minde fra den nu forhenværende gade for hashsalg.
Dette blev dog mødt af nogen modstand fra christianitterne, der måtte afspærre de opgravede brosten og sætte skilte op, hvor man bad folk om at lade stenene være, så de kunne blive genbrugt på et senere tidspunkt.
- Gaden er historisk, og derfor er det jo en historisk souvenir at have, ligesom et stykke af Berlinmuren, sagde Christianias talsperson, Mette Prag, i den forbindelse.
Ifølge christianitterne forsvandt "flere hundrede" brosten i forbindelse med opgravningen af Pusher Street.
Herunder kan du se, hvordan det gik til, da Pusher Street med de tilhørende brosten officielt blev gravet op og nedlagt: