Politiker vil kæmpe for at bevare klassisk københavner-værtshus
I Københavns Nordvestkvarter er værtshuset Fuglereden i fare for at blive revet ned, fordi grundejer i stedet vil bygge ungdomsboliger – men den plan møder politisk modstand.
Cafe Fuglereden på Provstevej er et af Nordvests sidste brune værtshuse, og hvis det står til bygningens grundejer, så bliver den helt bestemt ikke den allersidste.
Grundejeren har nemlig planer om at rive den gamle bygning ned for i stedet at opføre 40 ungdomsboliger.
Men den plan vil Lars Weiss, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation, sætte en stopper for.
Han har derfor bedt Teknik- og Miljøforvaltningen undersøge, hvilke juridiske muligheder der er for at standse byggeriet, så man kan bevare kulturarven i området.
For nylig blev der vedtaget en ny kommuneplan i København, hvor hver bydel har sit eget afsnit. Heri står der blandt om Nordvest, at de gamle miljøer, som Fuglereden er en del af, skal bevares. Og det giver Lars Weiss en tro på, at det kan lade sig gøre at redde bygningen.
Vil omstøde gammel lokalplan
- Der ligger en omtrent 25 år gammel lokalplan fra området, som giver grundejer mulighed for at bygge. Men i og med lokalplanen er så gammel, og der er vedtaget en kommuneplan, der siger noget andet, så vil vi undersøge, hvilke muligheder der er for at stoppe det, siger Lars Weiss til TV 2 Lorry.
- Når jeg går ind i en sag som denne, så er det fordi, jeg kan se, at der er en reel mulighed for at bevare bygningen. Der har været andre steder i byen, hvor det på forhånd har været en tabt kamp, fordi der har været helt nye lokalplaner, men her mener jeg, at der er en reel mulighed for at vi kan komme igennem med at bevare Fuglereden – og så skal vi gøre det.
Fuglereden har hjemme i en hjørnebygning fra omkring forrige århundredeskifte og er et af de få tilbageværende eksempler på datidens byggestil i området, der dengang hed Utterslev Mark. Det meste byggeri fra perioden består af lave huse på op til to-tre etager. Flere af dem er desuden kendetegnet ved at have et hjørnetårn, ligesom den bygning, hvor Fuglereden ligger.
Og det er med til at fortælle historien om København og giver byen charme, mener Lars Weiss
- Hvis alt, hvad der er historisk i en bydel, forsvinder, så taber bydelen sin sjæl. Og det kender vi selv, når vi besøger andre byer, hvor vi er glade for at opleve kulturhistorie og se den udvikling en by har været igennem. At bevare de her historiske spor er med til at fortælle historien om København og historien om Nordvest.
Ejeren har selv boet i bygningen
Ejeren af grunden er tømrer Jørgen Petersen. Han købte ejendommen i 1998, hvor den stod tom og med hans ord lignede en ruin.
- Jeg har selv boet der i en af lejlighederne i 10-12 år, så jeg er meget bekendt med området, dynamikken og kulturen. Da jeg købte ejendommen, var kvarteret et andet. Der sad mange flere og brugte værtshusene som stue. Sådan er det ikke længere. Og der ligger i dag stadigvæk masser af værtshuse på Frederikssundsvej. Så hvorfor er det ene sted mere helligt end et andet?, spørger han.
Jørgen Petersen peger på, at det bedre kan betale sig for ham bygge nyt end at beholde hjørnebygningen, hvor Fuglereden ligger, ved lige.
- De fire lejligheder, der er i dag, er utidssvarende. Der er hverken handicapadgang eller energivenlighed. I det her tilfælde vil det være ligeså dyrt at klimasikre de fire lejligheder som at bygge fire nye. I bund og grund handler det om økonomi. Det er der ingen tvivl om, siger Jørgen Petersen til TV 2 Lorry.
Sager ligger stille
Lige nu ligger de fleste sager som denne stille i Københavns Kommune på grund af coronakrisen, så der kommer til at gå noget tid endnu, før der bliver set nærmere på sagen om Fuglereden.
- Bygherre skal indgive en byggeanmodning og sikkert også en nedrivningsanmodning. Men det bliver der ikke behandlet meget af i øjeblikket. Så der kommer ikke til at ske noget de næste 14 dage, men forhåbentlig får vi lov til at genoptage sagerne efter den 10. maj, og så begynder den politiske hverdag også at vende tilbage, så vi som politikere kan være med til at påvirke myndigheds-beslutninger, siger Lars Weiss.