Politisk flertal er klar til at realisere Tivolis hede drøm

I flere år har planerne om en stor grøn park på Vesterbro ligget og ulmet, og tirsdag bliver der taget et stort skridt i retning mod en realisering af projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Her ses Tivolis grønne visioner for Vesterbrogade i København, som blev fremvist tilbage i 2019. Planerne har ligget på is, men nu ser det ud til, at idéen om et grønt byrum kan blive en realitet.
Foto: Tivoli

Farvel til busser, lastbiler og horder af personbiler, der hver dag fylder godt op i gadebilledet.

Sig i stedet goddag til frodige træer, fuglefløjt og rislende vand midt inde i et af de mest trafikerede områder i København mellem Hovedbanegården og Rådhuspladsen.

Det lyder idyllisk – og for nogle måske også utopisk – at anlægge en grøn oase lige foran indgangen til Tivoli.

Men sådan en virkelighed er nu et stort skridt tættere på at blive realiseret, når et flertal af politikerne i Københavns Kommunes Økonomiudvalg tirsdag vil stemme for, at kommunen sætter gang i arbejdet med at etablere en park på den strækning af Vesterbrogade, der ligger mellem Bernstorffsgade og H. C. Andersens Boulevard.

Trafikken på H. C. Andersens Boulevard er i forvejen stærkt presset, og vi frygter den risikerer at bryde sammen

— Jakob Næsager, Konservative

Drømmen om at erstatte trafikken på Vesterbro Passage med et grønt byrum har levet blandt flere af partierne på Rådhuset, siden Tivoli præsenterede idéen i 2019. 

Håbet var dengang, at parken skulle stå klar i 2022, og Tivoli fik arkitektfirmaet Gehl til at udarbejde visualiseringer af et kommende grønt byrum, men projektet strandede i Borgerrepræsentationen, da særligt Konservative og Venstre strittede imod.

Visualisering af bypark på Vesterbro Passage ved Tivoli.
Foto: Gehl Architects

Det blev i stedet besluttet, at der skulle laves en analyse af projektets påvirkning på trafikken i området.

Og den analyse ligger nu klar og kaster nye positive vinde over projektet.

Det fortæller flere af politikerne til TV 2 Kosmopol - herunder Københavns Teknik-og Miljøborgmester Line Barfod (EL).

- Det er et fantastisk projekt, der nu er tættere på at blive til virkelighed. Mange københavnere vil få stor gavn af en stor grøn bypark lige ved siden af Rådhuspladsen og Tivoli. Denne park vil skabe et helt unikt byrum med meget mere byliv, og den vil gøre København endnu mere indbydende - også for turister, siger Line Barfod til TV 2 Kosmopol.

Vi stemte oprindeligt imod forslaget om en bypark, da vi var bekymrede for, hvilke konsekvenser det ville have for trafikken

— Jens-Kristian Lütken, Venstre

"En tudetosset idé"

Det er dog ikke alle, der mener, analysens resultater taler for at bytte vejbanerne ud med en grøn bypark.

- Vi synes det er en tudetosset idé, fordi vi på trafiktallene kan se, at fremkommeligheden på H. C. Andersens Boulevard nedsættes markant. Trafikken på H. C. Andersens Boulevard er i forvejen stærkt presset, og vi frygter den risikerer at bryde sammen, hvis den presses yderligere, siger Jakob Næsager, der udover posten som Børne- og Ungdomsborgmester i København, også  sidder i Økonomiudvalget for Konservative.

Som det er i dag, benytter omkring 60 busser passagen i timen. Deres ruter vil derfor skulle omlægges, hvis strækningen skal omdannes til en grøn oase midt i byen.

- Det betyder at busserne vil få en længere rejsetid, og at driften vil blive dyrere. Det, synes vi, er en rigtig dårlig ide, siger Jakob Næsager.

Det er ikke kun den kollektive trafik, der vil blive påvirket af en ny bypark. Det vil også ramme bilisterne.

- Tæt på 50.000 biler benytter hver dag H. C. Andersens Boulevard. Derfor mener vi ikke, at kommunen skal gå videre med et projekt, der risikerer at forværre den trafikale situation på H. C. Andersens Boulevard, siger Jacob Næsager.

Venstre er vendt på en tallerken

Venstre, som oprindeligt stemte imod forslaget om at lukke Vesterbro Passage for trafik, mener dog ikke, at den nye analyse giver grund til så store bekymringer, at projektet bør droppes.

- Vi stemte oprindeligt imod forslaget om en bypark, da vi var bekymrede for, hvilke konsekvenser det ville have for trafikken. Men vi mener, den nye analyse viser, at det godt kan lade sig gøre at realisere projektet, uden for store gener for biler og busser, siger Jens-Kristian Lütken, der sidder i Økonomiudvalget for Venstre.

Trafikanalysen kommer med tre bud på, hvordan den trafikale situation kan løses.

Forvaltningen anbefaler dog kun to af forslagene, da det tredje vil medføre en væsentlig forøget udgift til busdriften.

I det ene forslag lægges der op til, at de busser der i dag benytter Vesterbro Passage omlægges til at køre mellem Jarmers Plads og Københavns Hovedbanegård via Hammerichsgade.

Det forventes, at denne løsning vil medføre en merudgift til busdriften på 4.7 millioner kroner.

Derudover står der i analysen, at biltrafikken vil blive markant forringet i krydset mellem H. C. Andersens Boulevard og Hammerichsgade, såvel som i krydset mellem H. C. Andersens Boulevard og Stormgade.

Det andet forslag vil dirigere de fleste busser via Hammerichsgade men sende en enkelt gennem Jernbanegade, der kan betjene Rådhuspladsen.

Denne løsning vil medføre en øget udgift til busdriften på fire millioner kroner.

I modsætning til det første forslag så forventes denne løsning ikke at påvirke trafikafviklingen i krydsene på H.C. Andersens Boulevard i betydelig grad.

For begge løsninger gælder det, at rejsetiden med bus i området potentielt set øges på grund af forøget trafikal trængsel.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Kan godt leve med konsekvenser

En grøn park i hjertet af København vil altså ikke være uden konsekvenser for trafikken i området.

Men ifølge Christopher Røhl, der sidder i Økonomiudvalget for Radikale Venstre, så bør det ikke afholde kommunen fra at bytte kørebanerne i Vesterbro Passagen ud med en grøn oase.

- Når vi træffer beslutninger, der vedrører trafikken, så vil det altid få konsekvenser for den ene eller den anden transportform. Med de her løsninger analysen ligger op til, så gør vi noget godt for de gående og cyklisterne, og derfor kan vi godt leve med, at det har nogle konsekvenser for busserne, siger han.

Selvom den første store sten i projektet nu er på plads, så er der stadig lang vej, før busser og biler bliver byttet ud med buske og træer.

Skal finde stor pose penge

Der skal nemlig findes en stor pose penge fra enten fonde eller virksomheder, der vil støtte op om projektet, som forventes at koste op imod 200 millioner kroner.

- Det er et stort projekt, og min vurdering er, at hvis Københavns Kommune skal løfte det alene, så ligger det udover, hvad vi kan finde af råderum i de kommunale budgetter, siger Lars Weiss (S), som er medlem af Økonomiudvalget i Københavns Kommune.

Der venter altså et stort arbejde forude, som først forventes færdigt i slutningen af 2025, hvorefter der kan igangsættes en arkitektkonkurrence.

Først når den er afgjort, skal der tages endelig stilling til, om København skal have en stor grøn park midt i byen.

 

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google