Restaurant med bøn til københavnerne: Husk os - der er stadig lys i spøgelsesbyen
De nedlukkede restauranter og butikker har brug for kunder mere end nogensinde før.
De københavnske restauranter er pressede som aldrig før.
De er igen blevet tvunget til at lukke ned for servering og lever nu kun på take away og kompensation fra staten.
En undersøgelse blandt medlemmerne af HORESTA, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, viser, at mere end hver femte hotel og restaurant kort før jul frygtede at måtte dreje nøglen om.
Det får nu en restaurant-indehaver til at komme med et opråb: Husk os! Handl lokalt!
Sådan lyder det blandt andet fra indehaver af restauranten C'ho Farme, der ligger i Indre By i København.
- Min bøn til københavnerne er, at man især i denne her tid tænker på at handle lokalt. For rundt omkring i spøgelsesbyen derude er der stadig lys tændt, siger Karina Ringgaard Møller.
- Jeg kan godt forstå, at danskerne bliver derhjemme, det er jo det, vi bliver opfordret til. Men så gå ind og find os på take away-stederne. Eller kom ned til os. Vi kender retningslinjerne, og vi skal nok passe på, siger hun.
Situationen er alvorlig
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), besøgte fredag én af de pressede restauranter i København, Kroghs Fiskerestaurant på Gammel Strand.
Heller ikke her var der grund til smil:
- Situationen er jo alvorlig, fordi vores indtægtsgrundlag er blevet fjernet. Og vi skal jo stadig betale vores husleje, vores lønninger og de faste omkostninger, siger restauratør Thomas Gaarde.
Borgmesteren ser ligeledes på situationen med stor alvor:
- Det er jo også noget, der på sigt vil sætte spor, hvis de her hoteller og restauranter ikke klarer sig. Så får vi jo en spøgelsesby, siger hun.
Skaber kulør i lokalsamfundet
Også brancheorganisationen Dansk Detail, der er brancheorganisation for specialhandlen, opfordrer danskerne til at handle lokalt.
- Opfordringen er, at man skal orientere sig mod sit lokalsamfund. Anerkend, at man faktisk er med til at bestemme, om de her butikker skal være åbne eller lukkede. Det er også cafeer og butikker, der sørger for jobs til unge og desuden kulør i lokalsamfundet, siger branchedirektør, Jens Birkeholm, fra Dansk Detail.
- Vær bevidst om det, bak op om det, men allervigtigst - brug dem, siger han.
Detailhandlen og restauranterne ifølge de nuværende restriktioner holde lukket til den 17. januar.
Sådan støtter du bedst dit lokale erhvervsliv:
1. Undersøg om de lokale forretninger har en webshop
2. Like og følg dem på sociale medier - så kan butikkerne nå ud til flere potentielle kunder
3. Køb et gavekort - det kan giev butikkerne økonomisk forskud, så de kan betale regningerne.
Kilde: Dansk Detail