Seksårige Floke har fået en særlig ven for at sikre en god skolestart
Hvert tiende barn risikerer en dårlig skolestart. Nu kan udvalgte børn få en skolestartsven, som skal hjælpe dem godt på vej.
x
Kunsten at sidde stille, danne nye venskaber og håndtere konflikter i frikvarteret.
Det kan være overvældende for små børn, når de skal starte i skole.
For at sikre en god start har Københavns Professionshøjskole lavet et projekt sammen med Egmont Fonden, hvor udvalgte børn kan få ekstra støtte i overgangen fra daginstitution til skole.
En af dem er seksårige Floke Ohm Søndergaard, som netop er begyndt i 0. klasse på Brønshøj Skole.
I løbet af Flokes børnehavetid fik han konstateret en øjensygdom, som gjorde, at hans syn var dårligt. Han gik et stykke tid med nedsat syn, før det blev opdaget.
Det betød i mellemtiden, at han havde svært ved at sidde stille og koncentrere sig, og han fik derfor en ekstra pædagog i børnehaven, fortæller hans far.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
- Han havde svært ved at tegne, for han kunne ikke se særlig godt, når det var tæt på. Så han kunne ikke koncentrere sig særlig lang tid om det eller sidde og læse en bog. Så det blev meget hurtigt andre typer af lege i stedet, som var lidt vildere, siger Mikkel Ohm Søndergaard, far til Floke.
Det gjorde, at Floke Ohm Søndergaard fik en rolle, som både forældrene og børnehaven var bekymrede for ville fortsætte ind i grundskolen.
- Han fik den der lidt sjove klovnerolle med at skulle lave skæg, når man ikke lige måtte. Og jeg havde en frygt for, om den rolle ville følge med, siger Mikkel Ohm Søndergaard.
En snak om følelser
Det er lærerstuderende Michelle Klos, der skal hjælpe Floke gennem sin skolestart. Hun håber at kunne være en god ven, som den seksårige dreng kan tale med, når tingene bliver svære.
- En af de ting, der er særligt fokus på, er at snakke om følelser, siger Michelle Klos.
Gennem projektet bliver de frivillige skolestartsvenner særligt uddannede i at forstå, hvad der kan være på spil, når et barn oplever mistrivsel ved overgangen fra dagtilbud til grundskole.
Foruden støtten inden den første skoledag skal Michelle Klos mødes med Floke løbende i hans fritid frem til årsskiftet.
I dag er Floke blevet øjenopereret, hans syn er langt bedre, og han har det godt. Så i første omgang bliver opgaven for hans skolestartsven at hjælpe ham med at vriste sig fri af sin gamle rolle og komme godt fra start.
- Jeg tænker helt klart, at vi skal lave nogle ting, der er lidt sværere. Som han også kommer til at møde, når han kommer ud i skolen, siger Michelle Klos.
Ifølge en rapport fra Egmont Fonden er det hvert tiende indskolingsbarn, der oplever lav trivsel i grundskolen. Det kan have betydning for resten af barnets skolegang, konkluderer rapporten.
- Hvis barnet mistrives i starten af skoletiden, så er der sandsynlighed for, at det vil blive ved igennem barnets skoleliv. Det reducerer faktisk sandsynligheden for, at barnet ender med at tage en ungdomsuddannelse, siger Laura Reedtz Funder, projektleder for Projekt Skolestartsvenner, Københavns Professionshøjskole.
Opgaven ligger hos skolen
Danmarks Lærerforening hilser tiltaget med skolestartsvennerne velkommen som et supplement for at højne trivslen.
- Der er et stigende antal børn, der ikke trives. Det er helt fantastisk vigtigt, at eleverne kommer godt i gang, når de starter i skolen, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.
Men ifølge foreningen ligger den største opgave hos skolen.
- Det kræver en kæmpe indsats fra lærere og børnehaveklasseledere, der skal sammentømre elevernes indbyrdes relationer med hinanden, men også med forældrene, som skal hjælpe til med til den opgave. Og så er det også vigtigt, at vi får skabt nogle fællesskabende initiativer og nogle aktiviteter i starten. Men Skolestartsvennerne kan sagtens være et supplement, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.
Projektet begyndte i 2021 og slutter til næste år. Indtil videre har 19 børn fået en skolestartsven og målet er at give tilbuddet til 38 børn i Københavns Kommune. Projektet er støttet med cirka 3,5 millioner kroner fra Egmont Fonden. På sigt håber Københavns Professionshøjskole, at tilbuddet vil bredes ud til flere kommuner.