Selvlysende skatepark og kunstværk skrottes efter uenigheder med kunstneren
Skateparken, der fluorescerende skulle lyse mørket op, er af kommunen vurderet til at være for farlig, mens den anerkendte kunstner bag nægtede at ændre designet. Derfor skrottes den, og det ærgrer skate-formand.
Skatepark om dagen. Lysinstallation om natten. Skulptur og kunstværk døgnet rundt.
Begejstringen var stor, da Københavns Kommune tilbage i slutningen af 2019 kunne annoncere, at Kulbaneparken i Valby skulle have sig et milliondyrt vartegn af den sydkoreanske installationskunstner Koo Jeong A.
Med donationer fra A.P. Møller Fonden og Realdania kunne områdets beboere – og skatere, ikke mindst – se frem til den kunstnerisk udformede skatepark, der ud fra de første meldinger skulle realiseres i 2021, inden parkens åbning dette forår.
Men sådan blev det ikke, og sådan bliver det heller ikke.
Det stort anlagte projekt med et prisskilt på omkring otte millioner kroner bliver nemlig skrottet.
Kasseringen sker efter uenigheder mellem kommune og kunstner, fremgår det af et bilag på Københavns Kommunes hjemmeside.
”Det har ikke været muligt at forene kunstnerens værk med skaterfunktionen, da forvaltningen vurderer, at det vil være for farligt at skate på kunstværket. Kunstneren er ikke indstillet på at ændre på kunstværket”, skriver kommunen.
Før sommerferien godkendte et flertal i Teknik- og Miljøudvalget at annullere projektet, og i næste uge ventes Borgerrepræsentationen at give Koo Jeong A’s selvlysende skulptur det endelige dødsstød.
For farlig til topskatere - men ikke til Liverpool og Bruxelles
I kommunens vurdering af skateanlægget lægges der vægt på to forhold: Det sikkerhedsmæssige og det sportslige.
Københavns Kommune har forholdt parkens design for skateeksperter, og de har påpeget en række problemer.
Blandt andet vurderes det, at kunstlandskabet "ikke ville blive en attraktiv skater destination, da formen ville blive svær at skate på", skriver kommunen.
"Selv top-skateratleter ville have stor risiko for at komme alvorligt til skade, da der er potentielle faldhøjder på mere end to meter. Eksempelvis er der stor risiko for under et såkaldt ’drop’ (bevægelsen fra en flad platform til en stejl overgang) at falde ud over kanten på kunstværket, da der ikke er designet en modsat rampe til at gribe skateren", uddybes det.
Samtidig er kommunen heller ikke trygge ved adgangsforholdene til værket, hvilket vil gøre det svært for redningsfolk at nå frem til eventuelt tilskadekomne.
Det har dog ikke holdt andre storbyer rundt omkring i verden tilbage. Selvlysende skateparker fra Koo Jeong A pryder nemlig byrum i en stribe byer verden over.
I Liverpool, Bruxelles, Sao Paolo og Genova kan man således også finde en selvlysende skatepark, mens den franske skulpturpark île de Vassivière også huser et af koreanerens værker.
Foto: Miguel Medina/AFP/Ritzau Scanpix
"Et stort tab"
At skateparken nu droppes ærgrer Carlos Veloso-Strange, der er formand for foreningen Big Heart Skateboarding.
- Skateboarding er i udvikling i Danmark, så derfor er det ekstra ærgerligt og et stort tab, at det (planerne om en ny skatepark red.) går i vasken. Der mangler skateparker i og omkring København. De parker, der er, er pressede. Og det betyder, at folk rykker ud på gaden, og så har vi balladen, siger Carlos Veloso-Strange til TV 2 Lorry og fortsætter:
- Det undrer mig meget, at sikkerheden først kommer i fokus så sent - og at det skal falde på det.
Er det krukket, at kunstneren nægter at efterkomme sikkerhedskrav, eller er det kommunen, der er for krakilsk?
- Sikkerheden skal selvfølgelig være i orden, men jeg mener, at kommunen også bør skabe mere fleksibilitet i samarbejdet med kunstneren.
Droppes sammen med kunstgræsbane og fodgængerfelt
I første omgang var der dog ikke fuld enighed om at droppe det selvlysende værk.
Radikale Venstres ene medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Christopher Røhl, stemte tilbage i juni måned imod at annullere den såkaldte Glow in the Dark Skatepark.
- Det gjorde jeg, fordi sagen ikke var blevet tilstrækkeligt belyst, siger han til TV 2 Lorry.
Siden har han og partiet dog ændret mening. Det skete, efter kommunens eksperter fremsendte yderligere dokumentation for, hvorfor værket skulle være for farlig at skate på.
Dermed står skatepark-skulpturen nu til at blive vraget uden afstemning af Borgerrepræsentation på torsdag sammen med to andre projekter, nemlig et signalreguleret fodgængerfelt i Prinsessegade samt en kunstgræsbane i Lersøparken.
Indtil videre er der blevet brugt en halv million kroner på projektet, som man altså står til at miste. De to donationer på to millioner hver især betales tilbage til A.P. Møller Fonden og Realdania, mens den resterende sum ryger tilbage i kommunekassen.
TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra Koo Jeong A, der ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.