Skrækscenariet er en ny Jomfru Ane Gade: Borgmester vil sælge Kødbyen

Københavns Kommune, der ejer store dele af Kødbyen på Vesterbro, står over for en milliarddyr regning for vedligeholdelse af den historiske bydel. Nu overvejer kommunen at sælge til private aktører.


Den ikoniske og historiske bydel Kødbyen på Vesterbro i København er nedslidt for milliarder af kroner. 

Derfor bliver Kødbyens fremtid lige nu diskuteret i borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, der ejer store dele af den unikke bydel.

For kommunen har svært ved at finde de omkring 1,2 milliarder kroner, som det koster at vedligeholde Kødbyen, der gennem årene er blevet gevaldigt nedslidt.

quote Vi mangler svømmehaller i København, og det kan vi nemt betale, hvis vi sælger Kødbyen videre

Jakob Næsager (K), Børne- og ungdomsborgmester, Københavns Kommune

Flere partier lægger op til at sælge dele eller hele Kødbyen til private investorer, men den beslutning skræmmer forpersonen for Vesterbros Lokaludvalg, Thomas Egholm, der frygter, at Kødbyen mister sin mangfoldighed.

- Skrækscenariet er, at Kødbyen bliver til en ny Jomfru Ane Gade, hvis den bliver solgt til en køber, der ikke skal forpligte sig til at bevare den brede buket af forskelligheder, der hører hjemme i Kødbyen i dag, siger han til TV 2 Kosmopol.

Københavns Kommune står overfor et svært valg, når de skal beslutte, om kommunen skal sælge Kødbyen til private investorer, eller om kommunen skal betale en milliarddyr regning for vedligeholdelse af byrummet.
Københavns Kommune står overfor et svært valg, når de skal beslutte, om kommunen skal sælge Kødbyen til private investorer, eller om kommunen skal betale en milliarddyr regning for vedligeholdelse af byrummet.
Foto: Jonathan Ussing Magyar

Manglende inddragelse af borgere

Kødbyens fremtid har været diskuteret længe blandt politikere i Københavns Kommune.

Men ifølge Thomas Egholm har politikerne indtil videre ikke vist interesse for borgernes holdning til bydelens fremtid.

Og det forstår han ikke.

- Det er ikke i orden, at man på rådhuset diskuterer fremtiden for et helt byområde uden at spørge, hvad der er af lokale interesser og ønsker, siger han og fortsætter:

- Byområder er ikke bare bygninger, der skal vedligeholdes og passes. De udgør rammen for et levet liv i alle dets afskygninger - det er særligt gældende i Kødbyen, der både rummer de udsatte, de kulturinteresserede, de festglade, de studerende, de madglade og alle os andre. Vi vil gerne høres.

Derfor har lokaludvalget nu inviteret borgere og politikere til et borgermøde, hvor politikere kan uddybe problematikker og holdninger, mens borgerne kan stille spørgsmål og ytre deres meninger om Kødbyens fremtid. 

Mødet kaldes ''Kys Kødbyen'', og målet er, at fremme borgernes stemme i sagen, forklarer Thomas Egholm.

- Kødbyen og dens mangfoldighed er værd at passe på, og det fortjener borgerne at have en indflydelse på.

Mødet finder sted den 13. august.

Kødbyen har i årtier været hjemsted for talrige virksomheder.
Kødbyen har i årtier været hjemsted for talrige virksomheder.
Foto: Poul Petersen/Ritzau Scanpix

Vil sælge Kødbyen for at bygge svømmehal

De Konservatives Jakob Næsager (K) er ikke i tvivl om, hvad der skal ske med det sprudlende historiske byrum på Vesterbro. 

Det skal sælges, mener han.

- Vi bruger enormt mange penge på vedligeholdelse af Kødbyen. Det koster alene i år 150 millioner kroner og de næste ti år 1,2 milliarder kroner at vedligeholde Kødbyen. Lad os i stedet bruge de penge på noget andet i København, siger han og uddyber:

- Vi mangler svømmehaller i København, og det kan vi nemt betale, hvis vi sælger Kødbyen videre.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Men hvad vil der ske med Kødbyen, hvis den bliver solgt? Ifølge Jakob Næsager vil der ikke ske, andet end Københavns Kommune får flere penge i lommen, mens Kødbyen forbliver det samme byrum, som vi kender i dag. 

quote Det gør mig nervøs, hvis en privat aktør kommer til at eje Kødbyen.

Signe Wenneberg, journalist og forfatter

Den Brune og Hvide Kødby er nemlig fredet, mens Den Grå Kødby er bevaringsværdig. Det betyder, at Slots- og Kulturstyrelsen varetager fredningen af Den Brune og Hvide Kødby i overensstemmelse med fredningsloven.

Samtidig henviser den konservative politiker til lokalplanen for Kødbyen, der dikterer, at Kødbyens eksisterende byggeri skal bevares, samt at byrummets udvalg af blandt andet butikker og restauranter skal forblive.

- Det er fredet i højeste klasse, så derfor vil der ikke ske noget med Kødbyen, hvis vi sælger det, siger Jakob Næsager.

Kødbyens historie

Kvæget på Kalvehave:

  • Allerede fra middelalderen har man opdrættet og slagtet kvæg på Vesterbro. Størsteparten af Københavns kvæg græssede i den såkaldte Kalvehave udenfor voldene.

Det Valkendorfske Slagtehus:

  • I 1579 fik Vesterbro sit første slagtehus, da det ved kongebrev i 1577 blev ulovligt at slagte kvæg indenfor voldene.

Den Hvide Kødby:

  • I 1934 opføres den Hvide Kødby som Københavns nye centrale kødmarked

Kødbyen i krise:

  • I 1968 mister Kødbyen sin centrale position på fødevaremarkedet, og i de følgende år må flere virksomheder forlade Kødbyen eller lukke.

Slagtningen ophører:

  • I 1980'erne stopper slagtningen og i 1991 lukker slagteriet.

Kødbyen åbnes:

  • I 1999 bliver Den Hvide Kødby fredet og i 2005 bliver Kødbyen åbnet for offentligheden og samtidig bliver den hjemsted for kreative erhverv, beslutter Københavns Kommune.

    Kilde: Københavns Kommune

Kødbyen er i fare i privates hænder

Igennem flere år har journalist og forfatter Signe Wenneberg advokeret for at bevare bevaringsværdige bygninger.

Hun er dog ikke helt så sikker på, at Kødbyen ikke vil forandre sig, hvis Københavns Kommune sælger dele af den. Faktisk mener hun ikke, at Kødbyen vil være totalt fredet for forandring, hvis byrummet bliver solgt til private investorer.

- Det gør mig nervøs, hvis en privat aktør kommer til at eje Kødbyen. De tænker kun på profit, og det fokus behøver kommunen ikke at have, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Ifølge hende betyder Kødbyen lige så meget for København, som Børsen gør.

- Det liv, der er i Kødbyen, er så unikt, og det skal bevares med den samme funktion, som det har nu. Jeg har flere gange set, at bygninger lider, selvom de har en bevaringsværdig eller en fredning. Det er meget vigtigt, at Kødbyen forbliver på kommunens hænder, mener hun.

I dag bliver Kødbyen flittigt brugt af madglade gæster.
I dag bliver Kødbyen flittigt brugt af madglade gæster.
Foto: Jonathan Ussing Magyar

Socialdemokratiet udelukker ikke salg

Samme frygt delte Københavns Kommunes overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i et debatindlæg i Altinget i 2022. Her skrev hun blandt andet, at Kødbyen er en del af københavnernes sjæl, og at den derfor ikke er til salg.

Men nu vakler Socialdemokratiet i sin overbevisning.

De bakker i stedet op om at presse økonomiforvaltningen til at undersøge, om man kan sælge hele eller dele af Kødbyen på Vesterbro i København.

- Vi udelukker ikke noget. Hvis det står til os, så har vi så meget som muligt af Kødbyen på vores hænder, siger Laura Rosenvinge, der er medlem af økonomiudvalget for Socialdemokratiet, til TV 2 Kosmopol.

Hvordan vil I sikre, at Kødbyen bliver bevaret, som den er i dag, hvis I sælger dele af den?

- Det må vi se på til budgetforhandlingerne, svarer Laura Rosenvinge.

Kødbyen har historisk set været Københavns centrale kødmarked.
Kødbyen har historisk set været Københavns centrale kødmarked.
Foto: Sven Gjørling/Ritzau Scanpix

Hvad sker der med Kødbyen?

Tilbage står Jakob Næsager dog med et spørgsmål, hvis kommunen skal beholde Kødbyen: Hvor skal pengene så komme fra?

Netop det spørgsmål skal borgerrepræsentationen i Københavns Kommune forsøge at finde et svar på til de næste budgetforhandlinger, der finder sted på den anden side af sommerferien.

quote Skrækscenariet er, at Kødbyen bliver til en ny Jomfru Ane Gade

Thomas Egholm, forperson, Vesterbro Lokaludvalg

Indtil da ser både Jakob Næsager og Laura Rosenvinge frem til, at deres partier deltager i Vesterbro Lokaludvalgs borgermøde, da begge politikere erkender, at borgerne også har vigtige inputs til beslutningen om Kødbyens fremtid.

Thomas Egholm er åben for alle muligheder, men han har kun ét ønske for fremtidens Kødby:

- Den brede buket af forskelligheder og udvalg i Kødbyen, som vi kender det i dag, skal bevares, slår han fast.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik