Stefano overtager sin papas ikoniske københavnerpizzeria med det stædige øgenavn

Stefano Salvati har besluttet at droppe sit IT-job for at overtage sin fars pizzaria.

Man kan kun bestille personligt i butikken eller over telefonen. 

Ikke noget med apps eller internet.

Sådan har det været siden 1985, da Domenico Salvati åbnede Pizza Huset i København.

Men måske kommer der alligevel til at ske nye ting, for Domenico Salvati er 75 år, og han er ved at drosle ned. 

I stedet har hans søn Stefano Salvati valgt at overtage det ikoniske københavnerpizzeria. 

quote Jeg kan jo ikke komme ind og sige: "Nu gør vi det på min måde, for jeg har aldrig prøvet det her før."

Stefano Salvati

Fra IT-job til pizzamand

Stefano Salvati havde ellers lige landet et job i IT-branchen, da hans far fortalte, at han overvejede at sælge Pizza Huset.

 -  Og så skulle jeg jo lige pludselig tage stilling til om, jeg skulle være i IT-branchen eller pizzeriaet, som har været en stor del af min barndom, siger Stefano Salvati.

Det var ikke nogen nem beslutning, for selvom Stefano Salvati tilbragte mange timer i Pizza Huset som barn, var det også en skræmmende tanke at skulle overtage det hele.

- Mange af mine venner, tidligere kolleger og endda også min forlovede har sagt til mig mange gange: Hvorfor overtager du det ikke? Hvorfor gør du det ikke? Og jeg har bare sagt: Jamen, det er ikke bare en lille forretning, hvor man kommer og går, når man har lyst. Det er et kæmpe, kæmpe stort ansvar. Fordi der også er 7 medarbejdere, man også skal tage hånd om. 

Tanken om, at stedet ikke længere skulle være i familien, føltes alligevel forkert. Efter grundige overvejelser og lange samtaler med sin forlovede, sin søster og sin mormor, besluttede Stefano at sige It-jobbet op.

- Så kom jeg og fortalte min far det. Hvis det skal være, så synes jeg, det skal være nu - og det blev det. Vi var to voksne mænd, der græd lidt sammen, men det var af glæde, siger Stefano Salvati. 

Pizza Husets facade er den samme som i 1985, man kan dog ikke længere få en pizza til 22 kroner.
Pizza Husets facade er den samme som i 1985, man kan dog ikke længere få en pizza til 22 kroner.
Foto: Domenico Salvati

Pornopizza, natteliv og Alt for Damerne

Pizzahuset var det første pizzeria i området, da det åbnede i 1985.

Det var så spektakulært, at Alt for Damerne skrev en flersides artikel om dem. Den omtale levede de højt på længe.

Chefkok på D'Angleterres restaurant Marchal, Jakob de Neergaard, sagde engang i et interview, at han synes, at Pizza Huset laver Danmarks bedste Sandwich. Det lille udklip hænger på væggen i Pizzeriaet. Flere steder. 

Tidligere havde de åbent indtil kl. 07 om morgenen. Derfor blev Pizza Huset sådan et sted, hvor man tog ind og spiste, når man var fuld, sulten og færdig med at være i byen.

Var man blandt dem, der stod i kø kl. 03 om natten og ventede på pizza, kendte man nok stedet under et andet navn. 

For rigtig mange hed det nemlig bare "Pornopizza," et stædigt øgenavn, der stadig hænger ved.

Det kom sig af, at der engang hang et billedrørs-tv i pizzariet, og i de sene nattetimer kom fulde folk ind og skiftede kanal på tv'et til den lokale tv-kanal Kanal København, der nok blev mest kendt for at sende porno om natten.

Deraf øgenavnet.

Nye kødboller på tomasuppen

Det er med en stor respekt for traditionerne, at Stefano Salvati tager over. 

- Jeg kan jo ikke komme ind og sige: Nu gør vi det på min måde, for jeg har aldrig prøvet det her før - men jeg laver alt om - med min IT-baggrund ved jeg lige præcis, hvordan man gør, jeg kan bare google det, siger han og griner.

Håndværket kommer han ikke til at pille ved, for den hemmelig opskrift på pizzadej er blevet forfinet over mange år, og den skal blive ved med at være den samme.

Men måske vil han prøve nogle nye ingredienser af, og han vil også gerne bringe pizzeriaet ind i 2024.

- Min far har altid været meget tro mod, at man kun kan bestille her - fysisk eller over telefonen, men nu er vi altså i 2024. Vi får nok aldrig udbringning, men vi er nødt til at gøre, så man kan bestille inde på hjemmesiden, siger Stefano Salvati.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik