Lysten til at købe et af de nye private rækkehuse, der skal opføres i Tingbjerg er stor.
Ved deadline havde ejendomsselskabet NREP, der står bag projektet, modtaget hele 117 ansøgninger fra interesserede, der ønsker at købe.
Dermed har mere end hver tredje af de 345, der deltog i ét af to virtuelle åbent hus-arrangementer om rækkehusene for nylig, valgt at søge.
Og det overgår forventningerne, siger byudviklingsdirektør i NREP, Jens Kramer Mikkelsen.
- Vi er overvældet over, at så mange ser sig selv i visionen for fremtidens Tingbjerg og har sendt en motiveret ansøgning om at få lov til at købe et af de første rækkehuse. Det er et stærkt signal til Tingbjerg om, at mange tror på områdets fremtid. Det skal de alle have et stort tak for, siger han i en pressemeddeleelse.
Tingbjerg er defineret som et hårdt ghettoområde. Ikke så meget på grund af kriminalitet, men fordi andelen af beboere af anden etnisk herkomst end dansk er meget høj. Og hvor man i andre ghettoområder med hård hånd reducerer indbyggertallet ved at tvangsflytte folk, så går man en anden vej i Tingbjerg.
Her skal der bygges nye ejerboliger, og det bliver til priser, der er så lave, at det for mange vil være yderst tillokkende. Rækkehuse i bydelen udbydes nemlig til priser, der starter ved 2,4 millioner kroner. Efter københavnsk målestok er det nærmest uhørt billigt.
Ikke nok med erklæring fra banken
Jens Kramer Mikkelsen har tidligere udtalt, at det med de ny boligere bliver et Tingbjerg 2.0. Købsprocessen for de første købere kommer dog til at se lidt anderledes ud end ved traditionelle ejendomshandler.
Man leder nemlig efter familier, der bor i Tingbjerg allerede, der som alternativ for at flytte ud får mulighed for at blive boende i de nye rækkehuse. Det kan også være borgere i Gladsaxe eller københavnske familier, har det tidligere lydt fra Jens Kramer Mikkelsen
Man har også valgt en salgsproces, hvor man ikke bare er gået til en mægler, og det er ikke nok at komme med en erklæring fra banken om, at man har pengene. NREP har nemlig ønsket motiverede ansøgninger om, hvad det er, man kan bidrage med i fællesskabet.
Ifølge den tidligere københavnske overborgmester er det et alsidigt felt af interesserede købere, der har søgt. Ansøgerne spænder fra unge studerende til etablerede børnefamilier med alle typer af uddannelsesbaggrunde og jobs. De kommer især fra Hovedstadsområdet inklusiv Tingbjerg selv – men også udlandsdanskere på vej hjem har skrevet.
Fælles for dem alle er deres store engagement og vilje til selv at gå forrest i at styrke udviklingen af Tingbjerg.
- Den usædvanlig proces, hvor interesserede købere for overhovedet at komme i betragtning har skullet sende en motiveret ansøgning med reelle bud på, hvordan de selv vil bidrage til udviklingen af Tingbjerg, har tydeligvis ikke været en showstopper for interessen. Tværtimod har vi fået mange spændende bud på, hvordan fællesskabet i området kan styrkes, siger Jens Kramer Mikkelsen.
Overskud tilfalder Tingbjerg
Men hvis der er en lille boligspekulant gemt i nogle af ansøgerne, som håber på, at kunne score en god og hurtig handel på det buldrende københavnske boligmarked, så kan man godt tro om igen.
Udover ansøgningen skal interesserede købere nemlig også acceptere, at halvdelen af et eventuelt overskud tilfalder den lokale bydelsforening, hvis de sælger igen inden for de første fire år.
Til gengæld får de udvalgte så også helt moderne og bæredygtige rækkehuse fra 84 til 118 m2 til en pris, der ligger meget under den gængse markedspris for en privat kun otte kilometer fra Rådhuspladsen.
I alt vil der blive bygget 400 rækkehuse i Tingbjerg ved siden af nye boligejendomme med mange nye lejeboliger ved siden af og imellem de almene boliger, der allerede eksisterer i Tingbjerg.