To studerende vil dyrke grisekød i laboratorium: Et klimavenligt alternativ

For klimaets skyld prøver virksomheder verden over at dyrke kød i bioreaktorer. To nyopstartede virksomheder i københavnsområdet vil hjælpe udviklingen på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

I et hjørne af DTU's Skylab, universitetets arnested for udviklingen af innovative, teknologiske løsninger, findes en nyere virksomhed ved navn Meat Tomorrow.

Meat Tomorrow tegnes af David Valbjørn og Matias Ankjær, der begge er 26 år gamle og under uddannelse på DTU.

Det er ikke fordi, at vi prøver på at erstatte kød, vi prøver kun at erstatte måden det bliver lavet på

— David Valbjørn, medstifter af Meat Tomorrow

Iført kitler, hårnet og afsprittede gummihandsker arbejder de til dagligt med mikroskoper, pipetter og petriskåle, når de - hold nu fast - forsøger at få deres grisestamceller til at gro.

Og hvorfor så det? Jo, grisestamcellerne vil Meat Tomorrow såmænd bruge til at dyrke grisekød, der kan erstatte det grisekød, vi spiser i dag.

- Vi vil jo gerne lave det kød som vi, måske ikke ikke lige i morgen, men på et tidspunkt kommer til at spise. Kød som ikke har noget med at slagte dyr at gøre, som også kan gøre en kæmpe forskel for klimaet, siger David Valbjørn. 

Hvad er 'kultiveret kød'?

Den slags kød, der her er tale om, har længe været kendt som laboratoriekød. Efterhånden er det dog blevet omdøbt til kultiveret kød. Uanset, hvad man kalder det, er der tale om kød, som er fremvokset fra celleprøver fra dyr. 

Vi vil erstatte slagterier med kød-bryggerier

— Matias Ankjær, medstifter af Meat Tomorrow

Det er de samme celler, der fungerer som biologiske byggesten i vores egne kroppe og skaber muskler, fedt, organer og så videre.

Cellerne er i stand til at dele sig, vokse og gro sammen. Hvis man har cellerne i et optimalt miljø og giver dem gode næringsstoffer, kan man fremdyrke mange celler og til sidst gro dem sammen. 

I sidste ende kan med cellerne dyrke kød og fedt.

Selvom meget af arbejdet foregår i laboratorier i dag, skal man, når produktionen når op i en større skala, forestille sig store ståltanke, såkaldte bioreaktorer, hvor cellerne gror i.

- Vi bruger tit det billede, at vi vil erstatte slagterier med kød-bryggerier. Det kommer til at ligne bryggerier, som vi kender dem i dag. Forskellen er bare, at i stedet for at have gærceller, der svømmer rundt i øl, har muskelceller og fedtceller, der svømmer rundt i en type vækstmedie, siger Matias Ankjær.

Hvor de fleste efterhånden er vant til at høre om forskellige plantebaserede alternativer til kød, så er der her tale om vaskeægte kød.

- Det er ikke fordi, at vi prøver på at erstatte kød, vi prøver kun at erstatte måden, det bliver lavet på. Det produkt, vi vil servere, det er de samme celler (som i et almindeligt stykke kød, red.), der også kommer fra dyr. De er bare groet på en lidt anden måde, siger David Valbjørn.

Svært at få prisen ned

På Aarhus Universitet er lektor Jette Young leder af Institut for Fødevarers forskning i kultiveret kød. Hun peger på en række udfordringer som skal løses, før denne type kød kan lande i kølediskene.

- Man kan godt få celler til at gro. Spørgsmålet er, hvor meget det kan opskaleres, og hvor billigt man kan gøre det. Den dyreste del af produktionen er det medie, den næringssuppe, som cellerne skal gro i, siger hun.

Den udfordring har den københavnske virksomhed Nordic Virtual Pastures taget på sig. De er lige nu i gang med at udvikle et billigere og mere bæredygtig vækstmedie, der samtidig kan sætte skub i cellernes vækst.

Vækstmediet bliver skabt med basis i såkaldte sidestrømme fra landbrug og industri. For eksempel arbejder de lige nu med korn, som har været brugt til at brygge øl.

Selvom det brugte korn bliver regnet for at være et restprodukt af bryggeriet, noget, man bare skiller sig af med, så indeholder det en masse næringsstoffer, som kan bruges til at dyrke kød fra celler.

Kornet bliver nedbrudt til en væske, som er meget billig at lave. Den er bæredygtig, og den indeholder de ting, cellerne skal bruge for at vokse.

- Når producenterne af kultiveret kød indenfor de næste par år lancerer deres produkter, regner vi med at være klar til at levere vækstmedie til deres produktion, så den kan skaleres op. Og så man i sidste ende kan købe et kilo hakket oksekød lavet på den her måde til samme pris, som et kilo hakket oksekød koster i dag, siger Jan Dideriksen, CEO i Nordic Virtual Pastures.

Vi sigter efter at introducere vores første produkt på markedet indenfor de næste par år.

— Mosa Meat, hollandsk virksomhed

Lovgivning begrænser udviklingen

Den allerførste laboratorie-hakkebøf blev serveret i 2013. Den kostede omkring 250.000 euro at fremstille, og selvom der er gået snart ti år, er det stadig uvist, hvilken fremtid der venter for den her type kød.

Meget af udviklingen foregår i private virksomheder som endnu ikke har afsløret, nøjagtigt hvor langt de er i deres udvikling. Mosa Meat fra Holland har for eksempel skrevet sådan her til TV 2 Lorry til spørgsmålet om, hvornår de kommer med et produkt og hvilket.

"Mosa Meat er fokuseret på at producere oksekød. Vi sigter efter at introducere vores første produkt på markedet inden for de næste par år. Den første produktion vil foregå i lille skala, men samtidigt med at teknologien bliver udviklet, sigter vi efter at gøre vores produkt tilgængeligt i en bred vifte af restauranter og supermarkeder," skriver Mosa Meat til TV 2 Lorry.

Foruden at få prisen ned, mangler man også at tage stilling til, hvorvidt den her type kød må sælges for at blive spist. Det er lige nu ikke lovligt andre steder end i Singapore, hvorfor Singapore også er det eneste land, hvor kød fra bioreaktorer er tilgængeligt.

Lovgivningen kan spille en afgørende rolle i forhold til at sikre, at udviklingen kan fortsætte, mener Jette Young.

- Investeringerne stopper jo på et tidspunkt, hvis man ikke kan se, at der faktisk kan komme nogle penge ud af at få solgt et produkt. Og det kan der ikke i øjeblikket, fordi man ikke må sælge det, siger Jette Young og fortsætter.

- Selvfølgelig skal der noget lovgivning på området, for at virksomhederne kan udløse det potentiale, der er i at komme ud med det her produkt, siger Jette Young, lektor på Aarhus Universitet. 

Se hele videoen om projektet her. 

Link kopieret!

Seneste nyt

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet.

Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen ikke kommer over frysepunktet på noget tidspunkt i løbet af døgnets 24 timer.

Og det blev en realitet ved Roskilde Lufthavn.

Her toppede temperaturen med minus 0,9 grader i torsdagsdøgnet.

Link kopieret!

Sådan bliver weekendens vejr

Weekenden byder på et markant skifte i vejret.

For mens fredag i det meste af landet begynder med slud og sne, stiger temperaturerne søndag, så de i hele landet efterhånden kommer over ti grader.

Det fortæller Martin Lindberg som fredag morgen er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Lørdag begynder med enkelte byger med sne eller slud. I løbet af dagen klarer det op med sol, og det holder tørt i det meste af landet, mens vinden aftager.

Temperaturerne vil lørdag ligge over frysepunktet, og det bliver mellem en til seks grades varme.

Natten til søndag og søndag ser størstedelen af landet ud til at blive ramt af omfattende regnbyger.

Link kopieret!

Finansministeren indkalder til pressemøde

Finansloven for 2025 præsenteres fredag klokken 10.00 i Finansministeriet, lyder det i en pressemeddelelse.

Foruden finansministeren vil også økonomiminister Stephanie Lose (V), uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) samt repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre deltage.

Link kopieret!

Vejdirektoratet advarer om sne- og isglatte veje

(Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fredag er der igen risiko for sne- og sludbyger og temperaturer under frysepunktet, og derfor advarer Vejdirektoratet om isglatte veje.

- Det betyder risiko for sne- og isglatte veje i hele landet, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre og kør efter forholdene, skriver direktoratet tidligt fredag morgen på X.

Link kopieret!

TV 2 erfarer: Populært fradrag genindføres

Arkivfoto.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

I det kommende års finanslov vil håndværkerfradraget blive genindført.

Det erfarer TV 2, som forventer, at regeringen vil præsentere finanslovsaftalen sammen med SF og Det Radikale Venstre senere i dag.

Ifølge TV 2s oplysninger træder det nye håndværkerfradrag i kraft fra 1. januar.

Knap 550.000 danskere benyttede fradraget i 2021, hvor det blev skrottet af den daværende regering.

Udover at genindføre håndværkerfradraget vil partierne bag den kommende finanslov også forhøje servicefradraget med 100 millioner kroner årligt, kan TV 2 erfare.

Fradraget kan blandt andet bruges på havearbejde og rengøring i hjemmet.

Link kopieret!

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google