Trods "hygge" og gode venner i skolen, fylder krigen meget hos 12-årige Dariaa
Ét år efter starten på krigen i Ukraine er tusindvis af ukrainske flygtingebørn indsluset i de danske folkeskoler. Og selvom krigen er langt væk, påvirker den stadig børnene til dagligt.
Den 24. februar ændrede millioner af ukraineres liv sig for altid.
Rusland invaderede Ukraine og sendte millioner af ukrainere på flugt - heriblandt Dariaa Asadis og Arsenii Balyk, som sammen med hver deres familie satte kurs mod Danmark.
I dag går de i en ukrainsk modtageklasse på Bavnehøj Skole i København.
Men selvom krigen er tusindvis af kilometer væk, fylder den stadig meget hos eleverne.
Krigen fylder meget hos børnene
- Danmark har en smuk historie. Jeg kan godt lide museerne, gallerierne og ting som det, siger Dariaa Asadi smilende og på engelsk til TV 2 Kosmopol, da vi møder hende i klasselokalet på Bavnehøj Skole.
- Danmark er et rigtig godt land med rigtig gode folk, fortsætter Arsenii Balyk.
I klassen får de sammen med 12 andre ukrainske børn undervisning i almindelige folkeskolefag på dansk med en ukrainsk tolk tilknyttet.
(Billedet fortsætter efter artiklen.)
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol
De taler ikke så meget om krigen, men når Rusland for eksempel gennemfører en større offensiv, påvirker det eleverne tydeligt.
- Der var en episode, hvor Putin hævnede sig på Ukraine med en masse missiler. Og der blev lavet en rundkreds i klassen og bedt nogle bønner. Det var virkelig en hård dag, og der kunne jeg mærke, at vi ikke kunne undervise, fortæller Karina Hansen, som er klasselærer, til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol
Karina Hansen har stået for undervisningen af de ukrainske børn siden august 2022, og særligt det danske sprog har vist sig svært for nogle af eleverne.
- Det er en god uddannelse her på skolen, men det er svært, når man ikke kan sproget, fortæller Arsenii Balyk.
- De kan meget basis-dansk og grammatik, men hvis de ikke får talt det i skolen og ikke får talt det derhjemme, så er det en udfordring, fortsætter Karina Hansen.
Formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal fortæller i dag til Ritzau, at usikkerheden om krigens varighed kan føre til manglende motivation for at lære dansk blandt nogle ukrainske børn.
Den problematik genkender Karina Hansen, som dog fortæller at eleverne i hendes klasse snart skal blandes med eleverne i de andre danske klasser på skolen, blandt andet for at forberede det sproglige.
Hjemsavn og håb for fremtiden
Med både bedsteforældre og venner tilbage i Ukraine ønsker Arsenii Balyk en afslutning på krigen, så han igen kan blive genforenet med dem, han har nær.
- Jeg savner mine game venner, mit hjem, fordi jeg er født i Kharkiv, og jeg elsker min by, fortæller han og fortsætter:
- Vi ønsker alle, krigen stopper. Og jeg vil hjem.
Dariaa Asadi har også bedsteforældre og venner i Ukraine, men hun drømmer om måske at blive i Danmark for at blive underviser i dansk.
Hun har også set sig særligt glad for et unikt dansk fænomen.
- I Danmark hedder det "hygge", siger hun.
Hvad synes du om hygge?
Hygge er at nyde hverdagen, være glad, tage det roligt og ingen stress. Det kan jeg godt lide.