Varmeselskab gør status: Så meget har københavnerne sparet på varmen i efteråret
En ny opgørelse fra Hofor viser, at opfordringer til at skrue ned for varmen har virket. Københavnerne har simpelthen brugt mindre varme i år end sidste år.
Energiforsyninger under pres, stigende priser på el, gas og biobrændsel og krig i Europa.
Har man åbnet en avis, et nyhedssite på internettet, hørt radioavis eller set nyheder på fjernsynet, har man ikke kunne undgå, at energikrisen har sat sit præg på danskernes hverdag.
Allerede i september måned varslede den fungerende regering med fungerende klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) i spidsen en række tiltag, som skulle sikre Danmarks forsyningssikkerhed gennem det, der siden er blevet kaldt den værste energikrise siden 1970’erne.
Derfor skulle alle offentlige bygninger som skoler, rådhuse, kulturinstitutioner og deslige senest 1. oktober slukke for al unødvendig nattebelysning, ligesom der skulle skrues ned for varmen til 19 grader i stedet for de 21-22 grader, der er normal indetemperatur i Danmark.
Mange har skruet ned for varmen
Og noget tyder på, at de danske privatforbrugere i stor stil har fulgt med i den energispareplan, som blev lanceret i september måned.
Nu viser nye tal fra Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, nemlig, at den kollektive spareøvelse har givet pote.
Således har Hofor produceret mellem 10 og 15 procent mindre varme i dette efterår sammenlignet med sidste år – endda efter en korrigering for det usædvanligt lune efterårsvejr.
- Det er utrolig flot, at københavnerne allerede har taget ansvaret på sig og viser mådehold med deres energiforbrug. Det gør mig stolt, lyder reaktionen fra overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som samtidig opfordrer til fortsat at gøre en indsats:
- Nu kommer vinteren, og jeg vil gerne opfordre alle til at holde fast i de nye vaner med 19 grader hjemme i stuerne og på kontorerne. På den måde kan vi i fællesskab gøre en stor forskel.
Samtidig understreger Hofor, at der fortsat er ræson i at tænke over varmeforbruget. For selvom mange har sparet i efteråret, kan pludselig kulde skabe problemer i varmeproduktionen.
- I Hofor har vi igangsat en ny kampagne, der skal minde vores 665.000 kunder om fortsætte det gode arbejde. Vi kan se, at det virker at skrue lidt ned, og de 19 grader er ikke helt skævt. Hver en grad tæller. Så det er stadig frem med uldsokker og bruge de gode spareråd, understreger Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør i Hofor, i en pressemeddelelse.
Gode råd til at spare på varmen
Indstil termostaterne ens
Har du flere radiatorer i samme rum, eller i rum med åbne døre imellem, bør du indstille termostaterne på det samme. Så er dine radiatorer mest effektive.Lad varmen komme ud i rummet
Står din sofa eller andre store møbler foran radiatoren? Hold minimum 20 cm frirum mellem radiator og møbler, og undgå at hænge lange gardiner foran din radiator. Så sørger du for, at varmen kan komme godt ud i rummet. Undgå også at hænge tøj og våde håndklæder til tørre på radiatoren.Luft ud
Forudsætningen for et godt indeklima er, at du lufter ud. Men lad ikke vinduet stå på klem en hel dag, det er spild af god energi. Luft effektivt ud i 4-5 minutter ad gangen og luk så derefter vinduerne.Brug gardiner eller persienner
Hvis du trækker gardiner for vinduerne om aftenen og natten, kan du begrænse tabet af varme i din bolig. Husk dog at trække fra igen om dagen for at få lys og varme ind.
Kilde: hofor.dk/spar-energi
Én grad, fem procent
Der er masser at spare på varmeregningen, hvis man er klar til at tage uldsokkerne på og måske endda støve de gamle sutsko af igen for en stund. Ifølge Hofor betyder hver nedsat varmegrad, at man sparer fem procent i varmeregnskabet.
Men man skal være opmærksom på, at for meget sparen på varmen kan have konsekvenser for indeklimaet.
For lav temperatur kan nemlig føre til fugtigt og klamt indeklima, som i stedet kan resultere i skimmelsvamp og fugtgener.
Derfor er det fortsat vigtigt at lufte ud dagligt.
- Vi håber, københavnerne tager godt imod vores nye kampagne. Den skulle gerne inspirere til et skævt smil på læben og et energiforbrug, der hjælper os med at holde på varmen, sammen, siger Henrik Plougmann Olsen.