Bredt flertal støtter forsøg med helårscamping – åbner ”lillebitte” dør for udsatte beboere

Når lovforslaget vedtages, kan campingpladser som Corona Camping søge om tilladelse til camping i vinterhalvåret. Det gælder dog kun midlertidig og højest for fem procent af campingpladsen.

Helårscamping er på vej til at blive gjort lovligt i en forsøgsperiode.

Torsdag tilkendegav ordførere fra alle Folketingets partier, at de bakker op om et lovforslag, der vil gøre camping i vintermånederne lovligt i en forsøgsperiode på to år.

Lovforslaget, der torsdag blev førstebehandlet og ventes at kunne træde i kraft frem mod den kommende vintersæson, lægger op til, fem procent af campingpladsen enheder må udlægges til helårscamping – og at tilladelse til dette skal godkendes i den pågældende kommune.

Debatten og lovforslaget kredser især om en campingplads uden for Køge, Corona Camping, som TV 2 Kosmopol den seneste måned har sat fokus på.

Her er omkring 80 helårsbeboere samt campingpladsens ejere aktuelt i en bitter strid med Køge Kommune, hvor kommunen kræver pladsen rømmet for helårsbeboelse og har truet med politianmeldelse. Beboerne har dog nægtet at flytte.

En lillebitte dør

På Corona Camping tager ejerne Michael og Susanne Farnø imod nyheden om politisk opbakning til helårscamping på forsøgsbasis med blandede følelser.

For jovist er det fint nok, at politikerne sætter fokus på problemet, påpeger Susanne Farnø, men en sats på fem procent af campingområdets samlede antal pladser vil ikke løse beboernes problemer.

- Altså, det er da en lillebitte dør, der åbnes på klem. Og det er jo fint, at politikerne om ikke andet har fået øjnene op for problematikken og er åbne for at se på andre boformer. Men det forslag, sådan som det ligger nu, kan vi ikke bruge til så meget, siger Susanne Farnø til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Corona Camping

  • Corona Camping ligger i Køge Kommune og huser i perioder op til 80 helårsbeboere med bopælsadresse her.

  • Der er mange typer af beboere, men en del af dem er udsatte borgere.

  • Klima- og Planudvalget i Køge Kommune har besluttet, at beboerne skal være ude inden 15. februar, fordi det er ulovligt at bo hele året på en campingplads ifølge campingreglementet § 10.

  • Beboerne kan dog ret beset flytte ind igen 14 dage efter, da campingsæsonen begynder 1. marts.

  • Corona Camping blev kendt i offentligheden i TV 2-programmet 'Trailerpark Danmark'.

De omtalte 80 helårsbeboere på Corona Camping udgør nemlig langt mere end de foreslåede fem procent af campingpladsarealet.

- Vi synes jo i stedet, det skal være op til den enkelte campingejer selv at bestemme, hvor mange fastliggere, man vil have, siger medejeren.

Og så er der også lige den knast ved forslaget, at det vil kræve en kommunal behandling.

- Kommunen har jo ikke været specielt søde ved os, så den del er vi også lidt bekymrede over, siger Susanne Farnø med henvisning til den pågående tvist mellem campingpladsen og Køge Kommune.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Susanne Farnø skal stå i spidsen for den nye Corona Camping Listen.
Susanne Farnø skal stå i spidsen for den nye Corona Camping Listen.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Advarer mod amerikanske tilstande

I interesseorganisationen Dansk Camping Union har landsformand Anne-Vibeke Isaksen tidligere advaret mod at lempe reglerne for helårscamping for meget.

Sker det, risikerer man ifølge landsformanden ”amerikanske tilstande”.

- Først og fremmest har vi dyb sympati for de mennesker på Corona Camping, der er kommet i klemme, siger landsformand Anne-Vibeke Isaksen til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Vi synes dog, camping er en ferie- og fritidsform, og ikke en boligform. Der skal være nogle helt klare regler på området. Ellers får vi trailerparks og amerikanske tilstande, og det er ikke noget, vi i ønsker i Dansk Camping Union.

Den kritik mener Susanne Farnø fra Corona Camping dog er forfejlet.

- Ikke alle trailerparks er slum, og i USA finder der også mange fine trailerparks. Jeg vil give kritikere ret i, at ingen skal tvinges til at bo i en campingvogn. Og kommune skal ikke kunne bruge en campingvogn som afsætningsplads for borgere på kanten af samfundet. Men nogle mennesker har det bedre her fordi de trives mere her, end de gør i en lejlighed, siger Susanne Farnø.

Regeringen med minister for landdistrikter, Louise Schack Elholm (V), i spidsen fremsatte forslaget.

Dansk Folkeparti har tidligere – uden held – fremsat et lignende, der dog dengang foreslog, at ti procent af campingpladsen måtte udlægges til helårscamping.

I det forslag, der nu er sendt til udvalgsbehandling, er procentsatsen fem.

Køge Kommunes sagsbehandling af Corona Camping

  • Køge Kommune indledte den aktuelle sagsbehandling i 2017.

  • Campingpladsen ligger op ad fredet naturområde. Danmarks Naturfredningsforening har anmeldt pladsen i marts 2017 for ulovlige terrænændringer og begyndende beboelse i det fredede område af mosen.

  • I december 2018 besluttede kommunen at udstede påbud mod helårsbeboelse på Corona Camping – med en frist pr. 31. december 2019.

  • En dialog mellem kommunen og pladsens ejere og advokater førte til, at fristen blev forlænget til den 31. maj 2020.

  • Corona Camping klagede over afgørelsen til Planklagenævnet, som i december 2021 hjemsendte afgørelsen til kommunen, da påbuddet var udstedt med en forkert lovhjemmel.

  • Køge Kommune sendte den 17. maj 2022 et nyt varsel om påbud jf. sommerhusloven om lovliggørelse af Corona Camping og ophør med helårsbeboelse inden 1. november 2022.

  • Det endelige påbud blev sendt den 6. september 2022 – med samme frist den 1. november 2022.

  • Planklagenævnet stadfæstede påbuddet den 5. december 2022.

  • På deres møde den 5. januar besluttede Klima- og Planudvalget, at den nye frist skulle fastsættes til den 15. februar 2023.

Kilde: Køge Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik