Her beholder de julelysene: "Vi har ikke behov for at være politisk korrekte"
Foreningen Køge Handel har fået hug, fordi de vil tænde for julebelysningen til jul.
Når mørket for alvor omslutter os i november og december måned, så er der mange lyskæder og juletræer, der ikke bliver tændt i år.
Den traditionsrige juleudsmykning på d’Angleterres facade er aflyst, og den julepyntede Angolavej på Amager vil heller ikke lyse som vanligt.
Men i Køge by vil julelysene glimte ufortrødent.
Det fortæller aktivitetschef i Køge Handel Katja Jensen:
- Vores handelsliv er meget afhængig af vores julebelysning, og det gælder nogle af de travleste måneder på året. Vi har været præget af corona og tvangslukninger, så nu har vi brug for at løfte vores handelsliv og skabe glæde og liv i bymidten, siger Katja Jensen til TV2 Lorry.
Køge Handel er en sammenslutning af lokale butikker, og det er dem, der betaler for julebelysningen.
Beslutningen har vakt både vrede og glæde blandt kommende juleshoppere.
Skiftede til LED-pærer og slukker tidligere
Da Køge Handel i første omgang delte beslutningen om årets julebelysning, så blev de mødt af vrede borgere.
- Er ret sikker på, at julehandlen nok skal klare sig uden julelys, skrev en bruger på Facebook og en anden skrev:
- Det er da dejligt med julelys, men måske på bekostning af, at vi i almindelige hustande kommer til at mangle strøm i perioder til vinter, så ved jeg godt, hvad jeg ville vælge.
Fordi Køge Handel for tre år siden skiftede alt deres energislugende julelys ud med LED-pærer, så har de allerede sparet på energiforbruget.
Derudover har handelsforeningen i år valgt at skære ned på det antal timer, hvor lysene er tændt. Hvor de tidligere år har været tændt i 16 timer, er de nu kun tændt 6-7 timer. Fra klokken 15.00 og senere klokken 16.00 og indtil klokken 22.00.
- Vi fik at vide, at vi ikke viste samfundssind. Men vi synes jo, at vi viser samfundssind over for vores handelsliv ved at butiksejerne kan betale deres egne udgifter, i butikken og på hjemmefronten, og i sidste ende kommuneskatten, siger Katja Jensen.
Måtte offentliggøre regnestykket
For at komme de kritiske røster i møde tog Køge Handel en beslutning om at dele deres regnestykke for årets julelys offentligt. De har regnet ud fra en kilowatt-timepris på 5 kroner, som er højere sat end prisen i dag:
- Vi kommer til at bruge 27 kilowatt-timer om dagen for al belysning, vi sætter op i Køge bymidte. Det svarer til 8235 kroner i elforbrug for hele november og december måned. Tallet er inklusiv forbrug, skatter afgifter og moms, siger Katja Jensen.
For Katja Jensen er det vigtigt, at debatten om julelys er nuanceret. For hun mener, Køge Handel gør som de fleste husstande lige nu og forsøger at spare, hvor de kan.
- Debatten tager en helt vild drejning, og der er mange, der er bange for at træde ved siden af. Vi har ikke brug for at være politisk korrekte, vi skal redde vores detail. Vi tror på at folk kommer, hvor der er hyggeligt, god stemning og hvor man kan opleve julen, siger Katja Jensen.
Hun mener ikke, at beslutningen om at beholde julelysene er usolidarisk:
- Vi er jo solidariske, fordi vi skruer ned. Der er mange steder, man kan spare i samfundet, men hvem skal man være efter? Folk har meget travlt med at lange ud efter os. Men det er ikke lutter hygge for os, vi repræsenterer et meget hårdt prøvet detail erhverv, siger Katja Jensen.
Efter planen kan Køge Handel sætte 50 lysende granranker op, sætte lys på en bro i torvebyen og på 10 store juletræer rundt om i byen.
Mange glædes over lysene til jul
Efter Køge Handel offentliggjorde deres beregninger, er der flere borgere, der er vendt tilbage med positiv feedback på Facebook:.
- Det glæder mig at læse, at I pynter op. Tak, skriver en bruger.
- Så kommer vi på besøg fra Hasle, skriver en anden bruger.
I Køge Handel håber Katja Jensen, at julehandlen kommer til at gå godt i år - og at man måske endda kommer til at tiltrække endnu flere kunder, hvis alle andre slukker julelysene:
- Vi kan læse på Facebook, at folk fra alle dele af landet er meget positive. Det viser jo bare, at mange støtter op. Det her er en meget følelsesmæssig debat, og der har vi været nødt til at hive fakta frem, siger hun.