Kronisk syge Maria afslutter 9. klasse med hjælp fra robot
Maria er kronisk syg og må derfor ikke være fysisk til stede i skole på grund af corona. Nu hjælper en robot hende, så hun kan deltage i klassen.
Med to små hjul og en påmonteret smartphone kører en lille robot rundt i klasselokalet.
På skærmen kan man se Maria Frydendall Ballebys ansigt, og herfra følger hun nøje med i, hvad der sker i klasseværelset i 9.a på Højelse Skole i Køge Kommune.
Maria sidder nemlig derhjemme og følger undervisningen fra sin computerskærm, fordi hun lider af den kroniske sygdom cystisk fibrose og derfor har øget risiko for at blive smittet med covid-19.
Hjemmefra styrer Maria selv robottens bevægelser, akkurat som om hun næsten var der selv. Dog har hun brug for hjælp, hvis robotten skal med udenfor, når der for eksempel skal være gruppearbejde eller holdes frikvarter.
Men klassekammeraterne, som Maria har været væk fra i næsten tre måneder, er forstående og giver gerne en hånd med, når der skal løftes.
Bedre end alternativet
Men selvom hun på den her måde godt kan følge med i, hvad der sker i skolen, så er det alligevel noget ensomt.
- Man føler sig ikke lige så meget en del af fællesskabet, som hvis man var oppe på skolen, fortæller Maria Frydendall Balleby til TV 2 Lorry.
Men løsningen med robotten er langt bedre end alternativet; som er at være komplet isoleret bag hjemmets fire vægge.
Foto: Tania Krarup Eilertsen / TV 2 Lorry
Det var skolen, der for et par uger siden smed muligheden om robothjælperen på bordet – en løsning noget ud over det sædvanlige
Og robotten har haft stor betydning for Maria, men også for hendes mor Helle Berendt Frydendall, som har kunnet mærke en betydelig forandring i sin datters humør.
Maria er blevet gladere
- Jeg har kunnet mærke, at Maria er blevet gladere, efter at hun har fået robotten, og efter at hun nu igen føler sig som en del af fællesskabet, siger Helle Berendt Frydendall til TV 2 Lorry.
Og netop det med fællesskabet er vigtigt når man er en del af en klasse. Det ved Malene Saltoft Pedersen, som er Marias klasselærer. Hun er begejstrejet over den innovative teknologi, som nu hjælper Maria med at være i skole.
- Hun har fået sin egen selvstændighed tilbage og kan agere sammen med sine kammerater. Det betyder rigtig meget at kunne være en del af det sociale, siger Malene Saltoft Pedersen.
Det er firmaet Shape Robotics, der har udviklet robotten, som Maria har lånt til hun er færdig med 9.klasse, og i et tæt samarbejde med Rigshospitalets Børnecancerafdeling har tanken bag den lille robot også været en lille skolehjælper, ikke mindst hvad angår det sociale.
- Det betyder rigtig meget for os, at vi kan hjælpe elever med at komme tilbage til deres klassekammerater og lærere. Det er meget rørende når man oplever en elev få kontakt til klassen igen og kan bevæge sig frit rundt og deltage i forskellige aktiviteter og det sociale liv, siger David Johan Christensen, direktør, Shape Robotics.
Da robotten ikke vejer mere end et enkelt kilo, opfordrer David Johan Christensen også til, at den bruges til legeaftaler i hjemmet efter skoletid. Han uddyber:
- Man kan også forestille sig, at en elev er forhindret i at komme med på tur, på museum eller andet med klassen, men så kan komme med gennem robotten.
Foto: Tania Krarup Eilertsen / TV 2 Lorry
Håber på at komme med til dimission
Det er endnu uvist, om Maria Frydendall Balleby får lov at møde fysisk op til sin dimission, når hun om kun en uge afslutter 9. klasse. For selvom robotten kan meget mere, end hun har været vant til, når hun har haft hjemmeundervisning foran skærmen på værelset, er det helt særligt at være der selv.
Planen lige nu er, at jeg møder op i egen person, men alt kan stadig nå at ændre sig, men jeg vil virkelig gerne have den oplevelse, siger hun håbefuldt.
Dog er resten af hendes klasse klar til at tage robotten - og dermed Maria - med, hvis det ikke er muligt at Maria selv kan møde op.
I øjeblikket bliver robotten, Fable Connect, brugt på Rigshospitalet, en skole i Gladsaxe, og på en skole i Tønder Kommune, og spørger man direktøren hos Shape Robotics, vil man kunne komme til at se meget mere til skolerobotterne i tiden efter Corona.
- Interessen for at prøve Fable Connect-robotten er helt overvældende, men vi er stadig i testfasen, og har måttet sige nej til en del. Heldigvis kan alle få glæde af robotten midt i august, siger David Johan Christensen.
Skoler som Højelse Skole - og de øvrige skoler som tester robotterne - betaler pt. ikke noget for at låne dem, men fra den 15. august vil alle skoler kunne købe eksemplarer af robotten for under 2.500 kroner, oplyser Shape Robotics.