Flere kommuner melder sig klar til at huse flygtninge fra Ukraine
I et brev til samtlige danske kommuner beder Udlændingestyrelsen om, at kommunerne overvejer hvor, de kan huse ukrainske krigsflygtninge.
Lørdag ankom de første ukrainske flygtninge til Danmark som følge af den russiske invasion af Ukraine. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Ministeriet oplyser, at man endnu ikke ved, om ukrainerne har søgt om asyl i landet, ligesom det oplyses, at ”en del” bor hos herboende familie.
Men hvis de mangler et sted at indlogere sig, står flere kommuner allerede nu klar med redte senge.
Det gælder blandt andet i Hvidovre, hvor den nytiltrådte SF-borgmester Anders Wolf Andresen allerede kiggede efter bosteder til eventuelle flygtninge fra krigen, da nyheden om Ruslands invasion af Ukraine kom torsdag.
- Vi foregreb måske begivenhederne lidt og gik i gang med at undersøge, hvor vi kunne huse eventuelle flygtninge fra Ukraine, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.
Derfor havde kommunen også et svar klar, da Udlændingestyrelsen rakte ud til samtlige 98 kommuner i landet og bad dem om at have pladser klar til eventuelle flygtninge fra Ukraine.
- Så vi var allerede i gang med at gøre klar til det, som den nationale henvendelse drejer sig om, siger Anders Wolf Andresen.
Artiklen fortsætter efter billedet...
Foto: Jan Christiansen - TV 2 Lorry
Brev til alle kommuner fra Udlændingestyrelsen
Henvendelsen som borgmesteren omtaler, kommer fra Udlændingestyrelsen og blev udsendt til kommunerne fredag.
Der er tale om et såkaldt varslingsbrev, hvori Udlændingestyrelsen ifølge DR blandt andet skriver, at ”der er en betydelig risiko for, at der snarligt kan opstå en situation med tilstrømning til Danmark grundet situationen i Ukraine.”
Siden er det kommet frem, at der allerede nu står 1.000 senge klar til flygtninge fra Ukraine, men at regeringen ønsker, at kapaciteten øges til 20.000.
Kan indlogeres på vandrerhjem
I Hvidovre er kommunalbestyrelsen i første omgang enige om, at mulige flygtninge kan blive indlogeret på det kommunale vandrehjem Belægningen.
Her kan der i første omgang indlogeres 30 flygtninge. Hvis det bliver nødvendigt, kan yderligere 40 flytnigne indkvarteres i en anden bygning.
- Det anvendes i forvejen, når der kommer flygtninge til kommunen, så sengene er allerede redt, siger borgmesteren og forklarer, at man nu vil kigge efter flere lokationer i kommunen:
- Vi er i gang med at se efter flere ejendomme, som vi både administrativt og politisk skal se på i kommunalbestyrelsen de næste dage. Jeg får indmeldinger fra alle partier om, at man gerne vil hjælpe i denne her situation.
Artiklen fortsætter efter billedet...
Foto: Jan Christiansen - TV 2 Lorry
Borgmestre står klar med åbne arme
TV 2 Lorry kunne fredag fortælle om borgmestre i flere kommuner, som stod klar med åbne arme.
I Helsingør så borgmester Benedikte Kiær (K) alvorligt på situationen.
- Det er så ulykkeligt det, der sker i øjeblikket. Kommer der flygtninge fra Ukraine til Danmark, så står vi selvfølgelig klar til at påtage os vores del af ansvaret i Helsingør Kommune. Vi er nok mange, der vil står klar med åbne arme.
- Når flygtningene er her, så er det vigtigt, at vi i kommunerne hjælper dem med at blive en del af samfundet. De skal for eksempel ud på arbejdsmarkedet, så de kan få et liv her i landet, lød det fra Benedikte Kiær.
Ifølge lokalmediet Sjællandske Medier i Allerød er man i kommunen klar til at indlogere ukrainske flygtninge i Center Sandholm.